projekt Maglite 3D 2500lm+

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Miodosław, chętnie potestuję :) Różnica może być, delikatnie mówiąc, kolosalna ;)
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Greg; Dzięki, oczywiście nie zauważyłem i już zapomniałem co było na początku :oops:
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Gratuluję świetnego projektu ;) Cieszę się, że prace wciąż idą do przodu, oby tak dalej!

Jeśli chodzi o dostanie żarówki 12V 35W, to nigdzie nie powinno być z tym problemu.
Wiele firm produkuje halogeny (np. MR16/GU5.3) o tych parametrach.
Nawet w tej chwili w pokoju przyświeca mi 5 takich Osramów :mrgreen:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Projekt posuwa się powolutku do przodu, permanentny brak czasu, niestety...
Co do żarówki testowej, pisałem o "czterdziestce" 12V, ale faktycznie, halogen 35W + samochodowa 5W będą akurat.
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

greg pisze:Projekt posuwa się powolutku do przodu, permanentny brak czasu, niestety...
Co do żarówki testowej, pisałem o "czterdziestce" 12V, ale faktycznie, halogen 35W + samochodowa 5W będą akurat.
A taniej (i dostępniej) 2x21W (typowe żarówki świateł stop). 5% dokładności chyba tu nie robi różnicy...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zgadza się, człowiek zafiksował się na przetwornicach, power LED-ach, Li-Ionach i zapomniał o tym, co ma zamontowane z tyłu w aucie ;)
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Hehe, racja.
Stop, cofania, kierunki i przeciwmgłowe...

Zawsze najprostsze rozwiązania przychodzą najpóźniej.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Kontynuując główny temat wątku...
Jako, że nie byłem do końca zadowolony z odprowadzania ciepła z LEDa, postanowiłem zmienić pastę termoprzewodzącą na płynny metal. Stop galu, indu, cyny i cynku o temperaturze topnienia około 8°C. Czyli metal ciekły w temperaturze pokojowej, niczym rtęć (tyle, że stop nie jest toksyczny).

Malutka kuleczka metalu na radiator. Następnie delikatne rozsmarowanie pędzelkiem i w końcu docelowa, cienka warstwa. Na termopadzie LEDa ta sama operacja. Stop doskonale zwilża miedź, również szkło i skórę, co ciekawe :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Czas na pierwszy test po osadzeniu w body. Super low, kilka mA.
Obrazek
Chwilowo driver i ogniwa wiszą na kabelkach, poza body. Zadanie na najbliższe dni, to testy termiczne.
Poszukuję osoby z luksometrem i pirometrem (bądź kamerą termo) z Wrocławia, mile widziane pół godziny wolnego czasu :) Chętnie złożę wizytę z "zabawkami" ;)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Ciekawy pomysł, ale, cytując za popularnym źródłem:
Wikipedia pisze:Bardzo czysty gal ma srebrzysty kolor. Należy unikać przechowywania go w pojemnikach ze szkła, ponieważ rozszerza się on podczas krzepnięcia o ok. 3,1%. Podobnie jak rtęć, gal w stanie ciekłym tworzy spontanicznie stopy z wieloma innymi metalami, dlatego nie należy go przechowywać w metalowych pojemnikach.
czy nie obawiasz się:
a) utrwalenia połączenia (przez włączenie miedzi do stopu) [to może być też zjawisko pożądane, analogicznie do amalgamatu srebra]
b) naprężeń mechanicznych przy krzepnięciu stopu.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

To jest produkt dedykowany to takich zastosowań, nazywa się Liquid Pro. Skład jest oczywiście tajemnicą firmy, ale z pewnych źródeł mam informację, że zawiera metale w proporcjach około Ga 61%, In 25%, Sn 13%, Zn 1%.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Tylko liquid pro bardzo nie lubi się z aluminium, więc uważaj żeby się z nim nie stykał :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

No zwyczajnie, wprowadza aluminium do składu stopu, czyli roztwarza, robi wżery ;) Spokojnie, wszystko, z czym styka się LP jest wykonane z miedzi.
Awatar użytkownika
atrix001

Post autor: atrix001 »

greg pisze:Kontynuując główny temat wątku...
Jako, że nie byłem do końca zadowolony z odprowadzania ciepła z LEDa, postanowiłem zmienić pastę termoprzewodzącą na płynny metal. Stop galu, indu, cyny i cynku (ciach)
Może się nie znam, ale ciężko mi zrozumieć że możesz być bardziej zadowolony stosując stop metali będących "izolatorem termicznym" w porównaniu do pasty termoprzewodzącej (arctic silver). Czy o czymś nie wiem?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

atrix001, poczytaj sobie testy past termoprzewodzących w sieci, a później napisz tu, jak wypada Liquid Pro w porównaniu z Arctic-iem :)
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Dokladnie. Mnie takze to mocno zaskoczylo, ale greg ma racje, ze wbrew temu co pisze Artcic w danych technicznych swojej pasty (konkretnie jakoby rezystancja termiczna byla pomijalnie mala) Liquid Pro w wielu testach wypada nieco lepiej, podobnie zreszta jak pasta termo ZM-STG2 Zalmana.

Arctic ostro nas zatem musi naciagac, bo nie wiem jak dla Liquid Pro ale Zalman podaje rezystancje termiczna dla swojej najlepszej pasty kleju na poziomie 8K/W i przewodniosc cieplna 4.1W/mK.
ODPOWIEDZ