Pakiet 14,4V NiMH około 3700-4000mAh

Strefa mokra... ;)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Po podłączeniu akumulatorów na wyjściu pakietu jest zero. Podanie zasilania z ładowarki "uruchamia" elektronikę pakietu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Po prawej stronie mam podłączone złącze balansera 4s, który podpięty jest do pakietu.
Pod styki po lewej stronie podłączyłem miernik i wskazanie mam zero.

Złącze P-/+ służy też do podłączenia odbiornika, w moim przypadku jest to głowica latarki, wg mnie powinno tam być napięcie.

Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Podłącz na chwilę ładowarkę do wyjścia P+/- jak napisałem powyżej. Inaczej nie uruchomisz tego układu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
tOmki

ok, dzięki
działa

[ Dodano: 1 Czerwiec 2013, 12:50 ]
Pakiet zrobiony, i działa.
Układ zabezpieczający jednak dałem wpinany, tak żeby zawsze można było go odłączyć i ładować zewnętrznym balanserem.

Dziwi mnie tylko zasada działania PCB, a dokładniej uruchamianie.
Jeśli mamy połączony PCB i pakiet i odłączymy na chwilę PCB, to do ponownego "uruchomienia" całego zestawu (PCB i pakiet), potrzebne jest chwilowe podanie napięcia z ładowarki. Procedurę tą wykonujemy za każdym razem jak odłączymy PCB od pakietu, nawet gdy pakiet jest naładowany.

[ Dodano: 21 Lipiec 2013, 13:35 ]
Z pakietem zrobiłem 5 nurkowań nocnych. Dziś przy wynurzaniu latarka odmówiła posłuszeństwa. Głowica jest ok. bo sprawdziłem na innym akumulatorem.

W domu wyciągnąłem pakiet i na początku podłączyłem do ładowarki ale poprzez PCB - włączyłem program rozładowywania na imax. Potem chciałem naładować pakiet ale imax widzi mi tylko 3 ogniwa zamiast 4 (R:3, S:4). Odłączyłem PCB i bezpośrednio chciałem balansować przez imax'a - to samo ładowarka widzi tylko 3 ogniwa.

Na chwilę obecną pakiet jest rozładowany do 12,5V.

Mam też taki "chiński miernik" w postaci dwóch siedmiosegmentowych wyświetlaczy
- wykrywa on 4 ogniwa, pokazuje łączne napięcie i napięcie każdego z ogniw.

Jak najszybciej zlokalizować "uszkodzone ogniwo" ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

tOmki pisze: Jak najszybciej zlokalizować "uszkodzone ogniwo" ?
Ile ma najsłabsze ogniwo ?
Awatar użytkownika
tOmki

1 - 3,15V
2 - 3,07V
3 - 3,24V
4 - 3,16V
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Myślę, że ładowanie z balancerem wyleczy imaxa z błędnego "myślenia".
Thoms

Post autor: Thoms »

Na wstępie witam wszystkich!

podepnę się pod temat bo zaliczyłem chyba zgon pakietu i porywam się na sklecenie czegoś samemu.

mam gralowskiego hida na 10Ah aku nimh. O ile diodówka grala odpala o tyle Hid pomerda i koniec. Imax pokazuje naładowanie pełne ale po 3-4h od naładowania już się latarka nie włącza.
Chcę to przepiąć w liony. Pakiet 4x18650x5. Da mi to aku na poziomie 11-12Ah i 14.8v.
Czym to zabezpieczyć najlepiej? Jak wygląda balansowanie że tak powiem od środka? jeżeli poszłoby takie rozwiązanie jak u tomki'ego? dalej będzie to się udawało naładować imaxem?

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
tOmki

Czyli takie coś:
Obrazek

Kwestia tylko znalezienia lepszego PCM od tego, którego ja użyłem.
Jeżeli byś użył ten co ja mam to pięć ogniw będzie traktowane jako jedno ogniwo - trudno wtedy będzie powiedzieć że ogniwa są "balansowane".

Musisz poszukać czegoś co pozwoli ci na większą kontrolę pojedynczych ogniw, ale z "obsługą" 14,8V. (sam ciekaw jestem czy normalnie w sprzedaży da się takie coś dostać).
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 sie 2013, 17:15 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Thoms pisze:Na wstępie witam wszystkich!

podepnę się pod temat bo zaliczyłem chyba zgon pakietu i porywam się na sklecenie czegoś samemu.

mam gralowskiego hida na 10Ah aku nimh. O ile diodówka grala odpala o tyle Hid pomerda i koniec. Imax pokazuje naładowanie pełne ale po 3-4h od naładowania już się latarka nie włącza.
Chcę to przepiąć w liony. Pakiet 4x18650x5. Da mi to aku na poziomie 11-12Ah i 14.8v.
Czym to zabezpieczyć najlepiej? Jak wygląda balansowanie że tak powiem od środka? jeżeli poszłoby takie rozwiązanie jak u tomki'ego? dalej będzie to się udawało naładować imaxem?

z góry dzięki za pomoc
Jeżeli masz hida 35W i rozumiem że pakiet 12 V 10Ah to 3 - 4 godziny świecenia na tym pakiecie jest bardzo dobrym wynikiem.
Większość przetwornic po spadku napięcia do 8-9V nie włączy się.
Jeżeli masz Imaxa B6 to wystarczy ci układ zabezpieczający przed nadmiernym rozładowaniem do zasobnika.
Thoms

tOmki pisze:Czyli takie coś:
[url=http://i1077.photobucket.com/albums/w465/tOOmki/jv44_zps62dc3749.jpg]Obrazek[/URL]

Kwestia tylko znalezienia lepszego PCM od tego, którego ja użyłem.
Jeżeli byś użył ten co ja mam to pięć ogniw będzie traktowane jako jedno ogniwo - trudno wtedy będzie powiedzieć że ogniwa są "balansowane".

Musisz poszukać czegoś co pozwoli ci na większą kontrolę pojedynczych ogniw, ale z "obsługą" 14,8V. (sam ciekaw jestem czy normalnie w sprzedaży da się takie coś dostać).
prawie tylko 5 po 4 ogniwa

ogółem imax ładuje ją do 18.74v - prz 0.1Ah - podejrzewam że ładowarka głupieje bo wyłączałem ją po przekroczeniu nominanej pojemności - potrafiła wsadzić 12Ah w pakiet 10Ah. Problem pojawił się w ciągu paru statnich dni. Normalnie było tak że po naładowaniu nastepnego dnia latarka odpalała i nie było problemów. Za to jeśli jechałem 3-4 dni póxniej to już nie było mowy o świeceniu. Hid jest 45W ale ma tryb 60%. W zimnej wodzie udawało mi się zaraz po naładowaniu trzymać ją 90min włączoną na 60% i nie dawała oznak że coś jest nie tak - ale już drugi raz się nie włączyła po wyłączeniu. I coś około 70min na 100% i tu już było widać ewidentnie że pakiet siada bo żarnik "myrdał" pod wodą.

Pakiet był 14.4v ale na gorąco to tak jak pisałem dochodził imaxem do 18 z groszem (prawie 19)

Jest możliwe żeby zaraz po naładowaniu tak spiepszał ten prąd? czy gdzieś idzie zwarcie?

Odpaliłem teraz 12v halogen 45wat - zobaczymy ile to poświeci na tym pakiecie.
Jeżeli masz Imaxa B6 to wystarczy ci układ zabezpieczający przed nadmiernym rozładowaniem do zasobnika.
Gral ma chinchowskie wejście, przy takim pakiecie zbalansuje te ogniwa? czy muszę dawać łącze do balansowania? to wiąże się z rozkręcaniem aku, co mi się średnio widzi :|

Pytanie pomocnicze czy gdybym puścił to w pakiecie 3x18650x7 - co dałoby jakieś 11,1-13v - Hid odpali? czy lepiej dać większy prąd? nie powiem ułatwiłoby mi to pakietowanie z deka ;)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Panowie jeżeli robicie pakiet np 4S5P to imax i inne ładowarki z opcją balansowania widzą to jako 4 ogniwa szeregowo.
Między 4S5P a 4S1P dla ładowarki jest tylko różnica w pojemności pakietu.
Jeżeli ogniwa przed spakietowaniem są naładowane do tego samego napięcia to nie przeszkadza czy macie 3 czy 6 ogniw równolegle.
Na BTO są układy zabezpieczające dla pakietów 4S i 3S

Odpowiedź na twoje pytanie pomocnicze i nie tylko :
Pakiet o którym mówisz czyli wg ciebie 3x18650x7 nazywa się 3s7p
Prąd = natężenie a ty mówisz o napięciu.
Lepiej zrobić pakiet który wcześniej wymyśliłeś czyli 4S5P, większe napięcie czyli możesz ładować mniejszym prądem co odciąży troche ładowarke i musisz dorobić złącze do balansowania w pakiecie.
Takie złącze można kupić za pare złotych na allegro.
Podczas ładowania zawsze pokazuje większą pojemnośc niż ma dany pakiet.
Pojemność mierzy się przez rozładowywanie.
Koniec ładowania dla ogniw Ni-Mh Ni-Cd ładowarka wyznacza sobie parametrem tzn Delta Peak.
Dla pakietu 12 V na ni-cd mi ładuje do 16.8 V więc dla 14.4 V 19 V to nie jest jakieś kosmiczne napięcie.
Thoms

smoku dzięki!

faktycznie poplątałem się ;) ok czyli idę w stronę 14.8v. Wczoraj podpiąłem 12v halogen 45w, na tym pakiecie halogen świecił jakieś 150minut. Nie zmienia to faktu że hida nie odpala :|

wracając do pakietu nowego na lionach:
http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=35450
to sobie poradzi? czytałem wczesniejsze wpisy tomkiego ale nie do końca czaję jak się "uruchamia" pakiet z tą płytką. Ma dostać sygnał od ładowarki?

Pytanie kolejne: załóżmy że zbalansuję wszystkie ogniwa, spakietuję i będę ładował wejściem chinch, jak szybko zajadę te ogniwa? opcja końcówki do balansowania jest realna ale pełne balansowanie wolałbym zrobić raz na jakiś czas bo niestety nie uda się wyjść z nim poza kanister.
Awatar użytkownika
tOmki

Thoms pisze:czytałem wczesniejsze wpisy tomkiego ale nie do końca czaję jak się "uruchamia" pakiet z tą płytką. Ma dostać sygnał od ładowarki?
Dokładnie, wystarczy na chwilę podpiąć ładowarkę - wtedy elektronika się "uruchomi" i będzie można podłączyć głowicę. Trzeba to powtarzać po każdym rozłączeniu pakietu z PCB.
Thoms

tOmki pisze:
Thoms pisze:czytałem wczesniejsze wpisy tomkiego ale nie do końca czaję jak się "uruchamia" pakiet z tą płytką. Ma dostać sygnał od ładowarki?
Dokładnie, wystarczy na chwilę podpiąć ładowarkę - wtedy elektronika się "uruchomi" i będzie można podłączyć głowicę. Trzeba to powtarzać po każdym rozłączeniu pakietu z PCB.
ale muszę to robić po każdym odpięciu głowicy? czy tylko w opcji jak rozmontowywuję pakiet od tej płytki? (czyli realnie nigdy po scaleniu tego w kupę)
ODPOWIEDZ