Reflektorek Driver z DX co polecacie?

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

w sumie to nie wiem jak działa driverek z deree - wiem , że wraz ze spadkiem napięcia na lion ssie więcej prądu.
Idealny driver chyba musiałby trzymać zasilanie diody stabilnie- ale i V i A (chyba), chociaż V się zmienia z temp, no nie wiem jak to jest
O tym z DX 7882 pisali nieźle w testach porównawczych do deree również,
Ciekawe jest stwierdzenie Eproma
When the Voltage goes down, board pushes the Amperage and gives you a constant brightness
At any situation the input wattage is around ~6.6W and the output wattage is around ~6W
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showpo ... stcount=40
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Wygląda że jedna constant current :| Heh sprawnośc w okolicach 90-94% albo ja źle czytam i rozumie. :) Trzeba zamówić bo to idealny sterownik do mojego soczewkowego potwora :D
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

zobacz dobrze na napięcie zasilania, w testach na DX był sprawny przy 1-1.5W, przy lion różnie właśnie mówią, eprom mówił, że słabo, w testach porównawczych do deree wyszedł bardzo dobrze i w sumie nie wiadomo jak jest :D
Awatar użytkownika
lennin

Słabo wypadł? W driver 6.6W a w zarówke 6W. To ja jestem inny jakiś biorąc pod uwage że tam jest step-up moim zdaniem to rewelacyjna wydajność.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

tak- ale czy dasz mu zasilanie 7.4 - 4V a tak na tej stronce mierzył ?
dobra- zjem coś i go odpalę na kablach, a jak zapasuje, to w przyszłym tygodniu wsadzę go do modułu i się pomaca
Awatar użytkownika
lennin

Warto zobaczyć jak bedzie działać na pojedyńczym Li-Ionie. Ale skoro działa od od 1.5V chyba bedzie dobrze (w miare sprawnie i płasko) :twisted:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Miło, bo driverek (ten z DX 7882) ma grupę z 3ma zwykłymi low/mid/high bez żadnych pierdół..

no i dalszych testów nie będzie, ale
Przy fabrycznych ustawieniach otrzymałem
zasilanie z 1AA
prąd z aku (prąd idący w diodę) dla 3 poziomów jasności
0.08 (0.01) / 0.45 (0.10) / 0.97 (0.36) A

zasilanie z lion
prąd z aku (prąd idący w diodę) dla 3 poziomów jasności
0.02 (0.02) / 0.23 (0.12) / 1.27 (0.85) A

a potem lekko pokręciłem regulacją V - dla AA wszystko było ok- poziom max można skręcić prawie do 0, ale potencjometr nie ma oporu- także z mega low od razu wskakuje na high i o ile dla AA nie czyniło do szkody, to przy podpięciu lion błysło chwilę i padło UI, nic to - można testować bez trybów przecież...testuję dalej kręcenie przy lion (dla 1AA prąd max na diodzie to już jedynie 0.11A) podkręcam do 0.45A na diodzie- jest ok , działa stabilnie, ale już przy 0.7A następuje stopniowy i dość szybki przyrost prądu (bez żadnej dalszej regulacji) - pojawił się mały dymek (olać, to z UI- jesteśmy twardzi-czekamy dalej) a po nastu sekundach odlutował się kabelek zasilający- aż tak się płytka zagrzała.
A teraz sobie pomyślę- czy zamawiać następny na testy, czy jednak nie, hmm może trzeba być mega ostrożnym i delikutaśnie ustawić prąd na diodzie na upragnione 1.2A ?
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

A dalo by rade podlaczyc go pod 2*18650?
moze jakas mini przerobka?
a jak by wymienic potencjometr na taki ktory bedzie mial opor na very low ?
Awatar użytkownika
pawelsz

pod 2x18650 - nie - działa bodajże do 7V, 2x18650 sięgnie 8.4V
a czy przeróbka- nie wiem- nie znam się, czekam na kolejny
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

hehe, ciekawe testy Pawle :mrgreen:
Zrobienie driverka ktory tak latwo sie psuje przy prawidlowym podlaczaniu/zasilaniu...niefajne...a moze celowo?Zepsujesz-kupujesz nastepny...?
Awatar użytkownika
pawelsz

kolejny zamówiony i nie ja jeden takiego usmażyłem- w sumie jeszcze działa - bez UI, ale chyba ma "mały" problem - ustawiłem na 1A prąd, ale po paru minutach (może zagrzanie się diody, a może też i drivera) prąd wzrósł znacznie- a przy ponad 1.3A idącego w diodę, driver się wyłącza i trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie.
Regulacja działa bardzo delikatnie i trzeba bardzo uważać- najlepiej jednak ustawić niewielki prąd w diodę przy zasilaniu z AA i dopiero potem podłączyć lion i regulować dalej.
Jak kiedyś dojdzie driver, to ponowię próby- znacznie ostrożniej tym razem.
Awatar użytkownika
lennin

Hm.... nic ja zamówie i też potestuje :)

[ Dodano: Sob Kwi 05, 2008 10:28 pm ]
Obrazek

Mi sie podoba to zdjęcie które wygrzebalem na CPFie :) :D no to przyszły łyyykend mam zgłowy szykuje sie ostre dłubanie (mam nadzieje że nie popsuje za mocno DBSa)

I porównanie wydajności driverków orginalny 3DS i modowany (custom) z Dxa który testowałeś Pawle :twisted:

Obrazek

Obrazek

I co najciekawsze pomiary światłości:)

• Dereelight DBS with 3SD pill & CREE R2 WH. 25 500 Lux in throw one meter.
• Dereelight DBS with custom pill & CREE Q5 WG. 31 000 Lux in throw one meter. :twisted:
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ