driverek SKU 15880

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

porównywałeś z moimi wynikami?
Teraz nie moge, rzuce okiem póxniej...;)
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Ponieważ pracuję nad swoim nowym driverem i dostałem informację, że ten 15880 jest ciekawy, postanowiłem go dokładniej zbadać pod względem charakterystyki prądowo napięciowej.
Charakterystyki zostały wykonane dla dwóch diod LED. Do tego dochodzi spadek napięcia na amperomierzu, tak więc na wyjściu miałem VF1=3,85 lub VF2=3,20V przy 700mA.

Wykres jest nieco poszarpany od strony niskich napięć, jest to spowodowane kłopotem z rozdzielczością pomiaru. W każdym razie obrazuje bardzo ciekawe zachowanie się drivera. Dla diody o wyższym napięciu przewodzenia jest zupełnie inny niż dla tej o niskim.

Moim zdaniem jednak do płaskości prądu wyjściowego mu sporo brakuje, a i sprawność nie jest rewelacyjna.

Charakterystyki zebrane na jednym wykresie dla łatwiejszego porównania:
Obrazek
Załączniki
sku15880.xls
Arkusz z danymi pomiarowymi - XLS.
(32 KiB) Pobrany 36 razy
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

mam pytanko do Arka odnośnie zwiększania prądu na wyjściu wedle rysunku + zmiana rezystora na mniejszy, czy wystarczy samo zwarcie padów do zwiększenia prądu na wyjściu, czy konieczna jest również zmiana rezystora ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...absolutnie nie musisz wymieniac rezystora. Zwarcie tych zaznaczonych padów da Ci więcej pradu w leda, jak opisałem, a dodatkowo gdybys wymienił rezystor-dostaniesz jeszcze więcej prądu ;-)
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Zwarłem te pady. Pobór prądu wzrósł na nieco rozładowanym akusie z 1100 mA do 1300 mA. Jak może przełożyć się to na prąd diody?
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

a nie mozesz zmierzyc?
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Hehe! Pewnie mogę zmierzyć, ale jakoś tak łatwiej wystukać pytanie na klawiaturze, niż po raz kolejny rozbierać ustrojstwo (driver jest w "pigule" latarki), kombinować zasilanie, podłączać miernik, etc.
Zmęczony jestem, pomyślę o tym jutro! :-)
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Właśnie odparowałem jeden przez przypadek. Wymieniłem R5 n 0.1Ohma i spuchła dioda D1 zaśmierdziało i nie działa :D . Przyglądałem mu sie uważniej. R5 i R6 są połączone ze sobą równoległe jak zwieramy pin R5 do masy. Łatwo policzyć rezystancje w takim układzie. Komuś się chciało pokombinować i lutować i mierzyć? W nowych jakie dostałem R6 to 0.047 Ohma a R5 to 0.25Ohma. Arku dla jakiej konfiguracji rezystorków podałeś swoją przeróbkę jako optymalną?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

nie wiem co rozumiesz przez optymalną ;-)
A co ja robiłem jest na obrazku:
Wartości tez podane ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
lennin

Przyglądałeś se nowym dostawom z KAI i DXa? Wyglądają tak: Obrazek

Może dlatego odparowała dioda - iż wartość R5 jest inna? Myślisz że można ją ominąć:) Rozumie ze ten pad do podłączenia i drugi rezystor bierze się z tego iż nie ma rezystorów o wartościach 0.43Ohma czy 0.52Ohma etc? Czyli Chińczycy przygotowali od razu nam małe DIY podwórko :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Lennin, róznica między 0,047 a 0,050 jest pomijalnie mała. jeśli zamieniłeś tego 0,050 na 0,100 to nie powinno się nic stać poza zmniejszeniem prądu leda. Może jednak coś zwarłeś niechcący? Gdybyś zrobił nitkę cyny i zamiast R100 było zwarcie-diodka miała prawo odejśc do krainy wiecznego krzemu ;-)
Awatar użytkownika
lennin

Myśle że byłem ostrożny :/ Nigdy nie mów nigdy. Cóż ominę D1 i podłącze pod P4 zobaczymy czy wybuchnie :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pingwin

Post autor: Pingwin »

Witam
Przyszedł 15880 , włożyłem do C3 SS poświeciło mi trochę ładnie bardzo lecz po tym jak zrobiłem jeszcze 1 obrót głowicą żeby mocno się trzymało przestałą świecić ...
Wyciągnąłem podłączyłem kablami z nową diodą i nic ... i teraz nie wiem co robić :/
( tuningowałem go trochę ale nie powinno to wpłynąć na działanie tym bardziej iż dopóki mocno nei dokręciłem - działał.
wygląda idealnie a nie działa :/
Nie długo dojdzie druga sztuka ( mam nadzieje ze ten starszy 5 trybowy a nie 19 trybowy).
Obrazek
Polutowałem kabel ze spreżynką do obwodu żeby jakoś połączyć z obudową do etgo zeszlifowałem trochę obwodu żeby to wlazło w moduł C3 (mimo wyciągnięcia tej mosiężnej tulei - było 16mm a driver 17mm).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lennin

Dokładnie popatrz co jest grane. Ja w swoim wymieniłem odparowaną diode i przy 4V ssie z akusa 1,65A :) Jak nic nie wzbudzi twoich podejrzeń zostaw jako dawce organów na przyszłość.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pingwin

Post autor: Pingwin »

Jest 1 nadpalony element (tylko kawałek rogu) ale to zrobiłęm lutownicą wcześniej.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ