Budowa latarki od "zera" proźba o Pomoc i sugestie

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Night82, zmierz napiecie sterujace tego BUZ-a. rezystancja zalaczonego mosfeta zalezy w duzej mierze od napiecia G-S(bramka-żródło). Popatrz w noty katalogowe, oficjalnie podaje się dla BUZ-a ta rezystancję dla napięcia załączjącego 10V!!! Są tranzystorki mosfet które maja swoja znamionową rezystancję juz przy 2,5V-do driverkow latarkowych potrzebujemy raczej tych które przłączaja się niskimi napięciami.

Obrazek
Obrazek
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Mam reflektor :cool: idealnie 7,5cm (trzeba troszke objechac papierem z zewnątrz zeby lzej wchodzil) chyba najtrudniejsza rzecz do zdobycia:)

Dioda kupiona R-2 u Lediko (czekam az przyjdzie)

Klej zalman kupiony (juz w domu)

Przełączniki kable (mam)

Proszek kupiony (juz w domu)

Radiator zrobiony.

Elementy obudowy (gotowe/w domu)

Tylko jeszcze driver nie chciałem kupować na DX ale widocznie bede musial bo nikt z Kolegow nie ma na sprzedaz takiego driverka :( (?)

Jeszcze szukam takie okrągłej gumeczki na włącznik, szukalem w sklpeach ale nigdzie ich nie można dostac na DX widzialem w różnych kolorach ale ja potrzebował bym tylko jedną może ktroys z Kolegow ma na sprzedaz 1/2 takie gumki?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ja będe zamawiał w DXie gumki, oringi. Jak Ci sie nie śpieszy to podeśle.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Hoffer007

Witam po małej przerwie,

Wczoraj dostałem diode od Lediko

Włożyłem diode do latarki i wszystko pięknie świeci :) zrobił mi sie ładny miecz swietlny.

Tylko po małej nocnej zabawie w latarce dzisiaj rano zauwazylem ze mam przebicie:( i ze na obudowie latarki jest plus :/ rozerbralem latarke i niestety mialem problem z odklejeniem diody od radiatora :/ no ale odkleilem po kilku h ostroznosci.

Poskladalem wszystko na nowo 100razy sprawdzilem czy nie ma przebicia z plusa, klej wysechl i? i znow mam ten plus na obudowie ;(

Staralem sie zeby tego plusa nie bylo no ale mi sie nie udalo, niechce kolejny raz rozbierac "diody" bo moze tego nie przezyc.

Jakie proponujecie wyjscie z sytuacji? (bo chyba tak ma nie byc? wydaje mi sie ze jak juz to powinien byc minus)

Teraz nie moge dac minusow z akumulatorkow na obudowe:/
bede mial driver od Edim-a i 2*aku 18650
Jak to zrobic?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

jak to mierzysz?
Czym?
Jaki wynik?
Gdzies masz to zwarcie, albo je zlokalizuj albo przerob pady driverka, jak masz driver....i wloz odwrotnie akkusy, hehe.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Zacznijmy od tego jaką diodę kupiłeś? Sam emiter czy na podłożu (tym małym radiatorku)?
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

pewnie masz z lediko R2 bez stara- ma pod spodem wyprowadzenia na zasilanie- jeśli jest mało kleju, może być zwarcie od reszty modułu- po klejeniu (więcej kleju) musi dobrze zaschnąć i lepiej pomierzyć, czy nie ma zwarcia.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Zacznijmy od tego jakim klejem to klei bo jak thermopoxem to za ...piiii... nie odizoluje anody od korpusu (duża zawartość miedzi)
Hoffer007

Wiec tak:

Klej nie wiem jaki, wywaliłem opakowanie :/
Dwu skladnikowy jedna fiolka jest taka brazaowa/miedziana a druga przeźroczysta
na pudełku bylo narysowane do klejenia radiatorow.

Diode mam r2 bez podłoża samą diode.

Nawaliłem całe 5g na diode później diode docisłem i nie bylo żadnego przejscia później mi pokazało ze na obudowie jest +

Klej znów zasnął na amen :/

Odrywać to?

Myslalem ze te sciezki od dolu nie maja pradu, (takie uniwersalne plytki ze z ktorej strony im sie przyklei dioda to tak bedzie)

Jak tak sprawdzałem wyschniety klej to nie przepuszczał pradu, to chyba bede musial wywalic te sciezki od dolu led-a, ale dziwne ze dwa razy chwycilo mi plusa do radiatora.

Az zal mi to odrywac :( tak ładnie sie trzyma i poszlo na to 10zl (cena kleju)

No ale jak trzeba oderwac to sprubuje nie zniszczyc diody i to odkleic.
Ostatnio zmieniony środa 23 sty 2008, 17:29 przez Hoffer007, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

o ile wiem, jest doprowadzenia prądu od dołu raczej też- tak to wygląda
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Z opisu wynika że to na 100% thermopox. Pewnie schnął baaardzo sługo. Nie wiedziałeś w jakich proporcjach go zmieszać bo tego przeźroczystego było śmiesznie mało względem tego o brązowo-miedzianym wyglądzie zamykanym na taki koreczek z rowkami :mrgreen: Jeśli mój opis się zgadza to użyłeś złego kleju do klejenia emiterów bez podłoża. Tym klejem skleiłbyś bez problemu odizolowane podłoże diody (ma świetne parametry przewodności ciepła) ale z racji jego dużej przewodności prądowej nie nadaje się do samych Power LEDów. Usuń to w cholerę, zamów Zalmana dwuskładnikowego podklej i zacznie działać. A wcześniej upewnij się czy niema styku elektrycznego między anodą a radiatorem (jeśli dałeś odpowiednią ilość kleju, z doświadczenia wiem że nawet mikrocieniutka wartwa wystarcza, nie będzie najmniejszego poroblemu :wink: )
Hoffer007

Tak, Bocian masz racje :)
Tylko ze ja wymieszalem caly klej :D
pokleilem radiator do obudowy a reszte na diode chlast :) widac tylko soczewke.
Wyschnął w 15 minut wystarczylo "lekko" podgrzac suszarka i jest twardy jak skala.
Znow ją odklejac az sie boje zeby jej nie zniszczyc.

Tylko tego zalmana nie bylo u mnie w sklepie a z przesylka zaplace 20zl.
Ale chyba nie ma innego wyjscia.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

:shock: O zgrozo całego Thermopoxa wypaćkałeś do podklejenia jednej diody :?: Jestem pod wrażeniem :mrgreen: On wcale mocno nie wiąże, dasz radę (o ile powoli i dokładnie) go usunąć. Poczekaj zarknę w szpargały... Ostatecznie mogę Ci jednego Zalmanka odstąpić za 14zł z wysyłką. Jak coś to pisz na priv to podam Ci dane rachunku :wink:
Hoffer007

Dzięki za uprzejmośc ale jutro jeszcze sprawdze w innych sklepach (troszke zalezy mi na czasie)

Ale w razie jak by nie bylo to przeslij mi prosze na PW swoje dane to jak nie znajde to napisze Ci wiadomosc ze kase wplacam i prosze o przesylke.

No cały klej poszedł :D mam radiator o średnicy 7,5cm a grubości 3,5cm wiec bylo co kleic.

Na diode poszlo "troszke" tak ze ja przykleilem i w kolo tak ze wystaje tylko soczewka.

(ah Ci amatorzy same problemy z nimi :p nawet diody nie potrafią przykleić)
c++

Post autor: c++ »

Hoffer007 pisze:ah Ci amatorzy same problemy z nimi :p nawet diody nie potrafią przykleić)
No bo trza zapytać. Na forum jestem praktycznie 14/24h, więc po paru minutach odp. :P
ODPOWIEDZ