Raspberry Pi - taki fajny hardware

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

kodi pisze:Komputerek wciąga jak choinka szczególnie z dodatkową płytką I/O :)
Kodi, możesz przybliżyć temat tej płytki I/O?
kodi

Post autor: kodi »

Pisałem konkretnie o tej tej, ale ogłasza się coraz więcej projektów. Robi się z tego drugie Arduino :)
studzin

Post autor: studzin »

To, że robi się z tego drugie arduino to traktujesz to jako wadę czy zaletę?

Dla mnie arduino = społeczność, a ta w czasach open-wszystko ta jest najważniejsza.
"Nie ma sensu pisanie czegoś, co zostało już raz napisane i jest przetestowane przez setki użytkowników"
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

kodi czemu nie ,dla mnie platformy opensource'owe mają tylko zalety , powstanie do niego pewnie szybko sporo różnych dodatków i softu.

Ja już nie mogę się doczekać komputerka, teraz powinni zrozumieć błąd i odpalić 100% możliwej mocy produkcyjnej aby dla każdego starczyło - może chińczyki zaczną sami to z czasem sprzedać np na ebayu :)
elektroda.pl
kodi

Post autor: kodi »

studzin pisze:To, że robi się z tego drugie arduino to traktujesz to jako wadę czy zaletę?
Oczywiście, że jako zaletę! Swoją drogę do projektowania scalaków zacząłem jako 12latek z wypiekami na twarzy lutujący CA-80 i cieszący się jak nie wiem co jak udało mi się scrolla na wyświetlaczu 7 segmentowym zrobić :)

krzycho123 - a co do chińskiej produkcji dla eBaya - raczej nie. Liz się kiedyś dosyć stanowczo wypowiedziała na ten temat. Fundacja chce mieć pewną kontrolę nad tym komu daje licencję na produkcję tych komputerków. W tej chwili fabryka pracuje pełną parą dzięki temu, że RS i Farnell mają wystarczające zasoby finansowe na produkcję ciągłą (z innej bajki to m.in. pozwoliło na dalsze obniżenie kosztów produkcji i jakiś margines zysku dla tych firm). Model, który była w stanie wynegocjować sama fundacja to było wyprodukowanie 10000 szt, sprzedanie ich, zamówienie z uzyskanych funduszy kolejnych 10000 szt itp, jednak zainteresowanie przerosło najśmielsze oczekiwania fundacji, stąd zdecydowali się na licencjonowanie produkcji. Inna bajka, że znając chińskie manufaktury...

Co do platform opensource - oczywiście!
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

kodi pisze: Oczywiście, że jako zaletę! Swoją drogę do projektowania scalaków zacząłem jako 12latek z wypiekami na twarzy lutujący CA-80 i cieszący się jak nie wiem co jak udało mi się scrolla na wyświetlaczu 7 segmentowym zrobić :)
He he...
Też zacząłem od MIK CA80, oczywiście samodzielnie zmontowanego. Pisałem programy na kartce w assemblerze, później ręcznie przekładałem to na kod maszynowy Z80 w HEX, a ten wklepywałem klawiaturą bezpośrednio do pamięci RAM tego komputerka.
Dodatkowo podpiąłem do niego AY-3-8910, to dopiero była zabawa :mrgreen:
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Złożyłem preorder, zobaczymy kiedy dostanę :twisted:
Awatar użytkownika
krzycho_

No i skopali :sad: producent osadził gniazdo RJ45 bez trafa zamiast takiego z - LAN nie zadziała i znowu opóźnienie .
Gdy wydawało się, że wszystko już jest na najlepszej drodze, a komputer za 25/35$ - Raspberry Pi - zacznie w końcu zmierzać do klientów, napotkał on na kolejną przeszkodę. Tym razem po bliższym przyjrzeniu się maszynie odkryto, że fabryka produkująca go przez nieuwagę podmieniła bardzo istotny elemenent - gniazdo RJ45, które zgodnie ze specyfikacjami powinno zawierać zintegrowany ekran magnetyczny na takie bez tego ekranu. Problem jest o tyle istotny, że gniazdo bez tych elementów oznacza po prostu brak możliwości połączenia z siecią.

Fundacja Raspberry Pi wiedziała o tym już od paru dni, lecz nie zdradzała tych informacji badając jeszcze dokładniej dostarczony przez dostawców sprzęt. Na szczęście okazało się, że to jedyny problem. Teraz, już na miejscu - bez odsyłania do producenta - gniazda będą przelutowane i jak najszybciej będą wysyłane do klientów. Dlatego pierwsza partia komputerów powinna trafić do nich praktycznie bez żadnych opóźnień. Problem może być z kolejnymi, gdyż obecnie fundacja poluje na rynku na potrzebne gniazda i nie wiadomo czy uda się je dostać w odpowiedniej ilości.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Dlatego właśnie od razu założyłem, że poczekam minimum miesiąc czy dwa z zamówieniem :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Dostałem informację z farnella, że swoją malinkę dostanę na początku czerwca.
kisi

Post autor: kisi »

Ja też będę go miał :)
Zastanawiam się jednak nad postawieniem na nim serwerka LAMP oczywiście na prostą stronkę nic wielkiego. Pierwotnie chciałem przeznaczyć na to netbook'a ale gdyby ten maluch to uciągnął to byłoby supcio :)
Czy ktoś (kodi?) się orientuje jakiej max pojemności przyjmuje karty SD ?
Co do samej płatności to paypal wchodzi w rachubę ?

Jeszcze jedno. Czy ktoś zna alternatywę dla Raspberry gdzie również można by postawić linuxa ?
Awatar użytkownika
dr.w

Post autor: dr.w »

Hejka,

Alternatywa to chiba tylko stare laptoki ...
A raspberry zamówił mój znajomy tutaj:
http://pl.rs-online.com/web/generalDisp ... aspberrypi
I dostał maila, że musi czekać :)
Pozdrawiam
Wojtek
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

kisi pisze:Jeszcze jedno. Czy ktoś zna alternatywę dla Raspberry gdzie również można by postawić linuxa ?
Wszelkiego rodzaju thin clienty. Ja mam takiego:

http://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t5700/index.shtml

i Tiny Core Linux na tym. Zrobiłem z tego odbiornik radia internetowego w ramach ćwiczeń umysłowych ;) Również serwer drukarki USB.
Kiedyś hardcorowo postawiłem na tym XBMC, ale było bezużyteczne ;)

Pzdr.
M.
Awatar użytkownika
krzycho_

Jeśli wielkość nieistotna to może być np uszkodzony netbook bez matrycy czy też ITXowa płyta z Atomem zasilania z DC 12V.

Możliwośći większe niż ARMów.
elektroda.pl
fxxx

Post autor: fxxx »

Ostatnio w real byl netbook z androidem z ARM za 350zl... a z tego co wiem to ubuntu da się postawić na ARM'ie
Zablokowany