Power Bank ENB

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Zamierzam kupić u FT power bank ENB 3x18650. Pytanie ile razy można nim naładować telefon z przykładową baterią 1400mAh mając na pokładzie 3x2200mAh.
Czytałem gdzieś że sprawność tego PB wynosi tak na prawdę około 66%.
Biorąc to pod uwagę w liczbach wychodzą 3 pełne naładowania.
Czy rzeczywiście tak jest? :|
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Sprawność samego powerbanku jaką deklaruje producent to 80-85% ale tu chodzi o sprawność przy podnoszeniu napięcia z 3,7V do 5V. W telefonie układ który odpowiada za ładowanie baterii też nie ma sprawności 100%, więc sumaryczna sprawność jest dosyć niska.
Mimo to myślę że naładuje 3 i trochę ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Ostatnio zdziwiłem się jak na akumulatorach o pojemności 2200 mAh w ilości 2 sztuki naładował telefon tylko do 75%.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
jarroq

Strasznie dużo energii się marnuje. Może zrobię PB z przetwornicą step down. Większa sprawność i większe prądy :)
hoka

Post autor: hoka »

Jak zrobisz coś takiego dobrego to się pochwal... przydałoby się ;)
Awatar użytkownika
jarroq

Znalazłem pasujące przetwornice:
http://www.ebay.com/itm/2in1-DC-4-5-40V ... 2ed1b4cc8b
http://www.ebay.com/itm/USB-DC-7V-24V-t ... 2ed15c3871

Niestety trzeba do takiego pomysłu zastosować ładowarkę z balanserem a to podbija koszty części więc nie wiem czy to będzie się opłacało...

[ Dodano: 18 Lipiec 2014, 22:58 ]
Kupiłem u Przyjaciół ten PB i jestem pozytywnie zaskoczony. Używam Samsungów ICR18650-22P i po dwóch ładowaniach mojego HTC Bravo mam na ogniwach 3,5V :). Wygląda na to że będę miał 3 pełne ładowania i jeszcze coś zostanie.

Jak Wam działa ten wskaźnik pojemności na PB? Mając na ogniwach 3,5V PB dalej miga trzema kolorami jak gdyby miał ponad 67% zapasu energii.
melonmelon

3x18650 + LED

Post autor: melonmelon »

W wersji 3x18650 + LED
rozbiórka w celu zwarcia pinów jest jeszcze bardziej banalna. Są dwie płytki, mała od gniazd USB jest na wsuwce, wyciąga się ją bez żadnego rozlutowywania/rozkręcania.

pozdro
arekm

Post autor: arekm »

Hm, w ajfonie nie napotkałem się jeszcze na problem z ładowaniem (i wymóg zworki) dla ENB. Ciekaw jestem czy zwarcie by cokolwiek zmieniło (Ajfon obecnie dość szybko się ładuje z ENB)

W każdym razie tak dla potwierdzenia: Battery Charging Specification, Revision 1.2
http://komposter.com.ua/documents/BC1.2_FINAL.pdf

"1.4.7 Dedicated Charging Port

A Dedicated Charging Port (DCP) is a downstream port on a device that outputs power through a USB
connector, but is not capable of enumerating a downstream device. A DCP shall source IDCP at an average
voltage of VCHG.

A DCP shall short the D+ line to the D- line.
"

gdzie:

Charging Port Output Voltage VCHG, min 4.75, max 5.25, V
Dedicated Charging Port Rated, IDCP, min 0.5, max 5.0, A
melonmelon

napiecie zmienne

Wracając do ENB 3x18650 + LED
Właśnie dziś posmyrał mnie jeden z nich, mam trzy w domu.
W jednym mam napięcie ok. 50V, w pozostałych dwóch 20V zmiennego:), przy PB podłączonym do zasilacza sieciowego:
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... -travel-ch
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... range-eu-p
przy podłączeniu do portu USB komputera, nie ma takiego problemu.
Tzn. pomiędzy moim paluszkiem, a stykiem akumulatora w PB.
Nie ma w sumie problemu, zazwyczaj PB mam być zamknięty.
Ale, nie ma to jakiegoś wpływu na akumulatory?

pozdroh
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Skąd ci się wzięło 50V w powerbanku ? No chyba że twoje ładowarki są lipne. Mam taką samą jak ta na 4 porty USB i nie daje ona więcej niż 5,2 V ;)
ILPT
melonmelon

ekstra volty

Nie wiem, skąd się biorą ekstra volty zmienne na paluszku.
Ale maja prawie idealne 50Hz.

pozdro

edyta

Może ta cała przetwornica impulsowa tak coś obcina by w sumie było 5vV ale w piku jest do 50V.
Ostatnio zmieniony wtorek 23 wrz 2014, 13:13 przez melonmelon, łącznie zmieniany 1 raz.
mxdanish

Post autor: mxdanish »

Witam,

podepnę się do wątku. Chciałbym kupić jakiś mały power bank pod ogniwa 18650 i całkiem odpowiada mi taka opcja:

KLIK

ale tu koledzy wspominają że są jakieś problemy z ładowaniem telefonów. Mam S3 obecnie i tylko pod tym kątem potrzebuję powerbanka abym nie musiał kupować dodatkowego urządzenia na długie wyprawy rowerowe.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, dodam tylko że nie jestem elektronikiem/elektrykiem i do lutowania się nie nadaję ;/

Mariusz
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Lutowania tam bardzo niewiele, dwa piny trzeba połączyć. Mój brat ma PB który podałeś, z tego co pamiętam dość niskie napięcie ładowania daje, nie wszystkie urządzenia na nim podziałają. Samsung Galaxy Core, Trend, S3 Mini i HTC Desire się ładowały ale dla BlackBerry 9900 trzeba było dać króciutki przewód inaczej lipa. Wszystkie telefony łącznie z Galaxy S4 ładują mi się na TYM.
mxdanish

Post autor: mxdanish »

O.. dzięki wielki za informację.
Teraz kwestia czy sprzęt dojdzie :) Z Fasttech wyczytałem zdarzają się czasem problemy :)

Tak czy inaczej dzięki.
Awatar użytkownika
skaktus

Re: ekstra volty

Post autor: skaktus »

melonmelon pisze:Nie wiem, skąd się biorą ekstra volty zmienne na paluszku.
Ale maja prawie idealne 50Hz.

pozdro

edyta

Może ta cała przetwornica impulsowa tak coś obcina by w sumie było 5vV ale w piku jest do 50V.
Raczej źle podłączasz miernik (złe nastawy).
ILPT
ODPOWIEDZ