tanie zasilacze dużej z regulacją dla majsterkowiczów

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
ProLight

Post autor: ProLight »

Chodziło mi o coś typu MCU100 MCU2000.

Znalazłem gdzieś info że da się przyciskami zmienić napięcie, kombinacja przycisków.

Ale to chyba nie ma co sobie głowy zawracać tym zasilaczem, mało o nim informacji o to na czym mi zależy jest pod znakiem zapytania, czyli regulacje + odłączenie mostków.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 sie 2019, 14:58 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum ;)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Jak masz sterownik MCU to możesz wszystko zmieniać i nie tylko przyciskami, ale też poprzez soft producenta (nie wiem czy jest w ogóle dostępny). Nie widzę tylko sensu tej zabawy ponieważ to jest sterownik siłowni telekomunikacyjnej i jego rola polega na ładowaniu baterii i zasilaniu odbiorów, więc poziom napięcia jest dostosowywany tak, aby utrzymać odpowiednio niski prąd ładowania baterii (w zależności od zadeklarowanej ilości) jednocześnie dostarczając odpowiednią moc do odbiorów i kontrolować to mierząc poziom rozładowania baterii (w bardzo dużym skrócie). Do tego dochodzą napięcia wyrównawcze, napięcie pracy buforowej, testy baterii (jeśli są włączone) i parę innych rzeczy, więc zabawa tym kompletem jako zasilaczem IMO nie ma sensu.

Wolałbym już wykorzystać podobny zasilacz i podłączyć na wyjściu chińską przetwornicę CV CC z panelem sterującym.
ProLight

Post autor: ProLight »

Dzięki za ogrom informacji!
Główny spammer tego Forum ;)
ODPOWIEDZ