MYstery charger klon B6 ....co to warte?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

No co chce wiedzieć wrzucając czujnik do celi z elektrolitem jaką ma temp. Tak dla zabawy ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bogas

Post autor: bogas »

Pyra pisze:Tu akurat nie ma się co bać o niestabilność zasilania bo LM35 ma wewnętrzne źródło napięcia referencyjnego, gorzej, że ma on 10mV/°C, czyli stosunkowo niskie napięcia wychodzą, ale ekranowany kabel powinien pomóc.
Spadków napięcia o wielkościach wpływających na pracę urządzenia też nie powinno być przy tak małych prądach jakie są potrzebne do LMa i wejścia pomiarowego
Można też dołożyć równolegle do wejścia ładowarki rezystor, bo rezstancja wyjściowa LMa to 0,1Ω, a przy większym prądzie jest mniejszy wpływ zakłóceń.
Myślę, że do 20m nie powinno być problemów z pomiarem temperatury.
No. :mrgreen:
Długie kable "ładujące" w przypadku akumulatorów ołowiowych to też nie problem, bo pod koniec ładowania prąd mocna spada i stabilizuje się napięcie. Co najwyżej ładowanie będzie trwało trochę dłużej.
Dokładnie tak jest, tyle, że testowane z... pierwszego piętra. :mrgreen:
Dwa bezpieczniki na kablu - zarówno pod maską, jak i w domu - tak trzeba!
Natomiast zastanawiam się nad sensem pomiaru temperatury akumulatora w aucie :roll:
Ja też. :mrgreen:
Jest taka opcja - kabel nie drogi więc czemu nie znać parametrów ładowania. ;)
A poważnie - jeszcze jej nie ufam, a ładowarka ma opcję przerwania ładowania po osiągnięciu określonej temperatury.
Pozdrawiam
Wzajemnie :ok:

[ Dodano: Sro Lis 04, 2009 1:50 pm ]
lennin pisze:No co chce wiedzieć wrzucając czujnik do celi z elektrolitem jaką ma temp. Tak dla zabawy ;)
Spróbuję.
Tylko wcześniej zaopatrzę się następną sztukę. :d

EDYTA:

Zabaw ciąg dalszy :wink:
Dziś rozładowałem 16340 inną metodą niż ładowarką i 1A. Po prostu w latarce. Do 3,00V.
Podłączyłem ładowanie - 0,5A (wczoraj 0,8A).
Efekt? Władowane 556mAh.

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

A dziala wam tez TEN SOFT razem z ta ladowarka i kabelkiem ?
Awatar użytkownika
bogas

Sprawdzę może dziś popołudniu i edytuję posta.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Jakby co to znalazlem tezTAKI soft - mozliwe ze tez bedzie dzialal a niestety dopiero jestem w trakcie zamawiania ladowarki MYSTERY i nie umiem sam sprawdzic

A tak na marginesie to mam konwerter USB > 232 zbudowany na PL2303 - chyba zadziala z ta ladowarka ?
Awatar użytkownika
bogas

Zadziała, ale chyba trzeba dodać MAX232. Kup sobie kabel do telefonu (np. Nokia 6070), wyprowadź GND, TX i gotowe.
Te kable są tańsze niż przejściówki USB-RS232.
W menu ładowarki należy się przełączyć z temperatury na USB.

EDIT:
Jeden program nie działa, drugi jest płatny - nawet nie instalowałem, bo nie ma sensu, kiedy są darmowe - SharkLab i LogView.

A co do samej ładowarki - ciąg dalszy zmian - chłodzenie tranzystora mocy i stabilizatora.
Mocno się grzeją przy rozładowywaniu akumulatora od wkrętarki (18V, 0,3A).
Poczyniłem zatem otwory w tylnej ściance, przykręciłem oba (na mice i tulejce z tworzywa), a na tył poszły dwa sku.8941.
Z boku (obok gniazda zasilania) dodany włącznik wentylatorów. Szkoda, że nie da się ich załączać programowo, np. temperaturą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Dzieki za testy.

Widze ze buzzer tez ztuningowales :mrgreen:

[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 15:44 ]
Dzis dostalem ladowareczke. Jaki tez bylem szczesliwy do momentu kiedy cos w srodku blysnelo, huknelo i puscilo dymek :evil: podczas trwajacego ok 30 min ladowania na maxa pakietu 15 NiCD z wkretarki. Nie wytrzymal 1den ze scalaczkow odpowiedzialnych za podwyzszanie napiecia bo ogniwa latarkowe o napieciu 3,7V dzialaja nadal normalnie.
Wyslalem juz do bogasa i cali zapytanie o identyfikacje spalonego ukladziku - zobaczymy czy uda sie to dostac gdzies i wyjdzie taniej niz ew reklamacja.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

:/ qrcze a tez sie zastanawiałem nad takim wypasem do liionów. Wtopa na maxa.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Jak sie uda dorwac nowa lub naprawic ta to trzeba bedzie podkleic radiatorki na wszystko co sie grzeje i nie przekraczac 50% mozliwosci ladowarki :neutral:
Mozliwe tez ze wieksze zasilanie niz 12V takze poprawi prace ladowarki na wyzszych napieciowo pakietach, bo podejrzewam ze przetwornica step up poprostu juz pracowala na maxa i dlatego explodowala.
W kazdym badz razie nadal uwazam ze to dobra propozycja :wink:

EDIT: uszkodzeniu ulegl element zaznaczony koleczkiem (zdjecie wykonane przez bogas'a)
Obrazek
Awatar użytkownika
bogas

Hej.
No to mam szczęście, bo sam ładuję wkrętarkę i formowałem 2 baterie aku w sumie sześciokrotnie.

Element ma oznaczenia:

P701H
ZSPO
F7811W

EDIT:
Dejtaszit ;)

A tutaj link do tme.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Dzieki serdeczne - zdobylem PDFa od drania :D
http://pdf.elenota.pl/pdf/International ... f7811w.pdf

Jutro poszukam zamiennikow i zobaczy sie co dalej.

Kubus dla Ciebie bogas
Awatar użytkownika
bogas

Przeczytaj dokładnie mojego posta powyżej. ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

bogas pisze:Przeczytaj dokładnie mojego posta powyżej. ;)
Widzialem ale juz do pracy musialem uciekac i nie wyedytowalem swojego :)

Jeszcze raz serdeczne dzieki - poczekam na decyzje DXa i bede zamawial (najlepiej 3szt od razu - moze nawet dla proby dam cos w TO220 i zobacze jak to hula)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Spróbuj dokleić małe radiatorki, np, takie jak się kiedyś montowało na chipsetach płyt głównych PC, a czasmi mozna też spotkać bardzo fajne na kartach graficznych.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

niemniej mosfet powinien byc dobrany z zapasem, ten do najsłabszych nie należy, dziwne, że się zepsuł, i to dośc efektownie. Spróbuj wstawic tam mosfeta z wiekszym zapasem, pomysł z obudową TO220 jest dobry ;-)
ODPOWIEDZ