MYstery charger klon B6 ....co to warte?
No.Pyra pisze:Tu akurat nie ma się co bać o niestabilność zasilania bo LM35 ma wewnętrzne źródło napięcia referencyjnego, gorzej, że ma on 10mV/°C, czyli stosunkowo niskie napięcia wychodzą, ale ekranowany kabel powinien pomóc.
Spadków napięcia o wielkościach wpływających na pracę urządzenia też nie powinno być przy tak małych prądach jakie są potrzebne do LMa i wejścia pomiarowego
Można też dołożyć równolegle do wejścia ładowarki rezystor, bo rezstancja wyjściowa LMa to 0,1Ω, a przy większym prądzie jest mniejszy wpływ zakłóceń.
Myślę, że do 20m nie powinno być problemów z pomiarem temperatury.
Dokładnie tak jest, tyle, że testowane z... pierwszego piętra.Długie kable "ładujące" w przypadku akumulatorów ołowiowych to też nie problem, bo pod koniec ładowania prąd mocna spada i stabilizuje się napięcie. Co najwyżej ładowanie będzie trwało trochę dłużej.
Dwa bezpieczniki na kablu - zarówno pod maską, jak i w domu - tak trzeba!
Ja też.Natomiast zastanawiam się nad sensem pomiaru temperatury akumulatora w aucie
Jest taka opcja - kabel nie drogi więc czemu nie znać parametrów ładowania.
A poważnie - jeszcze jej nie ufam, a ładowarka ma opcję przerwania ładowania po osiągnięciu określonej temperatury.
WzajemniePozdrawiam
[ Dodano: Sro Lis 04, 2009 1:50 pm ]
Spróbuję.lennin pisze:No co chce wiedzieć wrzucając czujnik do celi z elektrolitem jaką ma temp. Tak dla zabawy
Tylko wcześniej zaopatrzę się następną sztukę.
EDYTA:
Zabaw ciąg dalszy
Dziś rozładowałem 16340 inną metodą niż ładowarką i 1A. Po prostu w latarce. Do 3,00V.
Podłączyłem ładowanie - 0,5A (wczoraj 0,8A).
Efekt? Władowane 556mAh.
Jakby co to znalazlem tezTAKI soft - mozliwe ze tez bedzie dzialal a niestety dopiero jestem w trakcie zamawiania ladowarki MYSTERY i nie umiem sam sprawdzic
A tak na marginesie to mam konwerter USB > 232 zbudowany na PL2303 - chyba zadziala z ta ladowarka ?
A tak na marginesie to mam konwerter USB > 232 zbudowany na PL2303 - chyba zadziala z ta ladowarka ?
Zadziała, ale chyba trzeba dodać MAX232. Kup sobie kabel do telefonu (np. Nokia 6070), wyprowadź GND, TX i gotowe.
Te kable są tańsze niż przejściówki USB-RS232.
W menu ładowarki należy się przełączyć z temperatury na USB.
EDIT:
Jeden program nie działa, drugi jest płatny - nawet nie instalowałem, bo nie ma sensu, kiedy są darmowe - SharkLab i LogView.
A co do samej ładowarki - ciąg dalszy zmian - chłodzenie tranzystora mocy i stabilizatora.
Mocno się grzeją przy rozładowywaniu akumulatora od wkrętarki (18V, 0,3A).
Poczyniłem zatem otwory w tylnej ściance, przykręciłem oba (na mice i tulejce z tworzywa), a na tył poszły dwa sku.8941.
Z boku (obok gniazda zasilania) dodany włącznik wentylatorów. Szkoda, że nie da się ich załączać programowo, np. temperaturą.
Te kable są tańsze niż przejściówki USB-RS232.
W menu ładowarki należy się przełączyć z temperatury na USB.
EDIT:
Jeden program nie działa, drugi jest płatny - nawet nie instalowałem, bo nie ma sensu, kiedy są darmowe - SharkLab i LogView.
A co do samej ładowarki - ciąg dalszy zmian - chłodzenie tranzystora mocy i stabilizatora.
Mocno się grzeją przy rozładowywaniu akumulatora od wkrętarki (18V, 0,3A).
Poczyniłem zatem otwory w tylnej ściance, przykręciłem oba (na mice i tulejce z tworzywa), a na tył poszły dwa sku.8941.
Z boku (obok gniazda zasilania) dodany włącznik wentylatorów. Szkoda, że nie da się ich załączać programowo, np. temperaturą.
Dzieki za testy.
Widze ze buzzer tez ztuningowales
[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 15:44 ]
Dzis dostalem ladowareczke. Jaki tez bylem szczesliwy do momentu kiedy cos w srodku blysnelo, huknelo i puscilo dymek podczas trwajacego ok 30 min ladowania na maxa pakietu 15 NiCD z wkretarki. Nie wytrzymal 1den ze scalaczkow odpowiedzialnych za podwyzszanie napiecia bo ogniwa latarkowe o napieciu 3,7V dzialaja nadal normalnie.
Wyslalem juz do bogasa i cali zapytanie o identyfikacje spalonego ukladziku - zobaczymy czy uda sie to dostac gdzies i wyjdzie taniej niz ew reklamacja.
Widze ze buzzer tez ztuningowales
[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 15:44 ]
Dzis dostalem ladowareczke. Jaki tez bylem szczesliwy do momentu kiedy cos w srodku blysnelo, huknelo i puscilo dymek podczas trwajacego ok 30 min ladowania na maxa pakietu 15 NiCD z wkretarki. Nie wytrzymal 1den ze scalaczkow odpowiedzialnych za podwyzszanie napiecia bo ogniwa latarkowe o napieciu 3,7V dzialaja nadal normalnie.
Wyslalem juz do bogasa i cali zapytanie o identyfikacje spalonego ukladziku - zobaczymy czy uda sie to dostac gdzies i wyjdzie taniej niz ew reklamacja.
Jak sie uda dorwac nowa lub naprawic ta to trzeba bedzie podkleic radiatorki na wszystko co sie grzeje i nie przekraczac 50% mozliwosci ladowarki
Mozliwe tez ze wieksze zasilanie niz 12V takze poprawi prace ladowarki na wyzszych napieciowo pakietach, bo podejrzewam ze przetwornica step up poprostu juz pracowala na maxa i dlatego explodowala.
W kazdym badz razie nadal uwazam ze to dobra propozycja
EDIT: uszkodzeniu ulegl element zaznaczony koleczkiem (zdjecie wykonane przez bogas'a)
Mozliwe tez ze wieksze zasilanie niz 12V takze poprawi prace ladowarki na wyzszych napieciowo pakietach, bo podejrzewam ze przetwornica step up poprostu juz pracowala na maxa i dlatego explodowala.
W kazdym badz razie nadal uwazam ze to dobra propozycja
EDIT: uszkodzeniu ulegl element zaznaczony koleczkiem (zdjecie wykonane przez bogas'a)
Hej.
No to mam szczęście, bo sam ładuję wkrętarkę i formowałem 2 baterie aku w sumie sześciokrotnie.
Element ma oznaczenia:
P701H
ZSPO
F7811W
EDIT:
Dejtaszit
A tutaj link do tme.
No to mam szczęście, bo sam ładuję wkrętarkę i formowałem 2 baterie aku w sumie sześciokrotnie.
Element ma oznaczenia:
P701H
ZSPO
F7811W
EDIT:
Dejtaszit
A tutaj link do tme.
Dzieki serdeczne - zdobylem PDFa od drania
http://pdf.elenota.pl/pdf/International ... f7811w.pdf
Jutro poszukam zamiennikow i zobaczy sie co dalej.
Kubus dla Ciebie bogas
http://pdf.elenota.pl/pdf/International ... f7811w.pdf
Jutro poszukam zamiennikow i zobaczy sie co dalej.
Kubus dla Ciebie bogas
- Calineczka
- Kontakt: