PROSZĘ O PORADĘ W WYBORZE LATARKI EDC
No właśnie zmierzam do dokonania dobrego wyboru, i jak już byłam zdecydowana na S2, to ktoś napisał, że lepsza jest S2+, lub S6K ale nie napisał dlaczego tak uważa.Ebola pisze:Pyra,
Jednak pragnę zauważyć że koronkowa bielizna jest tylko czasową ozdobą, a jeśli latarka ma zagościć dłużej u Twego chłopa warto przyłożyć się do jej wyboru
Może więc inaczej - napiszcie jaką latarkę na EDC wybrali byście dla siebie do około 200 zł i dlaczegoakurat tą, nie muszą to być latarki wymienione w tym wątku, ale żeby można je było kupić w kraju
- przemek1602
Witam
Spokojnie zostań, przy pierwotnej decyzji, jeśli będziesz rozważać dalej, pojawią się następne alternatywy i wtedy będzie dym.
Ja nie mam idealnego EDC, choć za takie uważam noooo dwie latarki. Jedna to maleństwo którym przyświecam sobie "na szybko" gdzieś z tyłu komputera, na gniazdko pod biurkiem. Druga latarka przydaje się, gdy wchodzę do magazynu w pracy, do garażu czy podobnego pomieszczenia, lub wracając po zmroku do domu.
Mam w domu latarki S2, S4, S6, różnice convoyów, są subtelne i nie warte szerokiego rozpatrywania. Zauważalna różnica jest pomiędzy Convoyami a Solarforce L2P.
Pozdrawiam
Może wyrażę niepopularny pogląd, jednak prawdziwy... nie ma jednej latarki będącej idealnym EDC, tak jak i nie ma idealnego samochodu "do wszystkiego" oraz butów "na każdą okazję". Występuje tu zbyt dużo indywidualnych preferencji i zmiennych, aby być pewnym, że to dokładnie TO.marlena pisze:No właśnie zmierzam do dokonania dobrego wyboru, i ...
Spokojnie zostań, przy pierwotnej decyzji, jeśli będziesz rozważać dalej, pojawią się następne alternatywy i wtedy będzie dym.
Ja nie mam idealnego EDC, choć za takie uważam noooo dwie latarki. Jedna to maleństwo którym przyświecam sobie "na szybko" gdzieś z tyłu komputera, na gniazdko pod biurkiem. Druga latarka przydaje się, gdy wchodzę do magazynu w pracy, do garażu czy podobnego pomieszczenia, lub wracając po zmroku do domu.
Mam w domu latarki S2, S4, S6, różnice convoyów, są subtelne i nie warte szerokiego rozpatrywania. Zauważalna różnica jest pomiędzy Convoyami a Solarforce L2P.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
marlena, ja brałbym EDC X1, ponieważ jakoś lepiej leży(choć są prawie takie same) w łapie i ma ładniejszy kolor . Jednak jest to ocena czysto subiektywna. Więc bierz tą która ci się bardziej podoba z wyglądu.
Olight s10 jest fajne na EDC, bo właśnie jest mniejsza od convoy i fajnie leży w kieszeni. Niestety zasilanie jest drogie i jest bardzo mała - dla niektórych może być za mała . Daje zauważalnie mniej światła, ale ma klips i magnes.
A sterownik programowalny od grega jest super, bo można sobie dostosowywać tryby do różnych okazji np.
biwak pod namiotem: ustawiamy moon i niech się świeci całą noc, jazda na rowerze: stroboskop itp.
Olight s10 jest fajne na EDC, bo właśnie jest mniejsza od convoy i fajnie leży w kieszeni. Niestety zasilanie jest drogie i jest bardzo mała - dla niektórych może być za mała . Daje zauważalnie mniej światła, ale ma klips i magnes.
A sterownik programowalny od grega jest super, bo można sobie dostosowywać tryby do różnych okazji np.
biwak pod namiotem: ustawiamy moon i niech się świeci całą noc, jazda na rowerze: stroboskop itp.
Jeśli mogę jeszcze namieszać . Olight S10 to latarka dobra do schowka w samochodzie, leży i czeka na użycie nawet 10lat, bo na tyle pozwoli bateria CR-ka. Jeśli już olight to S20 baton. Mniejsza od wszystkich modeli Convoy, zasilana jak one 18650, włącznik z boku, reflektor gładki, 550lm, zasięg większy od Convoy S2, S2+, S4, itp mimo mniejszej ilości światła, niestety kosztem doświetlenie boków. Ma dość użyteczny magnes, klips pozwalający zapiąć ją na daszku czapki jak czołówkę. Jest lżejszy od Convoy, ale o wiele delikatniejszy. Jeśli ma być większy zasięg z takiej małej latraki jak seria "S" to jedynie z reflektorem SMO. W normalnych warunkach każda z tych lampek pozwoli rozróżnić człowieka od psa na dystansie 60m a nawet większym. Gorzej przy mlecznym powietrzu bo rozproszone światło tworzy ścianę.
Opcji jest wiele i ile będzie ludzi tyle propozycji, bo każdy będzie chwalił to co ma, co testował. Mogę Ci jedynie pomóc w porównaniu rozmiarów lampek i w zasadzie powtórzę tylko to co kolega Pyra, nie myśl za wiele, każda nadaje się na EDC, choć każda jest inna, a różnice w rozkładzie światła są niewielkie, jak nie wielkie są ich reflektory. Jedynie coś z gładkim da większy zasięg, ale będzie mocniejszy spot trochę kosztem boków. Ciężko w tak małym refie zrobić i daleko i szeroko jednocześnie.
Od lewej stoją
1. Olight S20 baton
2. Ultrafire S5 wesja FF
3. Convoy S2+
4. Convoy S2
5. Nitefighter f30B
6. C8
Pudełko zapałek i ogniwo 18650 dla przybliżenia gabarytów latarek.
Pozdrawiam
Opcji jest wiele i ile będzie ludzi tyle propozycji, bo każdy będzie chwalił to co ma, co testował. Mogę Ci jedynie pomóc w porównaniu rozmiarów lampek i w zasadzie powtórzę tylko to co kolega Pyra, nie myśl za wiele, każda nadaje się na EDC, choć każda jest inna, a różnice w rozkładzie światła są niewielkie, jak nie wielkie są ich reflektory. Jedynie coś z gładkim da większy zasięg, ale będzie mocniejszy spot trochę kosztem boków. Ciężko w tak małym refie zrobić i daleko i szeroko jednocześnie.
Od lewej stoją
1. Olight S20 baton
2. Ultrafire S5 wesja FF
3. Convoy S2+
4. Convoy S2
5. Nitefighter f30B
6. C8
Pudełko zapałek i ogniwo 18650 dla przybliżenia gabarytów latarek.
Pozdrawiam
Kilka fotek:
EDC X1 i Olight s10 Baton:
Różnice w ilości światła, obniżona ekspozycja. W Olight widać diodę o barwie lekko zielonej, na żywo tego aż tak nie widać.(EDC to ta jaśniejsza)
Zdjęcia optyki, niestety mało widać.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... b16602.jpg
EDC X1 i Olight s10 Baton:
Różnice w ilości światła, obniżona ekspozycja. W Olight widać diodę o barwie lekko zielonej, na żywo tego aż tak nie widać.(EDC to ta jaśniejsza)
Zdjęcia optyki, niestety mało widać.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... b16602.jpg
Hmm,czy niektórzy pierwszego posta nie czytają ?
Autorka pisze w nim iż posiadają Olight S15 i S20 czyli podstawowe EDC już mają.
Ja akurat jestem zachwycony S15 w roli codziennego sprzętu do miasta /uniwersalne zasilanie, przedłużacz tuby itp./
Jakie jeszcze EDC chce kupić autorka ?
Niby przytacza warunki które chciałaby żeby sprzęt spełnił, ale to już bardziej sądząc z wielkości i ciężaru sprzęt rowerowo/turystyczny niż typowe EDC do marynarki trudno niezauważenie zmieścić
Autorka pisze w nim iż posiadają Olight S15 i S20 czyli podstawowe EDC już mają.
Ja akurat jestem zachwycony S15 w roli codziennego sprzętu do miasta /uniwersalne zasilanie, przedłużacz tuby itp./
Jakie jeszcze EDC chce kupić autorka ?
Niby przytacza warunki które chciałaby żeby sprzęt spełnił, ale to już bardziej sądząc z wielkości i ciężaru sprzęt rowerowo/turystyczny niż typowe EDC do marynarki trudno niezauważenie zmieścić
Pozdrawiam, Leszek
Witam
Koledzy, przestańcie już dziewczynie mieszać w głowie, bo za chwilę ktoś wyskoczy z jakimś potworkiem, przydatnym w zasadzie do prześwietlania jajek, ale jemu się podobającym...
marlena - kupuj co ustaliłaś i koniec, facet na pewno będzie zadowolony.
Pozdrawiam
Koledzy, przestańcie już dziewczynie mieszać w głowie, bo za chwilę ktoś wyskoczy z jakimś potworkiem, przydatnym w zasadzie do prześwietlania jajek, ale jemu się podobającym...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc, ale jak macie jeszcze jakieś propozycje, to możecie pisać, chętnie poczytam, chyba zaczęły mnie też wciągać te latarki...
Tak sobie pomyślałam, że sobie chyba też coś sprawię za niedługi czas
Fajne te porównania na zdjęciach, więc jak macie to wklejajcie, fajnie się ogląda.
Chyba się zostanę przy S2 - z Grega sterownikiem, chyba, że ktoś moduje S6, lub S8 i daje taki sterownik... ?
Tak sobie pomyślałam, że sobie chyba też coś sprawię za niedługi czas
Fajne te porównania na zdjęciach, więc jak macie to wklejajcie, fajnie się ogląda.
Chyba się zostanę przy S2 - z Grega sterownikiem, chyba, że ktoś moduje S6, lub S8 i daje taki sterownik... ?
Pyra pisze:Witam
Pozdrawiam
A ile taki "potworek" kosztuje i jakie to na przykład modele ?
Oraz co myślicie o latarkach z pierścieniem do płynnej zmiany jasności ? Znajdą się jakieś godne polecenia latarki tego typu w cenie około 200 zł ? Może to by było coś dla mnie ? Wydaje mi się fajną opcją taki pierścień