Pomiar natężenia światła?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Problem z tym mruganiem w zakresie 100-300Hz polega na tym że go nie widać (niektórzy widzą, ja tak) ale bardzo męczy wzrok i jest częstą przyczyną bólów głowy.
pozdrav
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Browar pisze:przyczyną bólów głowy
Gdyby tak było na prawdę to co miały powiedzieć te miliony ludzi, którzy jeszcze kilka lat temu siedzieli po kilkanaście godzin dziennie przed monitorami CRT odświeżanymi 60Hz? Jesteś pewien,że to nie autosugestia lub inny powód?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Monitory pal licho, a całe gmachy oświetlane świetlówkami na statecznikach magnetycznych :P też mi się wydaje, ze to zakrawa na autosugestię i paranoję
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
pegasus_sis pisze:Monitory pal licho, a całe gmachy oświetlane świetlówkami na statecznikach magnetycznych :P też mi się wydaje, ze to zakrawa na autosugestię i paranoję
Oprawy z dwoma świetlówkami, mają jedną zasilaną przez kondensator przesuwający fazę prądu, w związku z tym, migotanie jest zminimalizowane, do szczątkowego efektu. Normalna praktyka, stosowana od bardzo wielu lat.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
joon

Post autor: joon »

Pyra pisze:Oprawy z dwoma świetlówkami, mają jedną zasilaną przez kondensator przesuwający fazę prądu, w związku z tym, migotanie jest zminimalizowane, do szczątkowego efektu. Normalna praktyka, stosowana od bardzo wielu lat.

Pyra, nie obraź się, ale przez parę lat robiłem jako instalator na budowach, między innymi w biurach i nigdy czegoś takiego nie widziałem w oprawach lastrowych. O zasilaniu całości z jednej fazy nie wspomnę- bo projektant tak narysował żeby łatwiej było oświetlenie awaryjne zrealizować...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
joon pisze:
Pyra pisze:Normalna praktyka, stosowana od bardzo wielu lat.

Pyra, nie obraź się, ale ...
Ja się nie obrażam ;) Wyszczególniłem fragment mojej wypowiedzi, który wiele wyjaśnia. W drugiej połowie lat 80' miałem praktyki w kilku firmach, i wszystkie "komunistyczne" oprawy, miały ten patent. Był on koniecznością w halach maszynowych. Lampy sodowe, i rtęciowe, obowiązkowo zasilane z 3 faz, no tak, ale to były "złe czasy"... Teraz, jak sam wspomniałeś, liczą się tylko koszty :-|

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
joon

Post autor: joon »

W halach przy elementach wirujących patentem stosowanym w celu uniknięcia efektu stroboskopowego było zasilanie opraw z 2 a najlepiej z 3 faz.
ww296

Post autor: ww296 »

Czyli obecne oprawy ze statecznikami elektronicznymi nie generują wogole migotania?
A ten patent przesuwający fazę to nie tak że w efekcie zwiększa częstotliwość do 2 X 50 Hz czyli około 100 Hz?

A zasilanie z więcej niż 1 fazy jak ma pomóc? - czy częstotliwości w poszczególnych fazach nie pokrywają się z zasady?
ptja

Post autor: ptja »

Częstotliwości się pokrywają, ale fazy faz - nie. Jeśli mamy dwa źródła światła podłączone do różnych faz, to w żadnym momencie nie mamy ciemności, bo gdy na jednej fazie jest 0, to w innej prąd płynie.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
zedart

Post autor: zedart »

Wracając do tematu pomiarów natężenia światła... Czy ktoś mógłby oświecić mnie czy da się, a jeśli tak to jak, wykorzystać światłomierz fotograficzny (np.: http://www.amazon.co.uk/Sekonic-Flashma ... lash+meter) do zmierzenia światła latarki.
zed-art.co.uk
Kyle

Post autor: Kyle »

GanzConrad pisze:
Browar pisze:przyczyną bólów głowy
Gdyby tak było na prawdę to co miały powiedzieć te miliony ludzi, którzy jeszcze kilka lat temu siedzieli po kilkanaście godzin dziennie przed monitorami CRT odświeżanymi 60Hz? Jesteś pewien,że to nie autosugestia lub inny powód?
Miałem jeszcze w 2007 CRT i przy 75Hz bez problemu widziałem migotanie ... a luminofor na ekranie znacznie dłużej gaśnie od diody LED. Mało kto był w stanie pracować przy 60Hz, więc nie bardzo wiem, o jakich "milionach" mówisz. Od 85 Hz robiło się przyzwoicie, choć sam poniżej 100Hz nie schodziłem.
ODPOWIEDZ