Ozonator w pokoju

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
arekm

Post autor: arekm »

Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

arekm,

orientujesz się czemu nie można stosować tych płytek ceramicznych z osuszaczem powietrza ?

BTW. Skoro ozon niszczy plastiki i gume to uchwyty do plytek też powinny... chyba ze to bakelit. Ale obudowa transformatora 5kV to już na 100% plastik.
belushi

Post autor: belushi »

Ludzie, nie przesadzajmy... Ozonator używałem dwa razy do tej pory. To nie jest odkurzacz, nie służy do codziennego użytku. Zanim guma mi sparszywieje to zdąże pewnie zapomnieć dlaczego.
Obudowy nie mam, na desce przykręciłem płytki i trafo, za nimi dwa wentylatory 8 cm od kompa. Dodatkowo używam wentylatora od wywiewu. Pokój 20m2 ozonowałem pół godziny. Spokojnie myślę wystarczyłoby 15 minut. Potem jak już pisałem godzina zanim do niego wszedłem i pół godziny z otwartym oknem, żeby zapach wywietrzyć.

EDIT/ nie dotykałem płytek, tam występuje napięcie podobne jak na świecach WN w aucie (wzrokowo), wiec można dostać kopa ;) Poza tym włączam i wychodzę z pokoju, drzwi zamykam.

Wyłazi z Was lenistwo- po wpisaniu w google "ozonator" jest kupa linków do czego to służy. Mi służy do wybijania alergenów :)

B
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Czytałem na elektrodzie ze OP proponował zakonserowawanie plastików i silikonu, ale może paranoja...

Normalnie widać iskierki jak przeskakują po scieżkach na plytkach ?
belushi

Post autor: belushi »

No proszę:

https://www.youtube.com/watch?v=J3Dltva1_-U

Tak to leciało ;) Film nie mój, ale "obudowa" podobna.

Plastiki można pociągnąć silikonem, gliceryną lub kremem, zaszkodzić nie zaszkodzi na pewno.

B
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

W internetach są teorie, że generator ozonu doskonale nadaje się do samochodu i nie mam tutaj na myśli dezynfekcji wnętrza ale dostarczanie ozonu bezpośrednio do filtra powietrza. 3 cząsteczkowy tlen ponoć bardzo chętnie usprawnia proces spalania i poprawia skuteczność pracy silnika.

Jeśli ktoś jest chętny to za małe pieniądze można u chińczyka kupić generator na 12V o wydajności 0,5 g/h lub większej. Całość albo samą płytkę ceramiczną bez problemu można zamontować w obudowie filtra powietrza i zasilanie podać np. wraz z włączaniem świateł.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ptja

Post autor: ptja »

Fluxor pisze:W internetach są teorie, że generator ozonu doskonale nadaje się do samochodu i nie mam tutaj na myśli dezynfekcji wnętrza ale dostarczanie ozonu bezpośrednio do filtra powietrza. 3 cząsteczkowy tlen ponoć bardzo chętnie usprawnia proces spalania i poprawia skuteczność pracy silnika.
przez godzinę, przy średnich obrotach 2000/min i pojemności skokowej 2l mamy zasysane 120 tys. litrów.
Fluxor pisze:Jeśli ktoś jest chętny to za małe pieniądze można u chińczyka kupić generator na 12V o wydajności 0,5 g/h lub większej.
nie wiem, ile waży ozon, ale powietrze - 1300g/1000l, więc 0,5g to 0,38l... czyli ok. 3ppm

IMHO: placebo.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Placebo, placebo. A energiia na wytworzenia tego ozonu jest czerpana z kosmosu :mrgreen: A ozon z czego robimy... z tlenu? a tego tlenu to mam w tym procesie ubywa, czy przybywa? Zresztą to rozważanie i tak nie ma sensu, bo jak policzył ptja ilość ozonu jest śladowa :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Zaktualizowałem temat w dziale Warsztat.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ