skaktus, przerabiałem podobny temat i mam 2 propozycje:
- Samsung Series 830
- Crucial m4 (C400)
Oba mieszczą się w Twoim budżecie, ale niestety tylko w rozmiarze 64GB. Przy 128GB cena przekracza 400 PLN.
- Samsung od 255 PLN (Media Markt)
KLIK
- Crucial od 270 PLN
KLIK
Ja osobiście wybrałem Samsunga. Po lekturze testów w sieci wybrałem te 2 modele bo dają największą szansę na to, że będą współpracować ze starszymi chipsetami. Trudno w to uwierzyć, ale w przypadku Samsunga udało mi się postawić Win7 na archaicznej płycie z SATA I. Zdaję sobie sprawę, że montowanie dysku z SATA III w architekturze SATA I jest marnotrawstwem, ale tak jak mówiłem-zależało mi na kompatybilności, którą legitymuje się Samsung. Poza tym zawsze mogę go później użyć w lepszej maszynie.
Reasumując, nie zawiodłem się. Wystarczyło podczas stawiania systemu dograć 1 sterownik i wszystko poszło gładko. Komp dostał niesamowitego kopa! Start OS to 25-30 sek., Firefox 6 sek., Word 3 sek., wyłączanie OS to zaledwie 10-15 sek. Jak na tak muzealną maszynę, a jednocześnie nowy i obciążający system Win7 to jest nieźle. Komp tylko do netu oczywiście. Samsunga testowałem też na zupełnie innym sprzęcie z SATA II i III. Wszędzie poszedł bez pudła. Zgadzam się, ze wszystkimi pozytywnymi recenzjami tego modelu w sieci.
Jeśli chodzi o samą decyzję przejścia na SSD to ja namawiam. Grunt to wybrać model oparty o dobry kontroler (patrz: niektóre SandForce, w niektórych budżetowych modelach Kingstona, OCZ, Corsair) , oraz używać razem z Win7 - można się bawić w XP, ale brak TRIM-u nie da się do końca nadrobić sztuczkami z optymalizacją systemu.
Wydaje mi się, że lepiej kupić mniejszy SSD z dobrym kontrolerem niż większy z niższej półki. Rozwiązanie
Pyry jest często polecane:
- mały i szybki SSD na system+programy
- duży HDD na dane
Producenci już od dawna dostrzegają to zapotrzebowanie i wypuszczają przecie modele hybrydowe...
Jako ciekawostka: porównanie benchmarku tego starszego sprzętu (SATA I), interesująca oczywiście ostatnia sekcja "Disk":
1. HDD (XP)
2. SSD (Win7)