Licznik rowerowy

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Piotrekwar1985 pisze:Tak się zastanawiam, czy te wersje bezprzewodowe STS pobierają więcej energii niż te normalne?
Już z samego faktu, że STS potrzebuje dwóch baterii (nadajnik i licznik) wskazuje na większe zużycie energii :-P
A tak serio to na pewno pobór prądu jest większy tak jak pisze max4max, jednak jest na tyle mały, że nie warto się w to zagłębiać, dwie baterie co dwa lata można przeżyć :-)
Lampek

Post autor: Lampek »

madkeinam pisze:A tak serio to na pewno pobór prądu jest większy tak jak pisze max4max, jednak jest na tyle mały, że nie warto się w to zagłębiać, dwie baterie co dwa lata można przeżyć :-)
Miałem przewodową i żadnych problemów, a teraz mam 1706 i same problemy:
1. Trzeba pamiętać o włączeniu przy starcie.
2. Po dłuższym postoju to samo.
3. Problemy z łącznością, baterie nowe i problemy, ostatnio mi się 2 razy zawiesił że musiałem baterię wyjąć.
madkeinam

Lampek pisze:Miałem przewodową i żadnych problemów, a teraz mam 1706 i same problemy:
Reklamuj, zawsze może się zdarzyć wadliwy egzemplarz. Miałem STS 16.09, teraz mam 12.12 i nie narzekam, nic się nie dzieje.
arekm

Post autor: arekm »

Jak kablowo - sigma bc 16.12 (jest też wersja sts acz ja mam kablową - kadencję też kablową). Nie ma problemu z baterią ale raz urwałem kabel przy kierownicy (lutownica i po problemie). Startuje od razu, a nie po X obrotach. STS niektóre PWMowe latarki są w stanie zakłócić. Ogólnie jestem zadowolony z kabla... ale funkcji mało (barometru brak i zbyt mało linii na wyświetlaczu).

Niestety jak się chce coś lepszego niż sigma 16.12 to już nie ma wybacz - np sigma rox 6.0 to już tylko STS.
michal1

Post autor: michal1 »

Wtedy można przerzucić się na GPS. Tylko trzeba pamiętać o częstym ładowaniu.
Pozdrawiam
Piotrekwar1985

Post autor: Piotrekwar1985 »

arekm pisze:Jak kablowo - sigma bc 16.12 (jest też wersja sts acz ja mam kablową - kadencję też kablową). Nie ma problemu z baterią ale raz urwałem kabel przy kierownicy (lutownica i po problemie). Startuje od razu, a nie po X obrotach. STS niektóre PWMowe latarki są w stanie zakłócić. Ogólnie jestem zadowolony z kabla... ale funkcji mało (barometru brak i zbyt mało linii na wyświetlaczu).

Niestety jak się chce coś lepszego niż sigma 16.12 to już nie ma wybacz - np sigma rox 6.0 to już tylko STS.
a ja ostatnio zakupiłem podstawkę na Allegro. Cena ok 30 zł. z wysyłką i się okazała lepsza niż ta co była w zestawie. Kable są lepiej zamocowane niż te w starej podstawce i już widać, że dłużej posłuży niż stara.
ov_darkness

Post autor: ov_darkness »

Myślę nad licznikiem z GPS docelowo na 2 rowery: MTB i szosa. Oglądałem kilka, zostały na liście: Suunto Ambit 2 Sigma ROX 10.0 i Garminy Edge 500 i Forerunner 310XT. Suunto najdroższy z czwórki, ale mógłby też służyć jako zegarek. Ktoś może posiada taki sprzęt? Warto? Aktualnie korzystam ze smartfona ze Stravą. Upierdliwe to i niewygodne.
michal1

Post autor: michal1 »

ov_darkness, ja używam holux 260 pro i generalnie jest bardzo fajny, ma wszystko czego potrzebuje, no może za wyjątkiem map...
Pozdrawiam
1984

Post autor: 1984 »

smokuxx1987 pisze:Ja kupiłem Sigme 1609.
Ma wszystko czego potrzebuje.
Hej, jak to sigma, warto?
mmarsian

Post autor: mmarsian »

Również polecam Sigmę 1609. Wspaniały stosunek ceny do możliwości, niezawodna, pamięć dwóch rowerów, kadencja... Skromna, ale potrafiąca zadziwić!
madkeinam

Również mogę polecić Sigmę 1609. Miałem wersję STS, była bardzo fajna, niestety nie wytrzymała spotkania z autem. Teraz mam 12.12 STS, też jest fajna (z tym, że na jeden rower).
1984

Post autor: 1984 »

Zakupiłem Sigme 12.12 STS. Na moje potrzeby jest wystarczająca. Do tej pory miałem za 30 zł Bikemate z 30 funkcjami a korzystałem może z 4-5 :razz:
Swoją drogą był całkiem dobry, jedyna wada to beznadziejne przyciski ale za 30zł...
mayak

Post autor: mayak »

zamiast kablowej Sigmy polecam licznik Bion CY-E319CW
Dlaczego? Jest tańszy i wyświetla na raz aż trzy wskazania (Sigma tylko dwa): prędkość, kadencję (dla mnie b. ważne) oraz dowolnie wybrany parametr

ps.
a tak w ogóle, to witajcie ;)
lucass3

Post autor: lucass3 »

Ja od siebie znowu polecam Sigme 16.12 w wersji przewodowej :)
Awatar użytkownika
info
Kontakt:

Post autor: info »

Co do marki Sigma to mogę powiedzieć tyle, że jeden licznik tej marki używałem z małymi przerwami od 1996r. :) i nie przetrzymał niestety już tego sezonu. Bagatela 19 lat .... :). Mam nadzieję że firma Sigma stoi cały czas na takim wysokim poziomie :).
ODPOWIEDZ