driver 8x amc
Witam
Sprawdź teraz, czy masz napięcie na 6-tej nóżce procka. napięcie to może być niższe od zasilania, bo tam jest PWM i zależnie od miernika, może pokazywać średnią, lub maksymalną wartość napięcia.
Na nóżce nr 7 powinno natomiast występować napięcie około 1/4 zasilającego, po przeciwnej stronie masz dwa rezystory 3k (302) i 10k (103) uszkodzenie (przerwa) rezystora 10k lub zwarcie 3k, spowoduje zadziałanie ochrony aku, czyli wyłączenie LED.
Pozdrawiam
Sprawdź teraz, czy masz napięcie na 6-tej nóżce procka. napięcie to może być niższe od zasilania, bo tam jest PWM i zależnie od miernika, może pokazywać średnią, lub maksymalną wartość napięcia.
Na nóżce nr 7 powinno natomiast występować napięcie około 1/4 zasilającego, po przeciwnej stronie masz dwa rezystory 3k (302) i 10k (103) uszkodzenie (przerwa) rezystora 10k lub zwarcie 3k, spowoduje zadziałanie ochrony aku, czyli wyłączenie LED.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
karlosboy, napięcie zwykle sprawdza się między masą, a wskazanym punktem pomiarowym
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Stary człowiek i ślepy...... teraz dopiero zauważyłem...karlosboy pisze:Dioda prostownicza dobrze działa, ma 4,05V tyle ile mniej więcej jest na ogniwie 18650.
Skoro na diodzie jest napięcie zasilania to.... niestety ale ją odwrotnie wlutowałeś, czarny pasek powinien być od zewnętrznej strony driverka.
Pozdrawiam
Jak odwrócę położenie to są szanse na uratowanie driverka? Bo nurtuje mnie to wcześniejsze napięcie na procku... a teraz go brak.
[ Dodano: 4 Luty 2011, 19:29 ]
zgodnie z tym co dzisiaj pisałem
[ Dodano: 4 Luty 2011, 19:29 ]
jest nowa dioda prostownicza, nie wiem czy da się ją przegrzać lutując, ale sprawdziłem napięcie na atmelu i jest teraz 3,83V więc zakładam że nowa dioda działa
Raczej powinno być OK.karlosboy pisze:Jak odwrócę położenie to są szanse na uratowanie driverka? Bo nurtuje mnie to wcześniejsze napięcie na procku... a teraz go brak.
A to dla mnie jest podejrzane, bo na diodzie powinno się odłożyć około 0,6V,karlosboy pisze:[ Dodano: 4 Luty 2011, 19:29 ]
jest nowa dioda prostownicza, nie wiem czy da się ją przegrzać lutując, ale sprawdziłem napięcie na atmelu i jest teraz 3,83V więc zakładam że nowa dioda działa
a tym czasem:
3,83V + 0,6V > 4,2V