Convoy M1

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

S2 jest tym dłuższym Convoyem, na przykład do S6 aku zabezpieczone nie pasują.
Hawuz

Post autor: Hawuz »

Dlatego wymieniłem s2, a nie s6
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Hawuz pisze:Doszły samsungi protected 2600 69,4mm i pasują idealnie do convoya m1, i c8, myślę że do s2 też wejdą, nie rozumiem hejtu na baterie protected.
Nikt nie "hejtuje" a jak już to podaje optymalne rozwiązanie, a protected nie zawsze są optymalne bo mogą nie pasować do wszystkich latarek ze względu na długość, jaki i nie ma potrzeby dublowania zabezpieczenia jeżeli latarka takie posiada.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Seba

Post autor: Seba »

Na początku witam wszystkich serdecznie ;)
To forum wycięło mi dziś wieczór z życiorysu (i kilka- kilkanaście godzin w ciągu innych dni ) :mrgreen: Ciągle szukam, czytam, itd a dalej nie wiem wszystkiego :-|

Mam pytanie do Was o convoya M1.
Ale zacznijmy od początku - Szukam latarki na rower - teraz mam jakieś najzwyklejsze ultrafire Q5 (z DX za 6 $ :wink: ) - i mnie "jako-tako" widać, ale ja za dużo nie widzę, więc szukam czegoś mocniejszego, czytając wasze forum trafiłem na M1. Czasem może być użyta do oświetlenia ciemnego podwórka w nocy. Nie chciałbym wydać więcej niż 120zł na komplet (latarka + ładowarka + akumulatory + uchwyt ) - zakupy oczywiście z chin (poradziłem sobie z DX, ebay, Ali, więc myślę z innymi też sobie poradzę ).

I teraz pytania :
1:M1 będzie dobre na rower, czy lepiej szukać czegoś z S ?
2: Do mojego użytku najlepiej wybrać opcję M1 T6-3C, 2,8A ?
3: Czy M1 mogę zasilić z NCR18650PF od @Fon nie muszę mieć zabezpieczonego ogniwa ?
4: Do ładowania może być użyta taka ładowarka - http://www.banggood.com/Wholesale-New-B ... rrency=PLN lub ta - http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... charger-eu (którą lepiej ? czy to to samo ?)

Dodam, że jeśli będzie trzeba coś przelutować/rozkręcić to nie ma dla mnie problemu - jestem bardziej z tych lubiących dłubać - ale nie chcę też kupować miliona szkiełek, odbłyśników, płytek, itd :)

Myślę, że admini nie zbanują mnie za z pozoru głupie pytania - ale naprawdę te wszystkie wasze skróty, opisy to czarna magia - wolę zapytać, żeby potem nie żałować z zakupu (dla osób znających się na latarkach to chwila na odpowiedź, a dla mnie zagadka - wiem, bo sam pomagam na forach motoryzacyjnych w miarę swoich możliwości).

Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

1 S będzie wg mnie lepsza, szczególnie jeśli będzie to S2+ lub S3
2 2,1A wystarczy zupełnie
3 Mogą być dowolne 18650, bo driver ma swoje zabezpieczenie
4 Ta z BG przeładowuje ogniwa nawet do 4,353V, te z FT są zazwyczaj OK
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Seba, jak lubisz podłubać to możesz kupić tą ładowarkę z linku, a następnie wypatroszyć elektronikę, wstawić popularne moduły z ebay za 1$ i jakiś zasilacz 5V/2A który pewnie się wala u cb w domu :smile:
Dzięki temu temu masz 4,20V końcowego i możesz ustawić taki prąd jaki ci pasuje(do 1A).
Seba

ElSor pisze:1 S będzie wg mnie lepsza, szczególnie jeśli będzie to S2+ lub S3
2 2,1A wystarczy zupełnie
3 Mogą być dowolne 18650, bo driver ma swoje zabezpieczenie
4 Ta z BG przeładowuje ogniwa nawet do 4,353V, te z FT są zazwyczaj OK
Dziękuję za odpowiedź ;)
Przegladałem testy powyzszych latarek (M1 i S3) i rzeczywiście S3 świeci trochę szerzej. Posiada ktoś S3 na rower ? Nie świeci za krótko ?

[ Dodano: 30 Czerwiec 2014, 09:14 ]
Doctore pisze:Seba, jak lubisz podłubać to możesz kupić tą ładowarkę z linku, a następnie wypatroszyć elektronikę, wstawić popularne moduły z ebay za 1$ i jakiś zasilacz 5V/2A który pewnie się wala u cb w domu :smile:
Dzięki temu temu masz 4,20V końcowego i możesz ustawić taki prąd jaki ci pasuje(do 1A).
Myślałem o tym - niestety wszystkie zasilacze 3-5V mi się gdzieś straciły. Pierw chcę kupić gotowca (wszystko ładnie pochowane) a potem ew. dłubnąć jakby mi nie przypasował :)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Seba,
Mam S2 na 2,8A i dla mnie na rower nie świeci za krótko, powiedział bym ze za wąsko.
Na prostej nie ma problemów, ale na krętej ścieżce w lesie trzeba zwolnic.
Jak ci potrzebne długie to do S3 dołóż sobie M1/2 ew. C8

pozdr
arekm

Post autor: arekm »

Zgadzam się z przedpiścami - jedną sztuką latarki nie ma szans by mieć i dobre krótkie (szeroko) i dobre długie (daleko). Mam L2P by greg oraz S3 z soczewką zmienioną na stripe, a żonka M2 i S2+ z soczewką stripe.

M2 ma mało frezowania na obudowie w efekcie czego ślizga się w uchwytach :/

Jako blokada w L2P od ślizgania przy wciskaniu przycisku służy mi oczko:
http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 4380937452

Gdzie takie coś zanabyć w Chinach dla Convoyów serii S, C i M?
Seba

Ehh, chyba kupię S3, pewnie będzie mocniejsza od "zooma" którego teraz mam, bo im wiecej porad tym mniej wiem :) :roll:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Seba pisze:Ehh, chyba kupię S3, pewnie będzie mocniejsza od "zooma" którego teraz mam,
Będziesz zadowolony :razz:
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Convoye chyba powinny dostać jakąś nagrodę w kategorii jakość/cena nie spotkałem lepszych.
Seba

No i znów mam do was pytania:
Jako, że do S3, nie ma T6-3C, to pytanie czy odcień T5-5C będzie dobry na rower ?
S3, też jest zabezpieczona (można stosować niezabezpieczone ogniwa ) ?

Pozdrawiam i bardzo dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi (i czekam na odpowiedź na powyższe :) )
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Seba pisze:to pytanie czy odcień T5-5C będzie dobry na rower ?
90% moich latarek ma brdzo zbliżony odcień, więc nada się jeśli lubisz delikatnie cieplejszy neutralny.
Seba pisze:S3, też jest zabezpieczona (można stosować niezabezpieczone ogniwa ) ?
Wszystkie Convoye mają generalnie ten sam sterownik różniący się tylko prądem wyjściowym.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Seba, a dlaczego nie ma
ODPOWIEDZ