Nożyk do 50zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
tre33

Post autor: tre33 »

Podostrzyć można, ale noża tym już nie naprawisz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

tre33 pisze:Ostrzenie z ręki zawsze jest trudne do utrzymania konta, a ta taidea wymaga jeszcze trzymania.
Tylko co wspólnego ma konto z ostrzeniem noży?
Poza tym zawsze ostrzałkę można położyć na czymś albo rękę podeprzeć i jest dużo łatwiej. Nie ma też wtedy ograniczenia i możemy naostrzyć nóż na inny kąt albo i nawet zrobić convexa. Jednak i tak wg mnie finalnie trzeba nóż przelecieć na gradacji wyższej niż 1000 i tym samym zmniejszyć agresywność cięcia i zachować dłużej ostrze w dobrym stanie.
alojzy

Post autor: alojzy »

PawelG. pisze:W Polsce bez problemu kupisz Lansky LCSTC za niecałe 30 zł :)
wolałbym DiaSAm mam takie są lux malina

Kod: Zaznacz cały

http://diasam.pl/uszkodzone-ostrzalki/12-zestaw-3-ostrzalek-diamentowych-uszkodzony.html
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Ciekawy jestem kiedy będą diamenty w lidlu, chętnie kupiłbym tam ostrzałkę. Tania i dobra podobno.
tre33

Post autor: tre33 »

ElSor pisze:Tylko co wspólnego ma konto z ostrzeniem noży?
Poza tym zawsze ostrzałkę można położyć na czymś albo rękę podeprzeć i jest dużo łatwiej. Nie ma też wtedy ograniczenia i możemy naostrzyć nóż na inny kąt albo i nawet zrobić convexa. Jednak i tak wg mnie finalnie trzeba nóż przelecieć na gradacji wyższej niż 1000 i tym samym zmniejszyć agresywność cięcia i zachować dłużej ostrze w dobrym stanie.
ElSor, dziękuję za poprawę. Chodziło o kąt. Przepraszam, jeśli w wyniku tego błędu, moja wypowiedź była niezrozumiała.

Nie mówię, że jest za trudne. Wielu ludzi zawsze ostrzy tylko z ręki na kamieniach (w tym i ja). Chodziło mi o przypadek tej konkretnej osełki. Po jej otwarciu część z diamentami znajduje się w powietrzu - nie jest to wygodne. Opieranie powoduje podnoszenie korpusu i zmianę kąta.
Noży pracujących (a o takich chyba piszemy), a nie półkowników (takich leżących na półkach) i kopertowców moim zdaniem nie opłaca się polerować wyżej niż na 800 (u mnie nawet 600). Zwłaszcza jeśli nie robimy tego na sucho.
Podsumowując- moim zdaniem pręcik wychylony o zadany kąt jest zwykle prostszy w użyciu, niż chybocząca się osełka, która nie jest w stanie leżeć o własnych siłach.
majster
Kontakt:

Post autor: majster »

kupione :) dobra cena, ciekawe co to warte. Choć pewnie nie gorsze niż z alledrogo
zieloczek100

zieloczek100

Jakie gradacje kupić aby nie zniszczyć noży? Myślę o nożach kuchennych i typu Sanrenmu itp.
michal1

Post autor: michal1 »

Na początku ostrzysz niską, później wysoką (gradacją). To od której zaczynasz zależy od ostrza.
zieloczek100

W moim Ganzo G701 jest lekki luz na głowni, gdzie w 710 od S... jest taki luz, że praktycznie można uzać iż go nie ma. Jak go zlikwidować?
mappy

Post autor: mappy »

Z racji kłopotów z gearbest poszukuje jakiegoś dobrego/taniego sklepu z nożami. Mam tu na myśli noże Ganzo, Sanrenmu, Enlan i inne chińskie firmy.
Oprócz Fasttech jest coś jeszcze do polecenia?
maro21

Post autor: maro21 »

Spróbuj napisać do nich, ja złożyłem zamówienie na gearbest 2 dni temu i już paczka jest shipped
Ganzo G718B
mappy

Post autor: mappy »

48 dni czekam ;)
michal1

Post autor: michal1 »

Ciekawe od czego zależy że mają taki bałagan... Raz im wychodzi dobrze raz nie. Jakieś 2 miesiące temu zamawiałem i było wszystko ok...
maro21

Post autor: maro21 »

No 2 tyg temu złożyłem zamówienie, po 2 dniach piszę do nich, jak status - odpisali wtedy, że nie mają na stanie(kupowałem nożyki x2 szt) więc anulowałem i za dzień kasa była na PAYPAL.
Ganzo G718B
ODPOWIEDZ