Urwane pady przy sterowniku solarstorm x2.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

A jak rozwiązałeś sprawę informacji o stanie aku?
MrM

Post autor: MrM »

Brak. W razie czego mam Convoy S3 w rezerwie. :-) Wykorzystałem go tylko raz przez prawie rok użytkowania X2-ki. Oczywiście sterownik informuje o wyczerpaniu pakietu jak w opisie od Grega.
kubaswiatelka

Mam 2 Njangi 105c 2,8A ale one są z dx więc chyba nie mają info o aku :( a co do sterownika grega to mi się przypomniało że przecież sam takie mam ale w innych lampkach :P.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Każdy nanjg ma ostrzeżenie o słabym ogniwie, jak napięcie spada do 2,8V to obniża tryb i mruga.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
DNF

Post autor: DNF »

Tylko, że standardowy nanjg nie obsługuje micro guziczka :)
Awatar użytkownika
maciex93

Ale da się to ominąć ;)
Np. tak: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Lub modując lampkę na zwykły włącznik + micro switch np. gdzieś pod kciukiem.
Ten microswitch powinien zwierać reset procka attiny13 do masy, da to efekt zmiany trybów.
No albo po prostu driver od Grega działający jako master + driver bez procka gdzie będzie tylko podciągnięty sygnał PWM z pierwszego drivera.
A nawet dało by się to realizować przy użyciu 1 sterownika ;) i bez zmiany konfiguracji pakietu na 1S.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
kubaswiatelka

Hej. Zmiana pakietu to nie problem. No ale jak już jesteśmy przy sterownikach to mam jeszcze jeden problem z drugim sterownikiem takim składającym się z dwóch płytek z czarną soldermaską. Mianowicie chciałem wczoraj podłączyć ten sterownik zamiast tego co urwały się pady no i pojawił się problem w postaci cały czas włączonego drivera. Tzn. po podpięciu zasilania driver od razu odpala diody i brak jest trybów i diody wskazujące stan aku świecą się tylko dwie. Macie na to jakiś pomysł? :P Dodam jeszcze że z tym sterownikiem nic nie kombinowałem. :)
MrM

maciex93 pisze:A nawet dało by się to realizować przy użyciu 1 sterownika ;) i bez zmiany konfiguracji pakietu na 1S.
maciex93 - mógłbyś rozwinąć temat lub dać linka, gdzie jest opis jak to można zrobić?
Zmiana pakietu na 4P jest jednak problemem bo przy takiej konfiguracji z pakietu idzie ponad 5A a oryginalne kabelki są cienkie i jest na nich spory spadek napięcia, co powoduje, że zabezpieczenie włącza się szybciej niż wynika to ze stanu pakietu. Ja skróciłem kabelki do ok. 20cm (po 10cm każdy) i dałem grubszy kabel (AWG18 zamiast standardowego AWG24) i jest trochę lepiej. Zasilanie z 8.4V byłoby lepszym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
maciex93

O, np. tak http://oi39.tinypic.com/4uuulz.jpg - na zdjęciu akurat dioda MT-G2 lecz jej napięcie przewodzenia można porównać do 2x XM-L.
Trik polega na tym że driver zasilamy z 1 ogniwa, może być cienki przewód bo prąd jest niewielki ponieważ zasila jedynie procesor. Zachowana jest ochrona ogniwa, ale jednego.

Obrazek 2. http://i917.photobucket.com/albums/ad16 ... 46243b.jpg zasada podobna, jednak driver "zasilany" napięciem mniejszym o spadek napięcia na pierwszej diodzie.
Tak bym to zrobił:
Obrazek
Dioda prostownicza jest po to, żeby napięcie podczas gdy pakiet będzie świeżo naładowany a spadek napięcia na diodzie led mały (niski tryb) nie przekraczało 5,5V bo tyle attiny13 ma jako max. Ochrona ogniw będzie zachowana, podejrzewam że coś około 6V dla obu ogniw.

Można jeszcze użyć diody zenera do stabilizacji napięcia dla sterownika, no konkretnie procesora i wówczas zasilać sterownik z pakietu 2S i podłączone pod niego 2 diody w szeregu.

W każdym przypadku trzeba mieć na uwadze dobre chłodzenie sterownika, w latarce można przylutować do piguły, a w takiej solarstorm może być nieco trudniej.
Ostatnio zmieniony piątek 16 maja 2014, 11:53 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
MrM

Dzięki za "rozświetlenie" tematu :-)
Najbardziej pasuje mi ostatnia opcja. Złożę taki układ w wolnej chwili na stole i pomierzę
jakie napięcie zasilania dostaje procek przy naładowanych i rozładowanych bateriach. Jeśli będzie trzeba, to dołożę stabilizację zenerkiem. Sterownik mam wlutowany w miedziane pierścienie, które ściśle wchodzą do obudowy, tak że chłodzenie nie powinno być problemem (no chyba, że obudowa nagrzeje się od LEDów i to ciepełko przejdzie do sterownika :-) ).
Awatar użytkownika
maciex93

Procesor dostaje napięcie takie jak na ogniwie minus spadek napięcia na diodzie shotky i jest to około 0,3V.
W ostatniej opcji nie ma już ochrony ogniwa, ponieważ (procesor) dostaje stałe napięcie takie jakie stabilizuje dioda zenera.
Da się to jeszcze przeskoczyć, przecinając ścieżkę zasilającą dzielnik napięcia i po dobraniu wartości rezystorów doprowadzić do dzielnika pełne napięcie pakietu.
DNF

Post autor: DNF »

Maciex, podziękował :) Jeżeli mój procek potrzebuje 3-klik to trochę się naklikam, ale jest to do ogarnięcia :)
kubaswiatelka

Koledzy to co powiecie o tym drugim sterowniku?? Co mu może dolegać że startuje w trybie full i nie idzie nic zrobić??? Dodam że trochę grzeje się cewka i tranzystory. Mowa o tym sterowniku.
Obrazek
ODPOWIEDZ