Jaka lutownica

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
arekm

Post autor: arekm »

O przenośnych lutownicach nieco było tu:

https://www.youtube.com/watch?v=sDMhh3p2nuM
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

madkeinam pisze:Ten radiatorek myślę, że będzie można zastąpić w razie czego stalową siatką do nabycia w sklepie ogrodniczym (tak myślę, nie sprawdzałem).
A ta siateczka nie służy przypadkiem do spalania katalitycznego propanu? Byle czym bym jej nie zastępował. Zresztą mnie wcześniej padł grot niż ona...

Pozdrawiam
Marcin S.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

sunkist pisze:
piciex pisze:sunkist, to już chyba lepiej dołożyć to parę złotych i kupić sprawdzonego Pensola SR965B. Sam go używam od pół roku i jestem mega zadowolony. Groty łatwo dostępne, za grosze i do mojej amatorki spełnia wszystkie oczekiwania.
powiem Ci że to będzie chyba najlepsze rozwiązanie do moich potrzeb, powiedz mi jakie groty dokupić od razu (płaski ,skośny ) ?? Rozumiem że ta lutownica w teorii ma stałą temperaturę ustawioną jakimś średnim poziomie ??
Lutownica jest prosta. To jest zwykła kolba, bez żadnych regulacji. Ewentualnie można kupić inną moc.
Groty do mojej od razu kupiłem wszystkie:
SR-G1 -bezużyteczny- jest w zestawie.
SR-G2 -ostry, do drobnej elektroniki, lutuję nim SMD na kanapkę i takie tam- http://www.tme.eu/pl/details/sr-g2/grot ... ndustrial/
SR-G3 -mały, płaski, uniwersalny, do wszystkiego http://www.tme.eu/pl/details/sr-g3/grot ... ndustrial/
SR-G4 -szeroki, płaski, dokupiłem ostatnio do lutowania sterowników do piguły- niedostępny w TME, ale na Allegro jest- http://allegro.pl/grot-g4-plaski-3-175m ... 60290.html
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Marcin S. pisze:
madkeinam pisze:Ten radiatorek myślę, że będzie można zastąpić w razie czego stalową siatką do nabycia w sklepie ogrodniczym (tak myślę, nie sprawdzałem).
A ta siateczka nie służy przypadkiem do spalania katalitycznego propanu? Byle czym bym jej nie zastępował. Zresztą mnie wcześniej padł grot niż ona...

Pozdrawiam
Marcin S.
Zawsze może kupić żarnik i przełożyć w bialu mają http://www.biall.com.pl/item,Grot-E---z ... 02590.html

...piiii... :mrgreen: tu masz kółeczko w komplecie :wink:
http://allegro.pl/lutownica-z-grotem-ga ... 53104.html

Edit:Ale to nasze forum mądre zamiast piciex wpisałem ci pex i wyedytowało :mrgreen:
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Nie wiem, czy ten żarnik da się wydłubać. Póki działa- nic nie grzebię. To ma być tylko do prac polowych.
To zdjęcie na Allegro z lutowaniem na tej płytce to moim zdaniem dla tej lutownicy jest science fiction.

PS. Sam eś "ci pex". :razz:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

kurdolf pisze:Edit:Ale to nasze forum mądre zamiast piciex wpisałem ci pex i wyedytowało :mrgreen:
I tak filtruje może 25% wszystkich "brzydkich" słów, jakie dałem administracji do wprowadzenia, bazując na wpisach bazy z innego forum.

A ja sobie tak myślę, że wyświetlacze LCD/OLED/TFT mam, arduino także, tranzystorów całą kupę i gdybym tylko kupił MAX6675 to mógłbym w swojego WEPa wcisnąć to i mieć jeszcze lepszy sprzęt. Myślę, że nawet uda mi się ogarnąć "auto sleep ON/OFF" od strony tylko programowej, bez zbędnych przycisków, kontaktronów i czujników wibracji. Zobaczę tylko w jaki sposób stacja WEP reguluje moc, bo jeśli co 1 sekundę, to będzie stanowczo za wolno z takimi grotami ;)
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Marcin S. pisze:A ta siateczka nie służy przypadkiem do spalania katalitycznego propanu? Byle czym bym jej nie zastępował. Zresztą mnie wcześniej padł grot niż ona...
Yyyyy.. pewnie jest tak jak piszesz, o ja durny ;)
kurdolf pisze:Zawsze może kupić żarnik i przełożyć w bialu mają http://www.biall.com.pl/i...ies,202590.html
piciex pisze:Nie wiem, czy ten żarnik da się wydłubać.
Jeśli jest zamontowany jak w naszej lutownicy to sam wypadnie :-P
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tak o tych lutownicach rozprawiacie, że postanowiłem sobie zobaczyć co warte są te groty "Hakko". W sumie to podobnie jak ElSor, trochę elektroniki mi się poniewiera po mieszkaniu...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

Pyra: jaką lutownice do ok. 100 zł polecasz?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Trudno mi polecić coś, z czym nie miałem do czynienia, ale kiedyś używałem "stacji lutowniczej" za 50zł, z regulacją mocy grzałki coś takiego, i lutowałem układy w obudowie TSSOP.
Lutownice ZHAOXIN mają bardzo dobrą opinię, warto chyba też zerknąć w stronę takiej, opartej o grzałkę HAKKO. Ich podstawową zaletą, jest szeroka dostępność grotów, grzałek i całych kolb.

Teraz mam zamiar kupić taki zestaw diy do tego zasilacz na 24V i zobaczymy co to jest warte.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Ja polecam lutole :) Nie do zdarcia od 2 pokoleń i groty zawsze pod ręką :)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
AOYUE 937 w licytacji, warto się zainteresować...

Pozdrawiam
Kwazor

Post autor: Kwazor »

maciex93 pisze:Ja polecam lutole :) Nie do zdarcia od 2 pokoleń i groty zawsze pod ręką :)
To polutuj tym 2 bramkowego mosfeta np BF966 lub blisko rdzenia ferrytowego... zobaczysz jak radio stanie się głuche.

Albo SMD w rozmiarze 603 ..

Niestety moje zdanie : Transformatorówka niszczy elementy a jeszcze lepiej jak kończy się grot...
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Kwazor pisze:
maciex93 pisze:Ja polecam lutole :) Nie do zdarcia od 2 pokoleń i groty zawsze pod ręką :)
To polutuj tym 2 bramkowego mosfeta np BF966 lub blisko rdzenia ferrytowego... zobaczysz jak radio stanie się głuche.

Albo SMD w rozmiarze 603 ..

Niestety moje zdanie : Transformatorówka niszczy elementy a jeszcze lepiej jak kończy się grot...
Nie zmienia to faktu, że Lutola to bardzo dobra lutownica, mam od 16 lat czy coś koło tego i wciąż daje radę. Co prawda od jakiegoś czasu wolę kolbową (mam zwykłą za 8$ - próbuję dorosnąć do stacji lutowniczej) ale i tak Lutola jest nie do zdarcia.
Lampek

Post autor: Lampek »

madkeinam pisze:Lutola to bardzo dobra lutownica, mam od 16 lat czy coś koło tego i wciąż daje radę i jest nie do zdarcia.
Moja w przyszłym roku obejdzie 40 lecie, mam stację 936D i kilka kolb, ale Lutola jest niezastąpiona prawie do wszystkiego.
ODPOWIEDZ