z galaxy S7 po update softu

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Jako posiadacz przez moment Lumii 1020 muszę szczerze powiedzieć, że w kwestii"aparatu z prawdziwego zdarzenia" nie ma startu do S7.
lechowiec

Post autor: lechowiec »

Testowałeś oba w tych samych warunkach? Ja używam teraz równolegle Note 4 i 1020 z uwagi na aparat. Notę 4 robi piękne zdjęcia jak jej dobre światło. Niestety przy słabym świetle jest cienki. Xenon w Lumii 1020 jest bardzo dobry. Ogólnie aparat w lumii moim zdaniem jest lepszy. Samsung robi bliższe makro to fakt. Lumia wypada tu słabo. Lumia lepiej fotografuje tekst.

Ale Nokia i Lumia to już przeszłość. Dobre pomysły i jakość skończyły się z nadejściem Microsoftu który marnuje tylko dorobek Nokii. A Android jest już tak dojrzałym i dopracowanym systemem że moim zdaniem Windows Phone zupełnie się nie liczy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

MCSubi pisze:Jako posiadacz przez moment Lumii 1020 muszę szczerze powiedzieć, że w kwestii"aparatu z prawdziwego zdarzenia" nie ma startu do S7.
Musiał byś porównać oba aparaty w tych samych warunkach. O ile w świetle dziennym wyniki mogą być zbliżone lub bardzo różne o tyle w słabych warunkach oświetleniowych S7 będzie odstawać. Nawet Lumia 950 w słabych warunkach robi lepsze foto niż S7 a ma matrycę mniejszą niż 1020.
ILPT
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

skaktus pisze:
MCSubi pisze:Jako posiadacz przez moment Lumii 1020 muszę szczerze powiedzieć, że w kwestii"aparatu z prawdziwego zdarzenia" nie ma startu do S7.
O ile w świetle dziennym wyniki mogą być zbliżone lub bardzo różne o tyle w słabych warunkach oświetleniowych S7 będzie odstawać. Nawet Lumia 950 w słabych warunkach robi lepsze foto niż S7 a ma matrycę mniejszą niż 1020.
Skaktus, to stwierdzenie opierasz na? Według Ciebie wielkość Mpx matrycy to główny wyznacznik jakości aparatu w telefonie? Testowałeś S7. czy tylko zaczytane w sieci? Akurat z tego co się orientuję to S7 ma najjaśniejszą optykę z wymienionych modeli i chociażby to daje jej przewagę w temacie focenia w trudnych warunkach oświetleniowych. Sam byłem w szoku zaraz po przesiadce z S5, gdy przypadkowo pstryknąłem fotkę w zupełnej ciemności osoby oświetlonej jedynie światłem z matrycy laptopowej (przyzwyczajony do S5 spodziewałem się zaszumionej namiastki zdjęcia a wyszło czyste i wyraźne foto :o ).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

skaktus pisze:Osobiście wole wytrzymałego grubaska z aparatem i lampą z prawdziwego zdarzenia, niż cienkiego zawodnika o wyśrubowanych parametrach ;)
...którego trzeba w pancerz wkładać :) Piloty od RTV też w torebki foliowe wkładacie?
M
My flashlight is smaller than yours...
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

https://www.youtube.com/watch?v=446GfntOh6A

Osobiście? Od czasów gdy mam SE K770i w ogóle nie zawracam uwagi na Mpx, K770i mimo, że to telefon już wiekowy i leży jako zapasowy (i jako budzik), robi zdjęcia lepsze niż niejeden budżetowy telefon z 5/8 a nawet i chińskie 13Mpx.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Bocian pisze:
skaktus pisze:
O ile w świetle dziennym wyniki mogą być zbliżone lub bardzo różne o tyle w słabych warunkach oświetleniowych S7 będzie odstawać. Nawet Lumia 950 w słabych warunkach robi lepsze foto niż S7 a ma matrycę mniejszą niż 1020.
Skaktus, to stwierdzenie opierasz na? Według Ciebie wielkość Mpx matrycy to główny wyznacznik jakości aparatu w telefonie? Testowałeś S7. czy tylko zaczytane w sieci? Akurat z tego co się orientuję to S7 ma najjaśniejszą optykę z wymienionych modeli i chociażby to daje jej przewagę w temacie focenia w trudnych warunkach oświetleniowych. Sam byłem w szoku zaraz po przesiadce z S5, gdy przypadkowo pstryknąłem fotkę w zupełnej ciemności osoby oświetlonej jedynie światłem z matrycy laptopowej (przyzwyczajony do S5 spodziewałem się zaszumionej namiastki zdjęcia a wyszło czyste i wyraźne foto :o ).
Opieram na przeczytanych testach w których brały udział telefony różnego pokroju, zaczynając od 1020, poprzez S7, Lumie 950 i iPhone 6S. Wszystko tylko dlatego, że chciałem zmienić 1020 na coś nowszego. S7 na pewno wyprzedza wiele aparatów w świetle dziennym przy dobrym oświetleniu oraz w rankingu na szybkość i celność AF dzięki dualpixel. Z kolei w słabych warunkach sytuacja maluje się nieco inaczej.

Natomiast pod względem bebechów nie ma za bardzo co porównywać ;)
ILPT
ww296

Post autor: ww296 »

Skaktus - radziłbym się przejść do jakiegoś salonu i zrobić sobie zdjęcie S7 w kiepskich warunkach oświetleniowych - oczywiście bez lampy - bo wiadomo, że ksenon w nokii zdeklasuje każdy Led w telefonie. - w sumie to ciekawy byłbym Twojej opinii.
Uważam na podstawie takich oględzin, że w kiepskich warunkach oświetleniowych, bez dodatkowego źródła światła - S7 robi jaśniejsze zdjęcia niż moja lustrzanka z obiektywem 2,8 na krótkich czasach naświetlania.
Natomiast w dobrym oświetleniu, uważam że S7 robi zdjęcia na poziomie S5 (no może trochę lepsze) ale delikatnie odstaje od S6 - domyślam się że to ze względu na mniej pikseli.
i Podobnie będzie z Nokia - dzięki dobrej optyce (ale jednak ciemniejszej niż Samsung 2,2 vs 1,9) i dużej liczbie pikseli - pewnie zdjęcia będą bardziej szczegółowe na Nokii.
Apropo pikseli - 12 Mpx to uważam, że wystarczy, ale matryca 4:3 w dobie panoramicznych wyświetlaczy we wszystkim to jakaś pomyłka - po skalowania 9 Mpx a to już trochę mało - już ciężko będzie kiepsko skadrowane zdjęcie odpowiednio przyciąć...
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Zdaje się, że w poniższym filmie jest rozwiązanie problemu z zablokowanym telefonem :)
https://www.youtube.com/watch?v=ChCvMLdyRuw
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

PawelG., znam ten filmik bardzo dobrze :mrgreen: Mi nie pomógł. Faktycznie można przejść dalej dzięki rozłączeniu AP z drugiego Phone, ale kilka etapów dalej nie wyświetla się pole z update data service umożliwiającym uruchomienie przeglądarki.
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ