Co sobie ostatnio kupiliście?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

No i nie wytrzymałem

Obrazek

Są jakieś układy o zeszlifowanych nazwach :rotfl:

I nie chciało mi się tego rozgrzebywać.

Ale co najciekawsze... w instrukcji jest osobny rozdział, ładny opis, krok po kroku, zdjęcia, o tym jak... golarkę rozebrać i usunąć akumulator do utylizacji

A na końcu "7) Podważ akumulator odpowiednim narzędziem, np. wkrętakiem.". Zgrzany akumulator wlutowany w płytkę, wyrwać śrubokrętem, nooo bezpiecznie, nie ma co :shock:

I jeszcze w kwestii bezpieczeństwa, pomiędzy bezpiecznikiem sieciowym a ujemnym biegunem ogniwa znajduje się tylko cieniutka termokurczka.

A tak w ogóle to można to przerobić na wersję biwakową ładowaną z USB :twisted:
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Manekinen pisze:A tak w ogóle to można to przerobić na wersję biwakową ładowaną z USB
Na biwaku się nie goli! Zresztą ja tam w ogóle się nie golę to po co się wtrącam :-P
A ja sobie nabyłem KABELEK USB. Mógłby być krótszy no ale radzi sobie, przepuszcza taki sam prąd jak oryginalny kabel od Samsunga -> z ładowarki 2A przez kabel idzie 1.8A. Ale nie o to, wtyczka USB jest dwustronna, jak nie wsadzisz tak wejdzie, bajka :-D Trochę mnie to cieszy, w końcu coś sensownego (bo jak wiadomo standardowa wtyczka USB istnieje w nieskończonej liczbie wymiarów) :razz:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

madkeinam pisze:Na biwaku się nie goli!
Faktycznie, mój cały plan legł w gruzach :(
madkeinam pisze:A ja sobie nabyłem KABELEK USB.
No w końcu wynalazek na poziomie, dodam do wish listy :)

Obrazek
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Niech jeszcze takiego no flipa na micro USB zrobią to dam każde pieniądze, żeby po ciemku nieustannie nie poszerzać tego gniazda :mrgreen:
dalu

Post autor: dalu »

to chyba już jest w usb 3.1 i od dawna w applach :mrgreen:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

No i wziąłem to, żeby przy rowerze wozić jedną zamiast zestawu. Okazało się że to jest wielkie i ciężkie. Próbowałem to wczoraj "zepsuć" na różnych śrubach i przedmiotach, no i się nie poddało tak łatwo, a na prawdę próbowałem powyginać w środku te bolce :twisted:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

W Biedronce rzuciła się na mnie włóknowa "żarówka" LED 4W. Podobają mi się te dziadostwa, to sobie kupiłem jedną za 17zł. Niestety mieli już tylko na E14, ale szczęśliwie jeden żyrandol na takie mam ;)

http://www.biedronka.pl/pl/product,id,1 ... lament-led

Na razie świeci ładnie, startuje od razu, barwa chłodniejsza od świetlówek energooszczędnych. Bańka szklana - aż mnie to zdziwiło.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

marmez pisze: Na razie świeci ładnie, startuje od razu, barwa chłodniejsza od świetlówek energooszczędnych. Bańka szklana - aż mnie to zdziwiło.

Pozdrawiam.
Ciekawe jak długo poświeci, bo te lampy mają problem z odprowadzaniem ciepła z LEDów.
Jeżeli w środku jest hel, to powinna "trochę" popracować.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Zawsze jest gwarancja na podstawie paragonu jak się zepsuje.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

tnt_gt, właśnie jestem ciekaw jak to będzie, bo nie znalazłem testów żywotności. Ty testowałeś, albo widziałeś testy? Chętnie coś wiarygodnego się dowiem.

Pozdrawiam Kuba

PS Paragon oczywiście bezpiecznie schowany, ale zastanawiam się czy nie kupić kilku z aliexpress, bo podobają mi się, a ceny niskie.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

U mnie w Biedronce jeszcze pełny asortyment do wyboru tych żarówek z różnymi gwintami.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Tutaj facet zrobił test takiej żarówki filamentowej. 600 godzin działania bez przerwy i spadek jasności o 15 lumenów itd. wszystko fajnie wyjaśnione. Wyszło że po 17 000 godzinach jej jasność spadnie o połowę przy takim spadku :P

https://www.youtube.com/watch?v=GacE8pWDXKg
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Wojto, dzięki, przynajmniej jakiś sensowny test :) Nie dosłuchałem jakiej mocy miał tę żarówkę, ale pewno mocniejszą niż 4W jeżeli miała 600lm, pewno z 6W albo 8W. Mi jak z 2000h wytrzyma z ponad 50% mocy, to będę zadowolony, oczywiscie zasze elektronika może szybciej paść w takich produktach ;P

Nie wiem na jakiej podstawie zastosował regresję liniową a nie logarytmiczną... Szczególnie, że odchylenie tych pomiarów jest przeogromne i na pewno z tych danych ta tendencja nie wynika. No ale w sumie nie wiem w jaki sposób LEDy tracą jasność, choć wątpię, żeby liniowo.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

O, nareszcie będę mógł przetestować pomysł zalania żarówki olejem silikonowym :twisted: tylko wywiercić dziurkę w szkle...

A teraz z filamentowych takie cuda zaczynają sprzedawać. Całkiem racjonalne, taniej niż szkło, prosty montaż i jest chłodzenie ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Wygląda ciekawie, tylko jak wczoraj zobaczyłem ile kurzu mam na świetlówkach, to się zastanawiam jak odkurzać to cudo, chyba tylko sprężonym gazem :)

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Zablokowany