Klimatyzacja z odzysku?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
przemek2f

Post autor: przemek2f »

To są agregaty z zamrażarek/lodówek i niestety maja małą wydajność, żeby chodzić tym pomieszczenia.
DNF

Post autor: DNF »

No nieeee, nie mów mi takich rzeczy :/
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

No wydajności dużej nie będzie ale nie poddawaj sie , coś tam zawsze wychłodzisz :D , mozesz zastosować amerykanski zamiennik czynnika , bardzo wydajny - deepcool , sam go stosowalem w klimie samochodowej i klimie przenosnej . Jakby co posiadam złaczkę butli z przewodem do napelniania.
DNF

U mnie na osiedlu są w porządku ludzie i po godzinach mogą mi napełnić :D
Postaram się dziś jeszcze dokładnie obfocić cały sprzęt i będę dalej myśleć co dalej z tym.
Tylko jeśli to faktycznie jest z lad chłodniczych, to żeby nie grzać pokoju, skraplacz musiałbym przeciągnąć do pokoju, a resztę na zewnątrz wyprowadzić?
joon

Post autor: joon »

DNF właśnie dlatego pisałem żebyś najpierw porobił zdjęcia później kupował...

Wydajność rzeczywiście może być niewielka- można co prawda nieco ją podnieść przez podniesienie temperatury parowania ale na cuda nie licz. Obstawiam na jakieś 300-500W mocy chłodniczej. (dla porównania, człowiek siedzący przy komputerze "generuje" około 70-100W ciepła)

I uzupełnienie teorii:
-skraplacz- element w którym zachodzi proces skraplania, podczas tego procesu ciepło przekazywane jest do otoczenia (czyt. to co musi być na zewnątrz)
-parownik- element w którym pod wpływem absorbowanego z otoczenia ciepła zachodzi proces parowania czynnika (czyt. to co ma być w pomieszczeniu)
DNF

Dzięki za sprostowanie, pomieszało mi się od tego, że skraplacz miał być parownikiem.
Czyli na schłodzenie pokoju o ok 10*C nie ma co liczyć? :/
Nic straconego bo mogę oddać na złom po takiej samej cenie :)
Awatar użytkownika
Saud

Post autor: Saud »

Witam

Modern Refrigeration and Air-Conditioning-18th edition.pdf

Audel HVAC Fundamentals, Air Conditioning, Heat Pumps and Distribution Systems.pdf
Haynes Techbook Automotive Heating and Air Conditioning.pdf

Refrigeration and Air Conditioning EE IIT.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 3E.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 4E.pdf
Air Conditioning Engineering 5E.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 6E.pdf

Polecam :mrgreen: ... na początek ...
DNF

A na literaturę po polsku można liczyć? :D
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Mam przenośny klimatyzator monoblok nieco mniej niż 2 kW mocy (Zibro Tectro). Do malutkiego pomieszczenia daje radę, ale cały czas musi pracować. Niestety hałasuje jak diabli. Tu będziesz mieć pewnie ten sam problem, o ile te urządzenia dadzą radę w ogóle schłodzić pomieszczenie. W przypadku mieszkania w bloku w tęgie upały, na 10 stopni ochłodzenia przy tak małej mocy bym w ogóle nie liczył. Ten Zibro, co go mam, utrzymywał 25stopni w naprawdę gorące dni. Odessał mnóstwo wody, która potem się przydawała do kwiatków i żelazka ;) Ale A/C w formie split są o wiele sprawniejsze i cichsze w środku.
Nie muszę dodawać też, że to dość kosztowne jest, energia nie jest za darmo...
DNF

Ehh szkoda, że muszę to oddać :( to poszukiwania rozwiązania problemu z sauną w pokoju dalej trwają.
Widziałem jeszcze jedną klimę, wyglądała na bardziej "pomieszczeniową" niż ta. Tylko wydawało mi się, że stan był kiepski :/
joon

Post autor: joon »

amisiek pisze:Do malutkiego pomieszczenia daje radę, ale cały czas musi pracować.
cały czas pracuje wentylator, sprężarka nie powinna, chyba że masz wylot gorącego powietrza nie za okno lecz za klimatyzator ;)
DNF pisze:Ehh szkoda, że muszę to oddać
Dlatego przed zakupem prosiłem o zdjęcia ;)

A co do opłat: kiedyś jednemu klientowi (wykłócał się że rachunki go wykończą, że jakiegoś grata mu zamontowałem) zamontowałem licznik tak aby nie widział.
Wyszło poniżej 150 zł za miesiąc- przy włączonej niemal 12 godzin dziennie jednostce o mocy (chłodniczej) 7kW. Gdyby założył żaluzje lub rolety opłata by spadła pewnie o jakieś 50%- wschodnio - południowa ściana cała we szkle, na dodatek w upalne lato ustawione 18st. :neutral:

Myślę że za taki komfort warto zapłacić.
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

joon pisze:
amisiek pisze:Do malutkiego pomieszczenia daje radę, ale cały czas musi pracować.
cały czas pracuje wentylator, sprężarka nie powinna, chyba że masz wylot gorącego powietrza nie za okno lecz za klimatyzator ;)
Niestety sprężarka pracuje cały czas, urządzenie nie osiąga nawet 23 stopni. Wylot mam za okno i całość ma uszczelnienie. Po prostu tak bardzo nagrzewa się cały blok, po wyłączeniu klimy temperatura błyskawicznie rośnie. Urządzenie jest niestety zbyt słabe do tego pokoju i ma tę wadę, że w odróżnieniu od splita źródło zimnego dmuchu nie jest umieszczone u góry pomieszczenia. Żaluzje pomagają, ale niewiele.
Urządzenie pracuje poprawnie, dostarczając strumień naprawdę zimnego powietrza (kiedyś zmierzyłem, na bank poniżej 8 stopni), po prostu bloki z wielkiej płyty są niesamowicie trudne do schłodzenia gdy całość się porządnie nagrzeje po kilku dniach solidnego upału. Zobaczymy jak będzie w tym roku, bo blok ocieplili.
150zł miesięcznie to jest max, mi wychodziło zazwyczaj około 70-80zł, ale w zamian za to o wiele mniej używam głównego oświetlenia latem, bo dłuższy dzień, także różnica nie jest tak duża. Tak wyszło u mnie, ale niektórzy narzekają, trzeba mieć świadomość, że niczego nie ma za darmo.
P.S. mam wrażenie, że monobloki instalowane w oknach, tak popularne swego czasu w USA, są znacznie sprawniejsze od wynalazków z trąbą słonia. Niestety bardzo trudno takie okienne kupić za rozsądną cenę w Polsce.
DNF

W takim razie te dwie oddaje i czekam na okazję aż pojawi się konkretna klima :)
Nic straconego, bo odzyskam 100% kasy :)
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

DNF zobacz moje które łyknełem za darmoche . Jedna już śmiga u mnie w pokoju druga niedlugo bedzie zamoncona :) .Pierwsza była sprawniutka , druga miała spaloną sprężarkę , kupiłem sprawną jako odzysk z jednoski ktora miala dziurawą chłodnicę .Te modele fujitsu mają fajną funkcję w postaci funkcji grzania .

Obrazek

sebeq
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

amisiek pisze:
joon pisze:
Niestety sprężarka pracuje cały czas, urządzenie nie osiąga nawet 23 stopni. Wylot mam za okno i całość ma uszczelnienie.
Sytuacji nie poprawia fakt, że sprężarka przy tej klimie (przenośnej) też generuje jakieś ciepło, które sama musi przepompować na zewnątrz... [ilość tego ciepła łatwo odczytać z licznika prądu ;) ] Wiadomo, coś za coś... jest przenośność, jest mniejsza sprawność.

Tak, że nawet trochę mniejszej mocy klimatyzacja ale z kompresorem umieszczonym na zewnątrz pomieszczenia, może z pomieszczenia odprowadzać podobną ilość ciepła - i mniej hałasować ;)

Pozdrawiam
marmez
ODPOWIEDZ