Po upływie doby z ogniw ubyło po 0.01V czy to źle? A dzisiaj rozebrałem kolejną baterie i dwie miały 0.06V są spuchnięte i rozlane (recykling). 2 szt. 0.69V nawet ich nie próbuje ratować (recykling) i 2szt 3,65V a ogniwa Samsunga ICR18650-22F SDI952. Jaka jest najtańsza i godna polecenia ładowarka z LCD i pomiarem pojemności? Czy jest uniwersalna ładowarka do akumulatorów 18650 AA i AAA?
To jest ładowarka modelarska do ładowania gotowych pakietów ogniw. Żeby ładować pojedyncze ogniwa musisz sobie zrobić koszyk do ładowania z kabelkami które do niej podłączysz.
Ładowarka modelarska to dobry pomysł. Sam w końcu kupiłem ładowarkę Redox Alpcha V2 i nawet mimo potrzeby zorganizowania sobie dodatkowo zasilacza i koszyczków to na prawdę ciekawa alternatywa dla ładowarek z wbudowanymi koszykami. Tylko jednak teraz dołożył bym chociaż do Imaxa B6 Mini bo ma więcej funkcji i raczej powinna być lepiej wykonana niż Redox Alpha.
Redox był tańszy ale nie był wykonany zbyt dokładnie, nie chciało mi się go odsyłać więc sam poprawiłem niedolutowane miejsca i teraz jest ok. Za ładowarką Ctek może przemawiać jakość wykonania ale za takie pieniądze jak kosztuje Ctek MXS 5.0, wolał bym kupić ładowarkę Turnigy Reaktor 300W.
W tym akurat przypadku uniwersalność raczej wadą nie jest. Taki Reaktor też dobrze naładuje akumulator samochodowy a nawet ma większą moc co jest lepsze przy ładowaniu większych pojemności.
ładowarka modelarska jest bardzo fajna i zrobisz z nią bardzo dużo. Jednak jest pieruńsko niewygodna w użyciu w przypadku, ładowania pojedynczych ogniw, czy właśnie aku samochodowego. Myślę, że jak ktoś chce ładować pojedyncze ogniwa np do latarek i czasami aku w samochodzie to lepiej kupić zwykłą ładowarkę do ogniw lub powerbank z możliwością wymiany ogniw i dedykowany prostownik do auta.
Mam imaxa pierwsze ładowanie PB trwało dwie doby bo zapomniałem przestawić czasu max ładowania standardowo ustawionego na bodajże 300 minut.
w praktyce kupiłem dedykowany prostownik do auta bo mam jeden egzemplarz którym mało jeżdżę i muszę doładować co jakiś czas a do ogniw latarkowych używam POWERBANKU który również zaskakująco często się przydaje, a imaxa używam tylko do lipol z drona.