Latarka do lasu ale jaka?
-
@medyk81 edytowałem tamtego posta wyżej, jestem już zmęczony tym wybieraniem i was pewnie też to zaczyna nudzić..
@luigi no przekracza budżet i lipa.
Dobrze, najwyżej pożałuję ale biorę S2+ z 4c (ta daje bardziej białe niż żółte światło 3b dobre mówie?)
Do tego przydałby mi się zapasowy akumulator i ochronka dla niego na kaburze pod s2+ kończąc.
W przyszłości kupię sobie coś mocniejszego Acebeam EC60, obecnie musiałem wydać na kurtkę i buty w góry i nocleg.
Dziękuje wszystkim.
Dobrze, najwyżej pożałuję ale biorę S2+ z 4c (ta daje bardziej białe niż żółte światło 3b dobre mówie?)
Do tego przydałby mi się zapasowy akumulator i ochronka dla niego na kaburze pod s2+ kończąc.
W przyszłości kupię sobie coś mocniejszego Acebeam EC60, obecnie musiałem wydać na kurtkę i buty w góry i nocleg.
Dziękuje wszystkim.
4C jest cieplejsza (bardziej żółta) od 3B. Obie barwy do s2+ są ok i zależy głównie od indywidualnych preferencji. Nie polecam zimnych barw typu 1B - zimna, nienaturalna. Pamiętaj o ładowarce do ogniw 18650 i o tym że ogniw 18650 o pojemności większej niż ok 3500 mAh nie ma.kamolinka1 pisze:@medyk81 edytowałem tamtego posta wyżej, jestem już zmęczony tym wybieraniem i was pewnie też to zaczyna nudzić..
Dziękuje wszystkim.
Pozdr
-
@medyk81 no masz racje moja pomyłka. 3B może i daje bardziej mocniejsze ale mniej szczegółow bazując na http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment ... rJwKjp.jpg niż 4c ale moge sie mylic.
taki zestaw bym brał, czy spełnia to co napisałeś?: Zestaw składający się z latarki Convoy S2+ 2800 mA, ładowarki LiitoKala Lii – 100, ogniwa Panasonic NCR18650B 3350 mAh i ogniwa 1500 mAh. Cena 115 zł z diodą XM-L2 T6 3B lub 125 zł z diodą XM-L2 T6 4C + kw.
Na 1 raz wystarczy nie:> tylko sprzedawca nie daje raczej pokrowca i opcji 2 akumulatora do zakupu heh.
taki zestaw bym brał, czy spełnia to co napisałeś?: Zestaw składający się z latarki Convoy S2+ 2800 mA, ładowarki LiitoKala Lii – 100, ogniwa Panasonic NCR18650B 3350 mAh i ogniwa 1500 mAh. Cena 115 zł z diodą XM-L2 T6 3B lub 125 zł z diodą XM-L2 T6 4C + kw.
Na 1 raz wystarczy nie:> tylko sprzedawca nie daje raczej pokrowca i opcji 2 akumulatora do zakupu heh.
Pytaj przez PW. Ma akku więc pewnie się dogadacie. Zestaw ok. Jak pisałem barwa to indywidualna sprawa. Ja w ręke wolę 3B na rower 4C.kamolinka1 pisze:@medyk81 no masz racje moja pomyłka. 3B może i daje bardziej mocniejsze ale mniej szczegółow bazując na http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment ... rJwKjp.jpg niż 4c ale moge sie mylic.
Jak wstępnie zdecydowałeś się na S2+ to może jednak lepiej Skilhunt H02 lub H03 lub Nitecore HC30 lub jakiś jej klon. Te latarki zaświecą podobnie jak S2+ a będą praktyczniejsze bo wraz z opaską na głowę staną się czołówkami. Dodatkowo taką latarkę można przypiąć do ubrania lub postawić. Mam coś podobnego czyli Xtar H3 i ze wszystkich latarek najczęściej jej używam.
Kup coś takiego - http://www.kaidomain.com/p/S026765.KDIY ... ight-Black - niestety trochę poczekasz ale za małe pieniądze masz bardzo przyjazny towar do ręki ...
Ostatnio zmieniony czwartek 13 kwie 2017, 05:58 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Podstawowe pytanie powinno brzmieć: "Po jakich górach chce chodzić kamolinka1?"
Jeśli wybiera się w Tatry, to polecanie dużej latarki "do ręki" jest trochę bez sensu, bo przy stromych zejściach wolna ręka decyduje czasem o życiu lub śmierci. Lepiej mieć w ręce kijek do podpierania (albo przy obecnych warunkach - czekan ). Zresztą przy roztopach, to nawet w Beskidzie Śląskim bezpieczniej chodzi się z kijami trekingowymi.
Jak już wielu radziło - najlepszy wybór to 2 latarki: czołówka do świecenia bezpośrednio pod nogi i coś mocniejszego, do przyświecenia dalej. Zamiast typowej czołówki można kupić jakąś latarkę w obudowie typu "L" (np. Skilhunt H03).
Trzeba uświadomić kamolinka1, że jeśli mocnym światłem będzie oświecał daleki plan i jednocześnie świecił pod nogi, to prędzej oczy go rozbolą niż dotrze do schroniska
Jeśli wybiera się w Tatry, to polecanie dużej latarki "do ręki" jest trochę bez sensu, bo przy stromych zejściach wolna ręka decyduje czasem o życiu lub śmierci. Lepiej mieć w ręce kijek do podpierania (albo przy obecnych warunkach - czekan ). Zresztą przy roztopach, to nawet w Beskidzie Śląskim bezpieczniej chodzi się z kijami trekingowymi.
Jak już wielu radziło - najlepszy wybór to 2 latarki: czołówka do świecenia bezpośrednio pod nogi i coś mocniejszego, do przyświecenia dalej. Zamiast typowej czołówki można kupić jakąś latarkę w obudowie typu "L" (np. Skilhunt H03).
Trzeba uświadomić kamolinka1, że jeśli mocnym światłem będzie oświecał daleki plan i jednocześnie świecił pod nogi, to prędzej oczy go rozbolą niż dotrze do schroniska
-
Chciałbym wszystkim podziękować za zaangażowanie.
Przebywam w tej Krynicy i S2+ spełniła moja oczekiwania. Mam jakiś kilometr w górę przez las i totalną ciemność a sprzęt mocnym światłem nawet na trybie średnim oświetla mi drzewa z dala i cały obszar przede mną jak i na około moich nóg no po prostu bomba.
Jeśli chodzi o zasięg maksymalny to jestem też pod wrażeniem. Latarka się nie grzeje, nie zamarza, ma wbudowany odblask zielony z diodąXM-L2 T6 3b o bardzo miłym kolorze światła na super kolorze (ciemny niebieski) kończąc.
Dokupiłem sobie kaburę, akumulatorek, ładowarkę i dyfuzor co kosztowało mnie łącznie 170zł.
Polecam też usera marekwoj i jego sklep.
Przebywam w tej Krynicy i S2+ spełniła moja oczekiwania. Mam jakiś kilometr w górę przez las i totalną ciemność a sprzęt mocnym światłem nawet na trybie średnim oświetla mi drzewa z dala i cały obszar przede mną jak i na około moich nóg no po prostu bomba.
Jeśli chodzi o zasięg maksymalny to jestem też pod wrażeniem. Latarka się nie grzeje, nie zamarza, ma wbudowany odblask zielony z diodąXM-L2 T6 3b o bardzo miłym kolorze światła na super kolorze (ciemny niebieski) kończąc.
Dokupiłem sobie kaburę, akumulatorek, ładowarkę i dyfuzor co kosztowało mnie łącznie 170zł.
Polecam też usera marekwoj i jego sklep.