Oświetlić strych

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jak to jakie kable ? Zwykły przewód 2 żyłowy. Będziesz w ogóle w stanie przylutować te dwa przewody do taśmy, potem to odpowiednio zaizolować i nie pomylić + z - podłączając to do akumulatora ?
Ostatnio zmieniony środa 06 lut 2013, 15:44 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Ttoomek

Post autor: Ttoomek »

Tak, brat mi pomoże :) Jesteś pewny że takie światło wystarczy? Mi chodzi o taką moc jak ma neonówka a prawdę mowiąc to na youtube dziwnie to wygląda
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ttoomek pisze:Mi chodzi o taką moc jak ma neonówka
Nie wiem czy wiesz, ale neonówki to sie np. stosuje do podświetlania włączników w przedłużaczach itp.
Ttoomek pisze:a prawdę mówiąc to na youtube dziwnie to wygląda
Ani Yoytube, ani FB itp. nie traktuj jako bazy wiedzy, zaręczam, że 5 m taśmy takiej jak była polecana, wystarczy w zupełności.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kambal

Post autor: kambal »

Ttoomek, jeśli masz zamawiać z PL to już lepiej od chińskich braci. Na pewno taniej, przesyłka za free tylko trzeba poczekać bo teraz nowy rok mają.
Pozdrawiam
kambal zwany Kamilem Convoy M1
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ciekaw jestem o jakim filmie mówisz.

Metr taśmy led z 60 diodami 5050 o barwie ciepłej oświetla niewielki pokój o szerokości 2 metrów i długości 5 metrów w takim stopniu że wystarcza to do swobodnego poruszania się po nim.
ILPT
Awatar użytkownika
zedart

Post autor: zedart »

Na szwedzkim ebayu tak jak na każdym innym również mają taśmy LED: http://search.eim.ebay.se/?en=50&es=1&e ... strip&ect=
zed-art.co.uk
Ttoomek

http://viewitem.eim.ebay.se/5M-Waterpro ... 03739/item

Te ledy dobre będą? ;d Coś tanie się wydają ;d

[ Dodano: 12 Luty 2013, 15:23 ]
Odswieżam.
Ostatnio zmieniony piątek 08 lut 2013, 23:50 przez Ttoomek, łącznie zmieniany 1 raz.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Zamiast pasków led nie taniej, z lepszą jakością światła i dłuższym czasem pracy byłoby użyć XB-D przykręconych do jakiegoś kątownika aluminiowego?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

rrobsonm pisze:Zamiast pasków led nie taniej, z lepszą jakością światła i dłuższym czasem pracy byłoby użyć XB-D przykręconych do jakiegoś kątownika aluminiowego?
Możliwe, że taniej, ale by trzeba użyć pewno jakiegoś sterownika pomiędzy aku, a XB-D a taśmy led inni podali jako coś prostego do beśpośredniego podłączenia do akumulatora 12V.

Przynajmniej tak mi się wydaje ;)
Ttoomek

Okej a czy te ledy co linka do nich podalem to dobre beda?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zdaje się, że to są właśnie te, które kambal polecał w tym wątku wcześniej i też często polecane w innych wątkach, czyli 5050 60szt/m.
Reasumują, zdają się być dobre.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
kambal

Post autor: kambal »

Czytam specyfikacje tego co podałeś na aukcji.
W Polsce podawana jest moc 72W/5m, to co Ty podałeś to ok 36W/5m.
Nie wiem gdzie jest myk zrobiony, czy nasi mają te mocniejsze taśmy od chińczyków, czy u Ciebie są słabsze. A może po prostu inaczej ktoś napisał.

Tak czy inaczej to te same diody i taśmy. Jak najbardziej powinno Ci starczyć. Ja do salonu jakiś czas temu przymierzałem, to jedna taka zasilana z modelarskiego akumulatora, czyli w okolicy 12V starczała do normalnego używania pomieszczenie w nocy. No gdyby chciał czytać czy cerować skarpetki to mało światła, ale na trening w zupełności by Ci starczyło.
ODPOWIEDZ