Convoy S12 - najlepsza latarka Convoy'a?

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

ale szperacz ma wiekesze odbicie
Convoy __ S2 ____ XM-L2 __ U2 _ 3,04A ___ 286 ^^^^^ 1'130 lm
Convoy __ S2+ __ XM-L2 ___ U3 _ 3,04A __ 297 ^^^^^ 1'210
Lumintop _ODF30C XHP70.2 _ P2 _ .......A __ 804 ^^^^^ 3'500
AstroLux _ FT03 __ SST-40 __... _ ........A __ 791 ^^^^^ 2'400 - 2'500

WF-400 _ XR-E Q2 1,1A
Convoy __ M3 XHP70.2 802 3'500
Brynite __ D8 XP-L V6 3,8A 326 1'500
UltraFire _ C10 XM-L2 U3 3,8A 325 1'500

HaikeLite _ MT09R 3x XHP70.2 3 300 21'000 ?

Wychodzi że Lumintop niewiele przewyższa Lumintop/ Światło odbite z od sufitu z szafki
Wycinek z excela bo nie gotowe wszystkie testy
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 paź 2022, 23:55 przez marcus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Wytłumaczcie mi proszę, jak te lumeny liczycie. Bo dla mnie bez sfery Ulbricht'a to jakaś czysta abstrakcja :roll:
Sometimes darkness can show you the light
Mocarny

Post autor: Mocarny »

marcus pisze:Wychodzi że Lumintop niewiele przewyższa Lumintop
Chyba coś ci się poprzestawiało w poście. :wink:

A czym są te liczby po amperach i przed lumenami? I jak robiłeś testy? Zamknięte w szafce czy jakoś inaczej?

Bocian, gdzieś jeszcze mam zdjęcia... o są :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek

Wcześniej zasłaniałem w dzień jakąś kartką tak jak tą instrukcją, ale teraz przetestowałem, że lepiej działa ta...no...skarpeta działa lepiej. W miejscu gdzie tablet wchodzi do pudełka od zewnątrz układam skarpetę żeby ewentualne światło nie zakłóciło wykresów czasu działania. I czym chcesz to przebić? Jakąś tam sferą Ulbrichta? Nuda. Ja za każdym razem mogę wziąć inną skarpetę na jaką mam ochotę i jest zróżnicowanie i ciekawie. I buty mogę później schować do pudełka. Multifunkcyjne. A ty chowasz buty do swojej sfery Ulbrichta? :wink:

No i kalibruję czujnik ustawiając kilka latarek z zadeklarowaną jasnością i ustawiam żeby wynik był lekko niższy od tego podanego przez producenta. Ale to od niechcenia, bo i tak nie publikuję wyników, ale mógłbym sprawdzić jakie wyniki wychodzą komuś kto ma profesjonalny sprzęt i wg tego skalibrować.

Drugi test robię kalibrując czujnik z latarką w środku, wychodzą powtarzalne wyniki.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Szacun, nie mam więcej pytań :mrgreen:

PS. Taka mała uwaga, znana persona z BLF podaje np. 'Djozz lumens", może należałoby podobnie...
Sometimes darkness can show you the light
Mocarny

Hmm mówisz? Mocarny lumens... niezłe, dzięki. :mrgreen:
A dla wersji na Swiatelka, Mocarne lumeny...o tak, to jest to!

I wiesz co? Skoro jakaś tam kula ma swoją nazwę, to postanowiłem nazwać swoje pudełko:
Obrazek
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Metoda pomiaru odbicia od sufitu czy czegokolwiek jest tylko sprytną prostą modyfikacją "kulobrajta" na amatorskie potrzeby światłoholików - to czy odbijamy w pudełku czy od sufitu to nieistotne, ważne aby pierwotne źródło wzorcowe było najbardziej idealne na jakie nas stać - wtedy dowolna metoda pomiaru da wiarygodne, powtarzalne choć przybliżone wyniki.
Mocarny

ToyKeeper mierzyła kiedyś w kartonie po mleku, więc moje skarpetkowe pudełko po butach można nawet nazwać zaawansowaną technologią. :razz:
Panjarek

Post autor: Panjarek »

Zapytam krótko.
Brać tego Convoya czy poczekać na lepszy sterownik?
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Szczerze to zrób sobie latarkę - podpowiemy jak i bedziesz miał lepszą ...
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

A jakby to pudło wyłożyć lustrami? Nie było by lepiej?
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

["Mocarny"]

Z excela sie źłe wstawia lepiej jużbyłoby jako obrazek

Te 800 Lumintop to z czujnika światła a lumeny to z katalogu bądź z prądu dla danej diody
Tyle że szperacz Astroflux ma podobny wynik a spora słabsza niby
Mociumpel pisze:Metoda pomiaru odbicia od sufitu czy czegokolwiek jest tylko sprytną prostą modyfikacją "kulobrajta" na amatorskie potrzeby światłoholików - to czy odbijamy w pudełku czy od sufitu to nieistotne, ważne aby pierwotne źródło wzorcowe było najbardziej idealne na jakie nas stać - wtedy dowolna metoda pomiaru da wiarygodne, powtarzalne choć przybliżone wyniki.
No włąsnie tak nie do końca, chyba lepsza jest mniejsza odległość bo za dużo światła leci na boki a mniej wraca w kierunku czujnika w telefonie
Ostatnio zmieniony sobota 05 paź 2019, 16:56 przez marcus, łącznie zmieniany 1 raz.
Mocarny

W zasadzie to byłoby gorzej, bo chodzi o to, żeby powierzchnia była matowa. Jakby były lustra w pudełku, wynik mógłby przekłamywać. Znaczy...w Komorze Mocarności :razz:
I tak kalibrujesz czujnik względem jakiejś latarki lub latarek wzorcowych. Więc każdy kolejny pomiar w danym pudełku/szafie da ci odpowiednie wyniki tak jak to powiedział Mociumpel.
Zapytam krótko.
Brać tego Convoya czy poczekać na lepszy sterownik?
A moim zdaniem,
Krótka odpowiedź: Brać.
Trochę dłuższa:
Lepszy sterownik? Moim zdaniem ten jest wystarczająco dobry, czego ci brak? Oczywiście sam też możesz zrobić i pewnie będzie lepsza, pewnie też droższa jeśli chcesz mieć ten host. Powiem ci tak: gdyby mi nie przeszkadzał ten poziom żółtego w mojej wersji Nichia to bym bez wahania uczynił ją moją nową latarką do lasu i wszędzie. I jeszcze za taką cenę? A jak ci nie potrzeba wysokiego CRI to albo SST20 5000K albo zimna Nichia 5700K (obie jaśniejsze od mojej).
Mocarny

Dodałem wykres z porządnym chłodzeniem wentylatorem, wygląda dobrze, 4 minuty zanim zaczęła zmniejszać jasność, ustabilizowała się na 70%

Jak mieszkacie w Kieleckim i wam wieje na lewo i prawo, to w zimną noc może i nawet cały czas turbo się utrzyma...
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

A tak z innej beczki, jaki jest sens robić test z chłodzeniem i równać go do realnego użytku ?
Jedyny sens jaki tego widzę to wychwalenie że latarka jest super, mimo że efekt widoczny na wykresie jest nieosiągalny. Magia cyferek że ma milion lumenów, jak to ma miejsce na opakowaniach, a za gwiazdką że tryb działa 2 minuty...
Ot, moje luźne przemyślenie.
Mocarny

Dziubek pisze:Jedyny sens jaki tego widzę to wychwalenie że latarka jest super, mimo że efekt widoczny na wykresie jest nieosiągalny.
Tak, właśnie o to chodziło :wink:
(uch, gdzie ja podziałem te testy z zamrażalnika...)

Jeśli ci się chce, możesz udać się w teren i sprawdzić jak jest naprawdę i ile takie domowe symulacje odbiegają od prawdy.
Mnie się nie chce teraz, ale planuję na kiedyś taki test z moim ślicznym pudełkiem. Myślę też nad zrobieniem czegoś specjalnie do realistycznych pomiarów w terenie, żeby latarkę w ręku trzymać, iść i mierzyć.

A co to jest prawda? - jak to Piłat zapytał. No właśnie. Jednej nocy wieje jak w Kielcekim, drugiej jest po prostu mróz, kolejnej i to i to. W lato inaczej, w zimę inaczej. Nawet w realnym użytku nie zrobisz zadowalających każdego testów, bo zaraz ktoś ci powie: "A ja pamiętam jak na Syberii używałem tej latarki, no i ona to dłużej to Turbo wytrzymywała niż twoja. Złe te testy zrobiłeś, ja bym to zrobił lepiej."

Ps.:
efekt widoczny na wykresie jest nieosiągalny
Stawiam wszystkie swoje latarki (i dorzucę ci jeszcze czekoladę (lubisz gorzką?)) że w wietrzną zimową noc będzie świecić dłużej na 100% niż w moim teście z wiatrakiem. A jak przegrasz, zadowoli mnie croissant - nie było dzisiaj w Biedronce :sad:
Wchodzisz w to? :wink:
ODPOWIEDZ