Liitokala Lii-300/Lii-500
Przy pomiarze oporu wewnętrznego pokazuje głupoty.
Przy pomiarze napięcia zawyża, ale tylko wskaźnik, ładuje do poprawnego napięcia.
Przy pomiarze pojemności, porównywałem lądując to samo ogniwo w lii i w modelarskiej (tym samym prądem) i wyniki różnił się o 30mAh a więc mniej niż błąd pomiarowy.
Podejrzewam że wyświetlacz zawyża w całym zakresie tak samo więc pomiar działa poprawnie.
Inna sprawa, że lii rozładowuje na tyle niskim prądem, że niewiele nam to mówi o kondycji ogniwa.
Fajnie by było jak by ktoś jeszcze sprawdził swoją, najlepiej z najnowszych dostaw, bo wiadomo jak to od Chińczyków, każdy egzemplarz może być inny.
Przy pomiarze napięcia zawyża, ale tylko wskaźnik, ładuje do poprawnego napięcia.
Przy pomiarze pojemności, porównywałem lądując to samo ogniwo w lii i w modelarskiej (tym samym prądem) i wyniki różnił się o 30mAh a więc mniej niż błąd pomiarowy.
Podejrzewam że wyświetlacz zawyża w całym zakresie tak samo więc pomiar działa poprawnie.
Inna sprawa, że lii rozładowuje na tyle niskim prądem, że niewiele nam to mówi o kondycji ogniwa.
Fajnie by było jak by ktoś jeszcze sprawdził swoją, najlepiej z najnowszych dostaw, bo wiadomo jak to od Chińczyków, każdy egzemplarz może być inny.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 sty 2017, 16:23 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo zarzuty są potwierdzone 2ma dokładnymi miernikami, z czego 1 był skalibrowany w firmie tym się zajmującej a 2gi uprzednio na 6ciu wzorcach (2,500V, 4,096V oraz 5,000V +/-1mV) a później tylko porównałem wskazania obu i się zgadzają co do 1mV. Twój miernik ma 2 miejsca po przecinku i błąd ±(0.7%+3), także nie można mieć pewności tego, że Lii nie przeładowuje, bo możesz mieć na multimetrze wskazanie z zakresu 4,14V - 4,26V przy realnym 4,20V. Miałem kilka różnych modeli Litokali i każdy przeładowuje, choć w 2 kanałowych zdarza się, że 1 kanał nie doładowujeendrju1 pisze:Jako ze kilka osób zarzucało lii-500 że przeładowuje akumulatorki
Jak na razie tylko Nitecore i XTAR ładowały prawidłowo od nowości. Nie licząc chińskiego badziewia za <3-4$ to Lii-500 jest rekordzistką i podczas ładowania miała 4,248V na zaciskach, przy czym zakończyła ładowanie mając ok 4,235V. Nie mierzę jej za każdym razem ale zawsze kiedy mierzyłem napięcie na akusie po wyjęciu miało >4,21V.
Akurat zdjęcia robiłem kiedyś, przy porównywaniu napięcia z wyświetlacza z tym rzeczywistym ale oddają to, co chcę przekazać powyżej:
Właśnie o to chodzi że sprawdzałem na 2 miernikach, z czego jeden również kalibrowany profesjonalnie i na każdym wynik taki sam.
Z tym że lii kupiona jakoś pod koniec 2015r więc sporo się mogło od tamtego czasu zmienić.
Z tym że lii kupiona jakoś pod koniec 2015r więc sporo się mogło od tamtego czasu zmienić.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 sty 2017, 16:27 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
Może nie do końca w temacie, ale sprawdzałem 7 ładowarek Lii 100, pierwsza kupiona też pod koniec 2015, pozostałe koniec 2016. Wszystkie kończą ładowanie w zakresie od 4,223 (najlepsza) do 4,245 (najgorsza) Czyli nieco przeładowują, ale w granicach tolerancji ogniwa, więc chyba nie ma się co czepiać. Miernik nie był kalibrowany, ale jest raczej dokładny, Metex na napięciu stałym 0,05%.
Niby nie ale tanie i oryginalne TP4056 i TP4057 bez problemu kończą w zakresie 4,18-4,22V a zazwyczaj jednak bliżej 4,20V co jest poza zakresem Litokali.marekwoj pisze:Wszystkie kończą ładowanie w zakresie od 4,223 (najlepsza) do 4,245 (najgorsza) Czyli nieco przeładowują, ale w granicach tolerancji ogniwa, więc chyba nie ma się co czepiać.
Ale to chyba tylko, gdy nieprawdziwy byłby ten wykres.fxxx pisze:moim zdaniem to szukanie dziury w całym. Nie ładuje powyżej 4,25V to mieści się w normie i kropka (a dodając błąd miernika i normę to spokojnie może być i te 4,3V).
KLIK
I chyba po części jest nieprawdziwy, bo producenci deklarują ok 300-500 cykli przy 4,2V i obciążeniach prądem 1C.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 sty 1970, 01:00 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja ten wykres odczytuję tak: ładowanie do 4,25V jest OK, o ile nie przekroczymy 300 cykli. W moim przypadku ładuję ogniwo średnio raz na miesiąc, czyli i tak nigdy się nawet nie zbliżę do tej granicy. Więc po co mi dokładniejsza ładowarka ?ElSor pisze:Ale to chyba tylko, gdy nieprawdziwy byłby ten wykres.
Witajcie,
Jaki zasilacz mogę użyć do li500? Mam 12V 2A max, albo laptopowy 19V 3,95A. Obawiam się czy ten pierwszy ogarnie z tym amperażem ładowanie kompletu ogniw z max prądem , ale chyba ten drugi za mocny?
Jaki zasilacz mogę użyć do li500? Mam 12V 2A max, albo laptopowy 19V 3,95A. Obawiam się czy ten pierwszy ogarnie z tym amperażem ładowanie kompletu ogniw z max prądem , ale chyba ten drugi za mocny?
Ostatnio zmieniony czwartek 23 lut 2017, 19:32 przez dewudodo, łącznie zmieniany 2 razy.
Nawet jak będzie działać to i tak bym nie kombinował. Grunt aby miał 12V ale ilość amperów może mieć więcej. Jeśli wrzucisz ładowanie na 3 komory, na każdej 1A to zasilacz z pudełka padnie. Na początku ustawisz oczywiście te parametry, ale długo on nie pociągnie
Jak chcesz jakiś zamiennik z tym napięciem to na alle są po 40 zł bodaj.
Jak chcesz jakiś zamiennik z tym napięciem to na alle są po 40 zł bodaj.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
A niby czemu?Dziubek pisze:Jeśli wrzucisz ładowanie na 3 komory, na każdej 1A to zasilacz z pudełka padnie.
napięcie 12V prąd 2A to daje 24W
napięcie od 2,5 do max 4,2V i 1A razy 4 ogniwa to 2,5-4,2W*4 czyli 10-16,8, czyli zasilacz (nie licząc strat) ma jeszcze 7,2W zapasu (choć przy 4,2V prąd zaczyna spadać, więc zapas pewnie jeszcze większy).
Swoją drogą ja pracuje na zasilaczu z pudełka i często (przeważnie) ładuje 4 ogniwa na raz i ładowarka jak i jej zasilacz działa ok.
Liitokala Lii-500 zabiła mi (nowe - bo czemu by stare...) ogniwo 18650, bo było włożone odwrotnie... Rozładowała do 0,12V
Żona ładowała ogniwo z PB... Włożyło jej się odwrotnie (przyzwyczajenie pewno z BC-700, która stoi obok). Ładowarka w najlepsze pokazuje "null" ale rozładowuje też w najlepsze...
Wkurzające Coś mam wrażenie, że inne ładowarki tak bardziewnie w takim przypadku nie działają...
Pozdrawiam.
Żona ładowała ogniwo z PB... Włożyło jej się odwrotnie (przyzwyczajenie pewno z BC-700, która stoi obok). Ładowarka w najlepsze pokazuje "null" ale rozładowuje też w najlepsze...
Wkurzające Coś mam wrażenie, że inne ładowarki tak bardziewnie w takim przypadku nie działają...
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255