Jaka najlepsza-najjasniejsza latarka z allegro do 100zl?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
radekmale

Post autor: radekmale »

:( myślałem, że wszystkie latarki, o których rozmawialiśmy mają zoom. Teraz mam nowe pytanie odnośnie zoom-u. Latarki z zoomem czy bez zoom-u są lepsze?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Zdecydowanie bez.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
radekmale

maciex93 pisze:Zdecydowanie bez.
Ja pierdziele wynika z tego, że wiem mniej niż wiedziałem wcześniej. Kupno latarki to nie taka łatwa sprawa hehe:) a wydawałoby się, że sprawa jest banalnie prosta. No dobra alem już przyjmując to na klatę. To znowu rodzi się wniosek, że latarki z zoomem mają większy zasięg i można ustawiać kąt światła rozszerzać lub zwężać.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Czy większy zasięg to sprawa dyskusyjna, to że można skupić promień nie oznacza że przebija latarki z reflektorem.
Zoomy to zło, bo mają kiepską konstrukcję która w większości przypadków nie zapewnia szczelności, dobrego doprowadzania ciepła z diody i małych strat światła, które mogą sięgać 40%. Są oczywiście dobre zoomy ale nie w takim budżecie.
A na przykład latarka convoy C8 ma realnie 90-100m zasięgu a przy okazji daję użyteczne światło a nie mocno świecący prostokąt jak zoomy. Ogólnie to jest "bajer" i nic więcej.
Tak że musisz chyba jeszcze raz przedstawić swoje wymagania, bo najpierw miała być latarka do okazjonalnego użytku w domu czy też rower, a do takiego zastosowania propozycje już padły, tj convoy M1 albo S2 / S3

[ Dodano: 19 Październik 2013, 14:22 ]
A taką latarkę miał kolega http://allegro.pl/latarka-led-ultrafire ... 52900.html dziura pod diodą, dorabialiśmy pigułę, potem sterownik padł. To ucięliśmy ją na 1 ogniwo i wstawiliśmy normalny driver na amc.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

radekmale, coś pisałeś, że marzy Ci się Led Lenser... Jaki model? Ogólnie, to wydawanie pieniędzy na Led Lenser jest przez większość ludzi, która dużo latarek testowała, uważana za przesadną rozrzutność - coś równie dobrego można mieć dużo taniej.

Poprawiane latarki Convoy, czy Solar Force będą pod względem jasności lepsze i tańsze. Pod względem niezawodności też nie będą gorsze. Szczególnie jak sobie weźmiesz ze sterownikiem z kontrolą temperatury, przy którym na pewno Ci się dioda nie przegrzeje, nawet, gdy latarka Ci się włączy w plecaku.

Pozdrawiam.
Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
radekmale

maciex93, Myślałem, że z soczewką ma lepszy zasięg niż bez. Mógłbyś mi napisać co ma zmodyfikowane C8, którą proponujesz? A i te akumulatorki od woytazo są dobre? Czy te za 8 zł wystarczą do tej latarki? Ile czasu latarka może być włączona w trybie 100%? Czy jest możliwość, że się przegrzeje ?

marmez
W Led Lenserach przekonuje mnie gwarancja 5 lat. Moim zdaniem to o czymś świadczy i chyba dlatego jestem przekonany do tej firmy, choć nigdy na oczy nie widziałem nawet najniższego modelu z ich firmy;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
radekmale pisze:marmez
W Led Lenserach przekonuje mnie gwarancja 5 lat. Moim zdaniem to o czymś świadczy i chyba dlatego jestem przekonany do tej firmy, choć nigdy na oczy nie widziałem nawet najniższego modelu z ich firmy;)
Ich produkty są wykonane na dobrym poziomie, choć parametry mocno w tyle za innymi producentami. No i widziałem już kilka zepsutych LL...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

radekmale pisze:Czy jest możliwość, że się przegrzeje ?
Jeżeli sterownik latarki nie ma aktywnej ochrony przed przegrzaniem, to zawsze jest taka możliwość. Zazwyczaj to może nastąpić, gdy latarka zostanie włączona w bezruchu, albo nie daj Boże w kieszeni/plecaku. Na wysokich trybach, to jest dobre kilka watów (do 10W w omawianych latarkach) ciepła do odprowadzenia, a to wystarczy by w krótkim czasie nagrzać latarkę do kilkudziesięciu stopni.

Jeżeli latarkę trzymamy w ręce, to zagrożenia przegrzania w zasadzie nie ma, bo najpierw zacznie nas parzyć w rękę, zanim będzie za ciepło dla diody, czy sterownika. Jeżeli się chodzi z latarką to chłodzenie jest wystarczające, o jeździe na rowerze nie wspominając.

Mówię powyżej głownie o trybie maksymalnym, w słabszych trybach zagrożenie jest o wiele mniejsze, aż do zerowego :)

Ogniwa od Woytazo wystarczą. Czas świecenia w max, to z 40 minut (+/- 15 min :) ) W niższych trybach znacznie więcej, Piszę tutaj o prądzie 2,8A i aku ok 2,2-2,6Ah

Pozdrawiam, marmez
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

marmez pisze:Na wysokich trybach, to jest dobre kilka watów (do 10W w omawianych latarkach) ciepła do odprowadzenia
Trochę odbiegnę od tematu, ale już kilkakrotnie na tym forum w odniesieniu do popularnych latarek opartych o XM-L i sterownik 2,8A czytałem o 10 watach ciepła do rozproszenia.
Zakładając dobrze naładowane ogniwo i sterownik 2,8A, przez krótki czas po włączeniu z ogniwa pobierane będzie około 11W mocy. Zakładając sprawność XM-L na poziomie około 45% (szukałem na szybko i według różnych źródeł pojawiają się wartości od 40 do 50%) i sprawność sterownika 90% mamy ≈5,5W ciepła do rozproszenia.
fxxx

Post autor: fxxx »

1000 lumenów to około 1,5W mocy, teraz sobie policz. Fajnie byłoby gdyby sprawność XM-L wynosiła 40% i do tego przy maksymalnej mocy :)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ok, nie będę się upierał że mam rację, opierałem się na danych na szybko znalezionych w internecie, a jak wiadomo można tam znaleźć wszystko. W takim razie jak się mają do tego na przykład takie posty: Link, jak by nie było znajdujące się w dziale "baza wiedzy" :roll:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
A po co sobie tak komplikować życie, czy nie prościej zmierzyć moc oddawaną (ciepło) i porównać z pobraną elektryczną?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ptja

Post autor: ptja »

Pyra pisze:zmierzyć moc oddawaną (ciepło)
jak to zrobić w miarę dokładnie i dodatkowo z pominięciem emitowanego światła?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

pietros pisze:Ok, nie będę się upierał że mam rację, opierałem się na danych na szybko znalezionych w internecie, a jak wiadomo można tam znaleźć wszystko. W takim razie jak się mają do tego na przykład takie posty: Link, jak by nie było znajdujące się w dziale "baza wiedzy" :roll:
Wszystko dobrze pisze.
Sprawność drivera 90-93% czyli z 10W już na driverze ucieka 1, zostaje 9
sprawność leda około 20%.
Czyli z tych 9 tylko 1.8W jest przetwarzane w światło, reszta to ciepło i tak z 10 W 1.8 zamienia się w światło a 8.2 wytraca się w postaci ciepła.
witos

Post autor: witos »

Odpowiadając na Twoje pytanie to taka latarka: http://allegro.pl/latarka-led-xintd-c8- ... 80713.html
Fakt,że aukcja zakończona ale może sprzedawca ją jeszcze ma :wink:

p.s. sorki ale w/w jest na akumulatorek li-jon 18650... Nie mniej jednak warta swojej kasy.
ODPOWIEDZ