Lampy metalohalogenkowe w domu
Witam - niestety nie w pierwszym poście
Dostałem notyfikację o odpowiedziach z ostrzeżeniem że należy się ładnie przywitać.
Wszystkiego najlepszego w nowym 2014 roku. Ra (to chyba ten Bóg od słońca) w okolicy 100. Żadnych świetlówek kompaktowych. Żadnych produktów CE (China Export). Żadnych niebieskich LED w domu. No i dużo zdrowia.
PS: Wracając do tematu, czy wiecie gdzie kupić, z czego zrobić ekran odbijający/rozpraszający światło MH? Myślę, że muszę szybko coś zmienić w pokoju w którym pracuję bo światło z 4 świetlówek CFL GU10 jest tragiczne.
pozdrawiam jeszcze raz
Piotr
Wszystkiego najlepszego w nowym 2014 roku. Ra (to chyba ten Bóg od słońca) w okolicy 100. Żadnych świetlówek kompaktowych. Żadnych produktów CE (China Export). Żadnych niebieskich LED w domu. No i dużo zdrowia.
PS: Wracając do tematu, czy wiecie gdzie kupić, z czego zrobić ekran odbijający/rozpraszający światło MH? Myślę, że muszę szybko coś zmienić w pokoju w którym pracuję bo światło z 4 świetlówek CFL GU10 jest tragiczne.
pozdrawiam jeszcze raz
Piotr
Nie, nie ma. MH ze zintegrowanym układem zapłonowym są bardzo rzadkie, spotykane tylko w USA (moc 35W, lampa typu PAR), a zatem na 120V.Gluter pisze:Myślałem że na e27, ma wbudowany
@rez:
Odbłyśnik możesz zrobić z ryflowanej blachy, ale w praktyce świetnie sprawdzała mi się aluminiowa foremka do ciasta wycinana na wymiar małymi nożycami do blachy. Zadziwiająco skuteczna mimo swojej prostoty.
Światło większości świetlówek kompaktowych jest tragiczne, potwierdzam.
Wczoraj przyszła długo wyczekiwana paczka z używanym Powerball Hci-tc 35W 830.
Podczepiłem go na trytkach do żyrandola, w którym mam 2 kompakty 20W Govena 827.
Światło fajne, strumień jest taki... (ostry? nie wiem jak to określić), że mam takie wrażenie jakby to żarówka 150W świeciła, ale... zastanawia mnie czerwień, wszystko co mam w tym kolorze wygląda blado, intensywna czerwień robi się mdła - wpada w brąz a jasne odcienie wyglądają na pomarańczowe, cała reszta barw ok.
Jeśli na dopałkę zapalę kompakty czerwień wraca, nie jest to to samo co w słońcu ale bardziej przypomina czerwony, z czego wynika taka sytuacja ?
(nie sprawdzałem widma dla tego HCI ani tym bardziej nie wiem jak wygląda w tych Govenach)
Podczepiłem go na trytkach do żyrandola, w którym mam 2 kompakty 20W Govena 827.
Światło fajne, strumień jest taki... (ostry? nie wiem jak to określić), że mam takie wrażenie jakby to żarówka 150W świeciła, ale... zastanawia mnie czerwień, wszystko co mam w tym kolorze wygląda blado, intensywna czerwień robi się mdła - wpada w brąz a jasne odcienie wyglądają na pomarańczowe, cała reszta barw ok.
Jeśli na dopałkę zapalę kompakty czerwień wraca, nie jest to to samo co w słońcu ale bardziej przypomina czerwony, z czego wynika taka sytuacja ?
(nie sprawdzałem widma dla tego HCI ani tym bardziej nie wiem jak wygląda w tych Govenach)
EDC X1 by greg
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01
Nareszcie widzę...
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01
Nareszcie widzę...
Tyle, że mi chodzi o dużą powierzchnię (podobną do tych używanych w dekoracyjnych lampach ulicznych), coś w okolicy 1-2 m kw. Ciężko będzie to zrobić estetycznie z folii kuchennej.
Zastanawiam się czy da się coś takiego zrobić z płyty pilśniowej pomalowanej na biało. Chciałbym taką płytę lekko wygiąć, choć płaska też może spełniać zadanie.
pozdrawiam
Piotr
Zastanawiam się czy da się coś takiego zrobić z płyty pilśniowej pomalowanej na biało. Chciałbym taką płytę lekko wygiąć, choć płaska też może spełniać zadanie.
pozdrawiam
Piotr
@Owies - To jest problem lampki z niskim Ra. Rzecz w tym, że ludzkie oko jest bardzo wrażliwe na czerwień. Zatem jeśli szukasz lampki o najlepszym oddawaniu czerwieni, to musi być to ceramik z 9xx. Przy okazji mogę pokazać Ci jak świeci biała soda SDW-T. To jest lampa, która ma całkowicie ciągłą czerwień i świetnie się sprawdza w stoiskach z chlebem oraz w kwiaciarniach. Bukiet czerwonych róż doświetlony SDW-T wygląda obłędnie.
Różnica między 830 a 930 jest porównywalna, jak między tanim kompaktem 865 a Graphicą 965.
Dobry odbłyśnik trudno wykonać. Przekonała się o tym firma Mesko, która przez ponad 20 lat produkowała oprawy z kompromisowymi odbłyśnikami.
Różnica między 830 a 930 jest porównywalna, jak między tanim kompaktem 865 a Graphicą 965.
Dobry odbłyśnik trudno wykonać. Przekonała się o tym firma Mesko, która przez ponad 20 lat produkowała oprawy z kompromisowymi odbłyśnikami.
Czy macie już jakieś subiektywne odczucia przy dłuższym przebywaniu w pomieszczeniu oświetlonym MH? Jedna z osób pisała o kuchniojadalni ale tam się aż tak długo nie przebywa. Mam problem z oświetleniem gabinetu w którym pracuję 8-10 godzin dziennie. Rozmawiałem dzisiaj z jednym sprzedawcą, który powiedział mi że światło MH też nie jest wcale takie fajne.
pozdrawiam
Piotr
pozdrawiam
Piotr
Właśnie ja w kuchniojadalni spędzam praktycznie całe popołudnie i wieczór. Do telewizji mnie nie ciągnie, dla mnie ani TV ani kino nie istnieje. Za to dużo czytam.
Z MH jest tak, że to światło ma rewelacyjną jakość, ale wymaga dobrego rozproszenia.
Do gabinetu musisz mieć silne, ale dobrze rozproszone światło. Użyj oświetlenia pośredniego.
Aby wrażenie zawsze było dobre, musisz mieć elektroniczny układ zapłonowy, by nie występowało tętnienie w takt zmian napięcia sieci. Nie wszyscy to odczuwają i nie zawsze, ale są ludzie, którym to przeszkadza. To samo dotyczy MH, większości diodek jak i pewnej części świetlówek liniowych T8. T5 oraz większość kompaktówek działa na elektronice.
Z MH jest tak, że to światło ma rewelacyjną jakość, ale wymaga dobrego rozproszenia.
Do gabinetu musisz mieć silne, ale dobrze rozproszone światło. Użyj oświetlenia pośredniego.
Aby wrażenie zawsze było dobre, musisz mieć elektroniczny układ zapłonowy, by nie występowało tętnienie w takt zmian napięcia sieci. Nie wszyscy to odczuwają i nie zawsze, ale są ludzie, którym to przeszkadza. To samo dotyczy MH, większości diodek jak i pewnej części świetlówek liniowych T8. T5 oraz większość kompaktówek działa na elektronice.
Prawdę mówiąc, marzy mi się by pojawiły się na rynku firmy świadczące profesjonalne usługi doboru oświetlenia. Czyli przyjeżdża do mnie popołudniem lub wieczorem firma, z zapleczem technicznym (różne źródła światła, oświetlenie pośrednie, zestawy przenośne do szybkiego tymczasowego montażu), ze specjalistą od aranżacji wnętrz, fotografem, programem komputerowym do szybkiego renderingu (jeśli chciałbym zobaczyć jak będzie wyglądać jakaś oprawa oświetleniowa w moim pomieszczeniu). Dobierają mi produkty jakie mi się podobają i powinienem zakupić. Dają upust na zakup (bo współpracują z producentami). Wszyscy są szczęśliwi.
Da się tak, czy to tylko w Erze?
pozdrawiam
Piotr
Da się tak, czy to tylko w Erze?
pozdrawiam
Piotr
Czytam, czytam, czytam i powoli się zakochuje w MH.
Czy można kupić coś takiego powiedzmy 35 do 70 W i te polecane ra 9x 4200K
w czymś zintegrowanym do powieszenia na ścianie czy pod sufitem.
Chodzi mi o gotowca, wkładam wtyczkę do gniazdka, lub wieszam zamiast kinkieta czy żyrandola, i ŚWIECI.
A żona nie ma już więcej chandry spowodowanej ogólną ciemnotą.
Czy można kupić coś takiego powiedzmy 35 do 70 W i te polecane ra 9x 4200K
w czymś zintegrowanym do powieszenia na ścianie czy pod sufitem.
Chodzi mi o gotowca, wkładam wtyczkę do gniazdka, lub wieszam zamiast kinkieta czy żyrandola, i ŚWIECI.
A żona nie ma już więcej chandry spowodowanej ogólną ciemnotą.