SSC P7 - W724C0 - 10W LED - 900 lumenów !

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Serkules

Post autor: Serkules »

Mailowałem z gościem z Korei z SSC. Ogólnie temat już jest ruszony. Mam nawet szansę na jakiegoś sampla :mrgreen: Do końca tygodnia powinienem znać szczegóły dotyczące minimalnej ilości, jaką trzeba zamówić, terminu dostawy, oraz - co najważniejsze - CENY.

Ostro napaliłem się na te diody, już odkładam gotówkę (biedna świnka - wycisnę ją jak cytrynę :wink:)

Mam kilka wściekłych pomysłów na projekty, stąd ta ilość, którą potrzebuję.
Przypuszczalnie zamówić będę musiał ilość na poziomie 50 do 100szt, więc trochę kasy w ten temat wpakuję. Sampla powinienem dostać jeszcze w tym miesiącu, ale na dostawę większej ilości przyjdzie nam poczekać conajmniej miesiąc, więc będzie czas na uskładanie kasy :wink:
Z tego co już się dowiedziałem, to mają teraz sporo zamówień, więc pewnie trochę trzeba będzie poczekać.
Do rozwiązania będzie jeszcze kwestia zasilania (prąd 2,8A). Chyba nie obędzie się bez drivera szytego na miarę, bo w handlu nic takiego nie widziałem. Jest tu na forum kilku specjalistów od zasilania, więc myślę, że sobie bez problemu poradzą.

Kolejny problem to optyka. Tutaj na pewno trzeba będzie coś "wyrzeźbić" samemu lub przerobić coś gotowego.
Mam na oku nowy reflektor z Kai
https://www.kaidomain.com/WEBUI/Product ... ranID=3490
Średnica 3,5cm, więc po przeróbkach powinien się nadać.

Kolejny problem, to montaż do radiatora. Skłaniałbym się tu ku termoprzewodzącemu klejowi, ale... nie dzielmy skóry na niedźwiedziu :grin: Jak dotrze jakiś sampel, to na pewno się odezwę.
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Jak by Kolega dostal wiecej sampli to ja mogl bym odrazu jednego odkupic :D
DNF

Post autor: DNF »

Witam.
Jesli by taka diodke skupic na soczewce, to bedzie widac jej 4 emitery prawda? Albo co gorsza, beda z jakimis dziwnymi, kolorowymi kreskami (abberacja chromatyczna)?
Pozdrawiam
DBF
Hoffer007

Zalezy od soczewki :) (taka jest moja hipoteza)

Nie dam sobie reki uciac ale jek bedziemy mieli dobra soczewke to nie bedzie widac kresek.

Ja mam soczewke z samochodowych bixenonow i jak skupiam Q4 Q5 lub R2 to widac idealny kwadracik bez zadnych kresek i nnych "syfow" a zasięg na takiej diodzie z soczewka jest super.

Soczewka ta jest tak zrobiona ze jak na nia popatrzymy to widac takie okręgi, (w zwyklych soczekach chyba tego nie ma)

Jak tylko kupie ta diode to sprawdze to z moja soczewka i powiem wam jak to wyglada.

(tak wyglada soczewka jak na nia patrze z gory, oczywiscie okręgi sa proste narysowalem to zeby przybilyc jak to wyglada)
Załączniki
ert.JPG
ert.JPG (3.18 KiB) Przejrzano 489 razy
Serkules

:arrow: DNF
Jesli by taka diodke skupic na soczewce, to bedzie widac jej 4 emitery prawda? Albo co gorsza, beda z jakimis dziwnymi, kolorowymi kreskami (abberacja chromatyczna)?
Niekoniecznie. Przede wszystkim wyrazistość emiterów zależy od ustawienia ogniskowej, czyli odległości soczewki od emitera. Robiłem próby z lampką na 29-ciu diodach Φ5mm. W zależności od ustawienia soczewki uzyskiwałem na ścianie wyraźne punkty emiterów; mogłem też płynnie rozmywać całość aż do uzyskania gładkiej plamy świetlnej, na której nie policzysz emiterów. Na pewno na najostrzejszym obrazie możesz uzyskać największy zasięg, lecz będzie trudno policzyć emitery, jeśli ściana będzie oddalona np. 1 km, przy lekkim zamgleniu powietrza na nierównej strukturze ściany.
Hoffer007

Ja juz mam kasiorke na jedna diode i 30% na 2 :D

Jesli tylko będzie miał Kolega cos na sprzedaz (P7) to jestem przygotowany.

Albo jak Kolega bedzie wiedzial ze na 100% beda te diodki to prosze dac znac to ruszymy z Kolegami z budową tego Driver-ka.

Pozdrawiam.
Serkules

Hoffer007 pisze:Jak by Kolega dostal wiecej sampli to ja mogl bym odrazu jednego odkupic :D
Generalnie żadnych sampli nie sprzedaję, mogę co najwyżej podarować za darmo, lub wymienić na coś, co akurat potrzebuję.

Temat P7 idzie do przodu...

W przyszłym tygodniu powinienem już odstać sampla. Będzie to raczej jedna sztuka, więc pozbywać się jej nie będę. Pozostaje jeszcze kwestia zasilania. Sam sobie z tym nie poradzę. Jeśli będzie ktoś w stanie zrobić porządny driver (odkupię), to będę mógł podesłać diodę na testy. Ale na razie niczego nie obiecuję; widzę, że temat się ciągnie jak lasagnia. Wciąż nie mogę się doprosić cenników i terminów dostaw.

Jeśli coś się ruszy w temacie, to na pewno się odezwę...
Hoffer007

No rozumiem jak bedzie jeden sampelek ale jak bedzie wiecej to byl bym bardzo chetny (ale watpie zebym mial cos ciekawego na wymiane :( to ew. jakis % normalnej cenki ;)

Co do Drivera to zerknij do mojego tematu na forum, Arek tam napisal jedno rozwiazanie moze byc ciekawe. Jak jest juz tak blisko tej diody to troche podkrecimy tamten temacik.
Awatar użytkownika
matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek »

Serkules pisze:Pozostaje jeszcze kwestia zasilania. Sam sobie z tym nie poradzę. Jeśli będzie ktoś w stanie zrobić porządny driver (odkupię), to będę mógł podesłać diodę na testy. Ale na razie niczego nie obiecuję; widzę, że temat się ciągnie jak lasagnia. Wciąż nie mogę się doprosić cenników i terminów dostaw.
Hm, a układy z maxim'a? http://www.maxim-ic.com/solutions/hb_le ... /index.mvp Są nawet na duże prądy... Próbki tych >=1A już do mnie idą (:

PS. Witam wszystkich maniaków świetlnych, dopiero co się zarejestrowałem.
Error 404: signature not found.
Serkules

:arrow: matemaciek

Który z układów maxima byś polecał? Opisywane przez Ciebie >=1A to trochę za mało, potrzeba trzy razy więcej.
Awatar użytkownika
matemaciek
Kontakt:

Serkules pisze::arrow: matemaciek

Który z układów maxima byś polecał? Opisywane przez Ciebie >=1A to trochę za mało, potrzeba trzy razy więcej.
Większe bądź równe 1A to w szczególności 3, 10, a nawet 30A. Układów jeszcze nie testowałem, dopiero do mnie idą.

3A: MAX16819/MAX16820 http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/5274
10A: MAX16801/MAX16802 http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/5001
30A: MAX16818 http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/5266

Nie sprawdzałem dokładnie, ale chyba wszystko niestety SMD...

Do mnie wysłali już MAX16801BEUA+, MAX16802BEUA+, MAX16818ETI+, MAX16819ATT+, MAX16820ATT+ po 11 sztuk, więc w razie czego chętnie się podzielę.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

witaj Matemaciek ;-)
MAX16819ATT+, MAX16820ATT-obudowa TDFN-mocno nieprzyjazna przecietnemu zjadaczowi chleba ale scalaczek ciekawy :mrgreen:

MAX16801/MAX16802 -zobacz na zakres napeicia wejsciowego, trza by zasilac z 4ech 18650 !!

MAX16818 -trzeba by min 3 18650.Obudowa ciut wielka :mrgreen:

Hmm, chyba juz gdzies o tym pisalem...polecal bym MAX1626-1627:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1236/t/al
Awatar użytkownika
matemaciek
Kontakt:

Calineczka pisze:witaj Matemaciek ;-)
MAX16819ATT+, MAX16820ATT-obudowa TDFN-mocno nieprzyjazna przecietnemu zjadaczowi chleba ale scalaczek ciekawy :mrgreen:
Mój współlokator nawet takie rzeczy lutuje, i to starą rosyjską lutownicą (;
Calineczka pisze: MAX16801/MAX16802 -zobacz na zakres napeicia wejsciowego, trza by zasilac z 4ech 18650 !!

MAX16818 -trzeba by min 3 18650.Obudowa ciut wielka :mrgreen:
Z czegoś trzeba te 10/30A wyciągnąć... Ciekawe, jaka będzie do tego optyka, może na tyle szeroka, że 3x18650 równolegle będą w sam raz?
Calineczka pisze:
Hmm, chyba juz gdzies o tym pisalem...polecal bym MAX1626-1627:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1236/t/al
No, to zamówione (:
Hoffer007

Ja zmieszcze 6*18650 :D
Obudowa bedzie z Maga 6D (lub wszystko zrobione samemu od podctaw)

3*18650 to nie tak tragicznie duzo ale dla niektorych lepiej jak by dzialalo od 2.

Ja tez zamowilem sobie sample do driver-kow

Co do diody to ja ja mogl bym przetestowac z roznymi soczewkami, mam kilka samochodowych z bixenonow z hidow zwykle h7 skupiacze roznych rozmiarow i mam 2 z DX znajda sie jeszcze jakies szkla powiekszajace i szybki z lornetek.

Jesli tylko ktos byl by zainteresowany jakims tescikiem i moglbym sie przydac to sie polecam.
madmun

Post autor: madmun »

ODPOWIEDZ