Latarka z biedronki - szperacz itp - ktoś widział ?
Udało mi się zmienić diodę , ref musiałem podpiłować bo dioda musi być cofnięta o 1,5mm poza ref, teraz skupienie jest średnie ładne , wcześniej było dziwnie rozmazane jak wkręciłem moduł tak by dioda na maxa była w refie.
Nie wiem czy to dobrze ale wsadziłem otulone szmatką ogniwo 18650 do body i jeszcze zwkłą baterię D w sumie około 3,8V + 1,4V razem 5,2V jeśli to się sumuje , może popełniam wielki błąd ale świeci naprawdę przyzwoicie driver ten orginalny , na moje oko zasilanie powinno być 1x32600 + tuba przedłużająca , za mało miejsca na DX-Owy sterownik do XM-L może midi by sobie poradził go tam umieścić ja nie mam takiego sprzętu cały moduł by trzeba zmienić no i ref od catapulta by tam wszedł po dopiłowaniu brzegu.
Pokaże kilka fotek co wy na to , Arku wypowiedz sie jak mozesz jak ty to widzisz ?
P.S. sterowni zalany jakąś smołą by nie było widać z czego są podzespoły chyba.
Nie wiem czy to dobrze ale wsadziłem otulone szmatką ogniwo 18650 do body i jeszcze zwkłą baterię D w sumie około 3,8V + 1,4V razem 5,2V jeśli to się sumuje , może popełniam wielki błąd ale świeci naprawdę przyzwoicie driver ten orginalny , na moje oko zasilanie powinno być 1x32600 + tuba przedłużająca , za mało miejsca na DX-Owy sterownik do XM-L może midi by sobie poradził go tam umieścić ja nie mam takiego sprzętu cały moduł by trzeba zmienić no i ref od catapulta by tam wszedł po dopiłowaniu brzegu.
Pokaże kilka fotek co wy na to , Arku wypowiedz sie jak mozesz jak ty to widzisz ?
P.S. sterowni zalany jakąś smołą by nie było widać z czego są podzespoły chyba.
- Załączniki
-
- latarka.jpg (54.8 KiB) Przejrzano 803 razy
-
- ref.jpg (47.13 KiB) Przejrzano 803 razy
-
- dioda.jpg (46.97 KiB) Przejrzano 803 razy
-
- sterownik.jpg (113.11 KiB) Przejrzano 803 razy
- Calineczka
- Kontakt:
Dzięki Arek za szybką diagnozę, fakt mieszanie zasilania to glupota ale to tylko chwilowe, musze wam się pochwalić że latarka świeci mocniej i dalej od M1X czyli już napewno grubo ponad 500 lumenów rzeczywistych, w przyszłosci będzie inny ref inny sterownik inny włącznik, inna szybka i inne zasilanie tylko ta XM-L zostanie jeśli dożyje do tego czasu, dziś zrobie fotki jak to świeci, szkoda że nie udało mi sie zrobić zdjęć jak świeci z XR-E bo to naprawdę piękny mieczyk był.
Mimo wszystkich błędów i głupot które popełniłem uważam tą zmianę za sukces bo to moja pierwsza udana modyfikacja nawet jeśli jest to efekt chwilowy.
P.S. uważam, że zamocowanie włącznika za pomocą zaciskowych pierścieni w plastikowej obudowie to nieporozumienie straszne zwłaszcza ze to produkt pewnie z wielkiej fabryki, mogli ten patent jakoś inaczej rozwiązać.
[ Dodano: 3 Czerwiec 2011, 23:08 ]
Porównanie świecenia M1X słynna latarka z mega zasięgiem na diodzie MC-E po prawej stronie i z lewej strony Latarka z biedronki po zmianie diody na XM-L, poszerzeniu otworu na diodę i bardzo nietypowym zasilaniu.
Mimo wszystkich błędów i głupot które popełniłem uważam tą zmianę za sukces bo to moja pierwsza udana modyfikacja nawet jeśli jest to efekt chwilowy.
P.S. uważam, że zamocowanie włącznika za pomocą zaciskowych pierścieni w plastikowej obudowie to nieporozumienie straszne zwłaszcza ze to produkt pewnie z wielkiej fabryki, mogli ten patent jakoś inaczej rozwiązać.
[ Dodano: 3 Czerwiec 2011, 23:08 ]
Porównanie świecenia M1X słynna latarka z mega zasięgiem na diodzie MC-E po prawej stronie i z lewej strony Latarka z biedronki po zmianie diody na XM-L, poszerzeniu otworu na diodę i bardzo nietypowym zasilaniu.
- Załączniki
-
- Blok porównanie 20m.jpg (44.72 KiB) Przejrzano 726 razy
Kurcze nieźle na tym XM-L świeci i punkt lepszy niż w oryginale. Znacie jakiś tani sklep gdzie tą diodę można dostać, czy lepiej na allegro?
Wrzuciłem zdjęcia jak ta latarka świeci w oryginale. Odległości jakieś 20-22m, ostatnie pokazuje jakie jest skupienie. Jak wykombinuje coś z XM-L to będzie do porównania.
Wrzuciłem zdjęcia jak ta latarka świeci w oryginale. Odległości jakieś 20-22m, ostatnie pokazuje jakie jest skupienie. Jak wykombinuje coś z XM-L to będzie do porównania.
Ja tu juz też poważnie myślę nad porządnym sterownikiem i oczywiście nad zakupem ogniw 32600 lub 32500 coś musze lepiej poszperać bo nie bardzo chce te z Kai, DX bądż hkequipment, wolałbym coś lepszego nie wiem czy AW nie robi czegoś o grubości 32 bez zabezpieczeń. Jeśli dostane kiedyś jeszcze refy od Catapulta to Ci Mikołaj jeden moge ołożyć , powinien pasować do tej biedronkowej po lekkim doszlifowaniu.
Oskar, weź kup sobie 2x18650 jakieś dobre, z nakrętki usuń tą wielką sprężynę i daj niższą.
Wejdą Ci wtedy 2x18650. Dobre akusy li-ion w rozmiarze D to naprawdę kupa kasy!.
Redukcja do 18-stek z rury PP lub PE i będzie pięknie:)
Co do refa od Catapulty. Na długość jest taki sam jak te co tu siedzi oryginalnie?
Pozdrawiam
DNF
Wejdą Ci wtedy 2x18650. Dobre akusy li-ion w rozmiarze D to naprawdę kupa kasy!.
Redukcja do 18-stek z rury PP lub PE i będzie pięknie:)
Co do refa od Catapulty. Na długość jest taki sam jak te co tu siedzi oryginalnie?
Pozdrawiam
DNF