Wybór power banku

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

rost333 pisze:Cześć Manekinen, czy to ten sam powerbank, który polecałeś: Universal 2A Mobile Power Supply?
Wygląda na to że tak, z tym że mój był z ebay za 9$. Nawet płytka niemal identyczna. Jak chcesz więcej informacji to zobacz tutaj http://mdiy.pl/test-taniego-chinskiego-powerbanku-aili/

Dzisiaj postaram się zbadać jakość napięcia na wyjściu, oraz prąd ładowania akumulatorów, bo mam nadzieje że nie jest ograniczony do 500mA.
Awatar użytkownika
rost333

Post autor: rost333 »

Manekinen pisze:Mogę z czystym sumieniem polecić powerbank 4x18650 AILI, do znalezienia na ebay za 30zł.

Sprawność przetwornicy to 90% (dla 500mA) co jest bardzo przyzwoitym wynikiem, a przy obciążeniu 2A odchyłka napięcia wyjściowego to zaledwie 2,4% - co się spokojnie mieści w specyfikacji USB 2.0 - więc z ładowaniem dwóch wymagających urządzeń jednocześnie nie będzie najmniejszego problemu.
Obrazek

Dzięki Manekinen,
Faktycznie Ebay wygrywa z Aliexpress: 4x18650 AILI :mrgreen:
Teraz pozostaje tylko kwestia ogniw do środka.
Czy ten powerbank ma jakieś zabezpieczenie, że bez obawy można tam wkładać baterie bez zabezpieczenia?
Baterie z płytką zabezpieczającą są za długie, niestety.
Wolałbym nie kombinować ze sprężynkami.

Jeszcze jedna sprawa. Czy ten powerbank włącza się bez potrzeby resetowania?
Po prostu wkładasz baterie do środka naciskasz przycisz ON i wszystko działa, zgadza się?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

O, jeszcze taniej, 7$.

Zajrzyj w link który wkleiłem wyżej, tam opisałem wszystko.

Włącza się bez zewnętrznego napięcia, no chyba że jest to starsza wersja, która tego wymaga. W ofercie z której skorzystałem było napisane czarno na białym że jest to wersja poprawiona, tutaj tego jakoś nie widzę.

Mój egzemplarz ładuje równiutko do 4,20V, wyłącza się poniżej 3,05V więc jest bezpieczny.
Awatar użytkownika
rost333

Re: Wybór power banku

kedziorro pisze:...proszę o pomoc w wyborze powerbanku.
Chciałbym wydać około 50 zł, ogniwa mam z demontażu baterii laptopowych.
Powerbank z regulacją napięcia wyjściowego, ciut powyżej budżetu autora postu, ale z większą funkcjonalnością.
Oprócz ładowania telefonu/tabletu, jest dodatkowa możliwość zasilania laptopa :wink:

Obrazek

Chyba, że z jakiegoś powodu, wolisz ebay: podobny powerbank (trochę drożej), ale tej samej firmy, którą poleca Manekinen.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 07 paź 2014, 23:12 przez rost333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Manekinen, możesz zrobić mały test i sprawdzić w tym powerbanku jakie będzie napięcie na wyjściu pod obciążeniem 1 i 2 A i podłączonym zasilaniem?

Zrobiłem parę testów i ML-102 robi coraz lepsze wrażenie. Podłączyłem małe obciążenie (ledy na USB) i dalej świeciła się zielona dioda oznaczająca że ogniwo jest naładowane. Przy większym obciążeniu (więcej ledów na USB) zapala się czerwona oznaczająca ładowanie. Dzisiaj do ogniwa podłączyłem chiński woltomierz (ten z wyświetlaczem segmentowym) i zielona dioda zapala się gdy na ogniwie jest 4.16 V. Podłączenie kilku ledów na USB powoduje spadek do 4.14 V. Na wyjściu mam włączony oledowy miernik na USB. Większa ilość ledów pobiera ponad 0.3 A. Mam też kieszeń USB na napęd z laptopa. Sama podłączona kieszeń bez żądnej płyty pobiera 0.14 A. Napięcie na ogniwie wynosi 4.14 V. Po włożeniu płyty przez chwilę pobierany prąd skacze do ponad 1 A, a napięcie na ogniwie spada do 4.05 V. Kręcąca się płyta pobiera ciągłe 0.7 A. Coś takiego na pewno wystarczy dla moich potrzeb. Gdyby tylko był zamykany i miał normalną sprężynę.
zlyzka

Post autor: zlyzka »

rafalzaq, a eNB nie sprosta wymaganiom? Ma spręzynki, jest zamykany, najnowsza wersja daje 2A (słabsza 1A). Po podłączeniu powerbanku do sieci, a z niego telefonu, telefon jest ładowany. Cena $9 za 1A, $11 za 2A, może działać na 1, jak i dwa ogniwa.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

rafalzaq pisze:Manekinen, możesz zrobić mały test i sprawdzić w tym powerbanku jakie będzie napięcie na wyjściu pod obciążeniem 1 i 2 A i podłączonym zasilaniem?
Nie znalazłem dzisiaj czasu na potestowanie. Wejście micro-usb jest połączone z wyjściem usb poprzez diodę o spadku 190mV, więc są dwie opcje:

a)podczas ładowania przetwornica działa i napięcia nie spadają poniżej tych które podawałem.
b)podczas ładowania przetwornica jest wyłączana i dostajemy napięcie wejściowe pomniejszone o te 190mV, czyli dla 5,00V to będzie jakieś 4,81V.

Tak czy inaczej poniżej 4,8V nie powinno spaść, specyfikacja USB 2.0 przewiduje 4,75V-5,25V.

Co ciekawe powerbank można podłączyć w pętle kabelkiem usb->micro usb, takie perpetum mobile. Przez chwilę próbuje się sam ładować i przestaje, więc jakaś szczątkowa inteligencja jest tam zaszyta :) Ewentualnie oznacza to że po podaniu napięcia z "zewnątrz" przetwornica jest po chwili wyłączana.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Ten spadek 190 mV jest przy obciążeniu 2 A?

zlyzka, to ten? http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... power-bank
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Przy 2A może być i zapewne jest większy. 190mV zmierzone miernikiem. 2A to całkiem sporo dla USB. Uwzględnij spadek na kabelku i złączach, to te dodatkowe 10 czy 20mV na obciążonej diodzie będzie prawie pomijalne :)
rafalzaq pisze:zlyzka, to ten? http://www.fasttech.com/p...rger-power-bank
93% sprawności podają, ciekawe w jakich warunkach :)
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Tak, o tym pisałem. Korzystam z wersji 1A, ale 2A powinna działać tak samo:)
Kabel dostarcza do 1A na pewno, niestety jest cienki i po paru miesiącach zaczyna przerywać.
Awatar użytkownika
rost333

Nowe propozycje:

Power Bank 2x18650

Power Bank 4x18650

Power Bank 5x18650 (trwa przecena).

Power Bank 6x18650

[ Dodano: 20 Październik 2014, 23:34 ]
A może taki? Power Bank Cover Shell Suite Case For 5 x 18650. Na stronie Banggood'a identyczny kosztuje ponad 4 razy tyle.

[ Dodano: 23 Październik 2014, 14:29 ]
Pytanie do znawców tematu: Czy Waszym zadaniem ta płytka budzi zaufanie?

Obrazek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Nie można nic powiedzieć mając do dyspozycji tylko zdjęcie płytki, i to słabej jakości. Trzeba poszukać opinii o produkcie, może ktoś już pomierzył.

[ Dodano: 2 Listopad 2014, 20:23 ]
Zmierzyłem prąd ładowania powerbanku Aili z USB. 1,2A przy 5V. Zwarcie linii data nie wpływa na zwiększenie tego prądu, w sumie i tak jest zwiększony. Jednoczesne podłączenie komórki do powerbanku nie zwiększa prądu który on pobiera, po prostu ładuje on komórkę i ogranicza prąd ładowania własnego aku aby nie przekroczyć tych 1,2A. Więc jakiś pomiar i jakiś kawałek kodu za tym stoi.

Z jednej strony dobrze bo naładuje się sporo szybciej. Z drugiej strony może być to niezbyt zdrowe dla komputera, bo powerbank chciałby żreć 1,2A ze zwykłego USB gdzie powinno być max 500mA. Tak, podpinałem pod komputer, linie data normalnie podłączone jak należy. Zarówno pod usb2.0 jak i usb3.0 napięcie siadało do 4,70V a prąd do 840mA. Albo sterownik ograniczał ten prąd poprzez zmniejszenie napięcia, albo po prostu nie wyrabiał. Choć przy usb3.0 możliwości prądowe muszą być większe ale chyba tylko po enumeracji urządzenia w systemie z właściwym zapotrzebowaniem - więc wygląda na to że sterownik to po prostu ogranicza.

I nie jest to odosobniony przypadek, zapewne lwia część tych powerbanków kompletnie zlewa z czego bierze prąd i bierze tyle ile chce. Także proponuję ładować te wynalazki tylko z ładowarek sieciowych.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

z USB 2.0 - 4W ? WOW :)
Powinno być max 2,5W 5Vx0,5A
A z 3.0 to max ~4,5W, więc ładnie obciążyłeś to 2.0

Kiedyś miałem adapter micro USB -> 2x USB 2.0, żeby podłączyć dysk 2,5" z dwóch różnych USB, bo z jednego nie miał siły ciągnąć.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Dalszy ciąg testów powerbanku Aili. Pomierzyłem sprawność oraz tętnienia dla prądów aż do 2,5A. Gdyby kogoś interesowało - klik . Podsumowując, całkiem nieźle się sprawuje :)
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Co sądzicie o tym powerbanku? Rozumiem że do zasilania laptopa nie nadają się zwykłe PB na np. 4 ogniwa ze względu na niskie napięcie wyjściowe.

Wczoraj dotarły do mnie dwa PB Ruinovo 302.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

PB dobrze wykonane, nie mam zastrzeżeń co do spasowania obudowy. Dobrze współpracuje z wszystkimi urządzeniami poza tabletem Samsunga. Na baterii w wyświetlaczu tableta pojawia się czerwony krzyżyk, tak jak bym podłączył urządzenie do komputera. Zapewne chodzi o 4 styki w kablu USB.
ODPOWIEDZ