O programowaniu w C słów kilka
Pyra, co chcesz osiągnąć w tym programie? Od tego zacznijmy.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
w IOTN26.H mam:Pyra pisze:Jak wspomniałem, pprzypisanie na sztywno wektora 7, kompiluje bez błędów, ale program nie działa...
Kod: Zaznacz cały
/* Timer/Counter1 Overflow */
#define TIMER1_OVF1_vect_num 5
#define TIMER1_OVF1_vect _VECTOR(5)
#define SIG_OVERFLOW1 _VECTOR(5)
/* Timer/Counter0 Overflow */
#define TIMER0_OVF0_vect_num 6
#define TIMER0_OVF0_vect _VECTOR(6)
#define SIG_OVERFLOW0 _VECTOR(6)
/* USI Start */
#define USI_STRT_vect_num 7
#define USI_STRT_vect _VECTOR(7)
#define SIG_USI_START _VECTOR(7)
Witam
Jest to sterowanie zasilaczem do kolejki.
Założenie jest takie, że zmieniam kierunki i prędkość mostkiem H, tu mi wszystko gra. prędkość podąża za nastawą potencjometru. Kolejną sprawą, są przyciski "Start" i Stop" które maja powodować płynne ruszanie i zatrzymanie. Realizowałem to w ten sposób, że generowałem przerwanie sprawdzające co jakiś czas porównując wartość PWM z nastawą. Oczywiście zmiana nastawy prędkości podczas jazdy jest możliwa potencjometrem, ale też w tempie ustalonym przez program.
Przerwanie wydawało mi się tutaj optymalnym wyjściem.
Sporo linii jest zakomentażowanych, w związku z różnymi próbami...
Pozdrawiam
Jest to sterowanie zasilaczem do kolejki.
Założenie jest takie, że zmieniam kierunki i prędkość mostkiem H, tu mi wszystko gra. prędkość podąża za nastawą potencjometru. Kolejną sprawą, są przyciski "Start" i Stop" które maja powodować płynne ruszanie i zatrzymanie. Realizowałem to w ten sposób, że generowałem przerwanie sprawdzające co jakiś czas porównując wartość PWM z nastawą. Oczywiście zmiana nastawy prędkości podczas jazdy jest możliwa potencjometrem, ale też w tempie ustalonym przez program.
Przerwanie wydawało mi się tutaj optymalnym wyjściem.
//ATTiny 26 regulator napięcia PWM z mostkiem H do kolejki
// PA0-ADC0 nastawa - potencjometr
// PA1-ADC1 pomiar prądu
// PA4 START rozruch
// PA5 STOP zatrzymanie
// PA6 do przodu
// PA7 do tyłu
// PB1 PWM przód
// PB3 przód
// PB2 PWM tył
// PB3 tył
// PB4 przeciążenie
// PB5 prędkość OK
#include <avr/io.h>
//#include <util/delay.h>
#include <avr/interrupt.h>
unsigned int short nastawnik;
unsigned int short jazda=0;
unsigned int short predkosc;
void przyciski() //deklaracja funkcji sprawdzania przycisków
{
if (((PINA &_BV(PA6))==0) && OCR1A<20)
{
PORTB&=(0<<PB2);
// _delay_ms(1);
TCCR1A=0b00100011; //PWMa
PORTB|=(1<<PB0);
}
if (((PINA &_BV(PA7))==0) && OCR1A<20)
{
PORTB&=(0<<PB0);
// _delay_ms(1);
TCCR1A=0b10000011; //PWMb
PORTB|=(1<<PB2);
}
if ((PINA & _BV(PA4))==0)
{
jazda=0;
}
if ((PINA & _BV(PA5))==0)
{
jazda=1;
}
}
void nastawa() //pomiar napięcia sterującego
{
nastawnik=ADCH;
}
void timer0init()
{
TIMSK|=_BV(TOIE0);
TCCR0=0b00000101;
TCNT0=200;
}
ISR(TIMER0_OVF_vect)
//ISR(_VECTOR(7))
//{
// predkosc=OCR1A;
// if ((jazda>0) && (OCR1A<nastawnik))
// {
// predkosc++;
// }
// if ((jazda==0) && (OCR1A>20))
// {
// predkosc++;
// }
// OCR1A=predkosc;
// OCR1B=predkosc;
// TCNT0=200;
//}
{
static uint8_t LED=0b010;
LED^=0b110;
uint8_t tmp=PORTB & 0b11111001;
PORTB=(tmp | LED);
}
int main()
{
TCCR1B=0b111; //konfig PWM
OCR1C=0xFF;
DDRB=0b00001111;
// DDRB|=(1<<PB1) | (1<<PB3);
PORTA|=_BV(PA6) | _BV(PA7) | _BV(PA4) | _BV(PA5); //podciągnięcie przycisków
ADMUX=0b00100000;
ADCSR=0b11100011;
OCR1A=0x01;
OCR1B=0x15;
timer0init();
sei();
for(;;)
{
nastawa();
// OCR1A = nastawnik;
// OCR1B =nastawnik;
// _delay_ms(50);
przyciski();
}
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Proponuję skorzystać z mojego rozwiązania, czyli pracy timera w trybie CTC. Dzięki temu można ustalić w zasadzie dowolną częstotliwość przerwania, niezależnie od F_CPU. Spróbuj wrzucić mój kod w Tiny26. Ja niestety nie sprawdzę poprawności działania dla Tiny26, nie posiadam tego procesora.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Witam
"7 $006 TIMER0, OVF0 Timer/Counter0 Overflow"
greg - Sprawdzę wieczorem
Pozdrawiam
Opierałem się na datasheet i tam jest w tabelce na stronie 67 napisane:ElSor pisze:Także chyba obsłużyć chcesz nie to przerwanie.
"7 $006 TIMER0, OVF0 Timer/Counter0 Overflow"
greg - Sprawdzę wieczorem
Pozdrawiam
Witam
Porobiłem kilka prób i kompilator "nie zna" opisowych wektorów przerwań dla ATtiny26. Co bym nie wziął porównanie, przepełnienie itp. wywala ostrzeżenie.
Na razie to mi "C" przypomina zastaw do samodzielnego montażu, w którym brakuje części, a ponadto, trzeba sobie samemu zaprojektować urządzenie.
Pozdrawiam
Porobiłem kilka prób i kompilator "nie zna" opisowych wektorów przerwań dla ATtiny26. Co bym nie wziął porównanie, przepełnienie itp. wywala ostrzeżenie.
Na razie to mi "C" przypomina zastaw do samodzielnego montażu, w którym brakuje części, a ponadto, trzeba sobie samemu zaprojektować urządzenie.
Pozdrawiam
Witam
Zainstalowałem AVR Studio 5.1, pomijam mulenie kompa przez tego molocha...
Nadal nic, kompiluje się bezbłędnie, a procek nie chce mrugać....
Czyli "w teorii, nie ma różnicy między teorią i praktyką, w praktyce jest"
W tym wypadku zostanę przy Bascomie...
Aha, program bez przerwań, działa tak jak trzeba... pomijając oczywiście to do czego miały służyć przerwania.
Pozdrawiam
Zainstalowałem AVR Studio 5.1, pomijam mulenie kompa przez tego molocha...
Nadal nic, kompiluje się bezbłędnie, a procek nie chce mrugać....
Czyli "w teorii, nie ma różnicy między teorią i praktyką, w praktyce jest"
W tym wypadku zostanę przy Bascomie...
Aha, program bez przerwań, działa tak jak trzeba... pomijając oczywiście to do czego miały służyć przerwania.
Pozdrawiam
Witam
Po nieskończonej ilości prób i poprawek... program po raz kolejny przekopiowany, zaczął działać pod AS 5.1, "nagle" też AS 4.19, zaczął rozpoznawać nazwę przerwania od przepełnienia Timer0...
Pozdrawiam
PS: Żona się na mnie obraziła i poszła spać
Po nieskończonej ilości prób i poprawek... program po raz kolejny przekopiowany, zaczął działać pod AS 5.1, "nagle" też AS 4.19, zaczął rozpoznawać nazwę przerwania od przepełnienia Timer0...
#include <avr/io.h>
void timer_init()
{
TCCR0 |= (1<<CS02) | (1<<CS00);
TIMSK = (1<<TOIE0); // Timer/Counter1 Output Compare Interrupt Enable
DDRB = (1<<PB1);
}
ISR(TIMER0_OVF0_vect)
{
PORTB ^= (1<<PB1);
}
int main()
{
timer_init();
sei();
while(1);
}
PS: Żona się na mnie obraziła i poszła spać
Nic tylko się cieszyć - można spokojnie zająć się swoimi sprawami.Pyra pisze:PS: Żona się na mnie obraziła i poszła spać
Wygląda, że winowajcą było zjedzone "0" w nazwie przerwania.Pyra pisze:Po nieskończonej ilości prób i poprawek... program po raz kolejny przekopiowany, zaczął działać pod AS 5.1, "nagle" też AS 4.19, zaczął rozpoznawać nazwę przerwania od przepełnienia Timer0...
Z Twoją siłą woli, to niebawem w ATTiny13 władujesz najnowszy gregowy driver a jeszcze dołożysz kilka bajerów, żeby się pamięć nie marnowała
Witam
Dzięki wszystkim.
Załączam działający program na ATtiny26 migający diodą na przerwaniu od przepełnienia Timer0
Pozdrawiam
Też do tego doszedłem, ale... dostałem na PW program od grega i też na początku nie chciał chodzić. Potem po kilku próbach, zmianach itp, ponownie go skopiowałem i wkleiłem i zaczął działać. Był on jednak napisany na przerwanie COMPARE, zacząłem przerabiać i w końcu ruszyło też na OVF0...ElSor pisze:Wygląda, że winowajcą było zjedzone "0" w nazwie przerwania.
Dzięki wszystkim.
Załączam działający program na ATtiny26 migający diodą na przerwaniu od przepełnienia Timer0
#include <avr/io.h>
void timer_init()
{
TCCR0 |= (1<<CS02) | (1<<CS00); //prescaler 1024
TIMSK = (1<<TOIE0); // Timer/Counter0 przepełnienie
DDRB = (1<<PB1); //wystawienie 1 na PB1
}
ISR(TIMER0_OVF0_vect) //program przerwania od przepełnienia Timer0
{
PORTB ^= (1<<PB1); //zmiana stanu portu PB1 na przeciwny
}
int main()
{
timer_init();
sei(); //włączenie globalnych przerwań
while(1);
}
Witam
W zasadzie program ukończony. Działa tak jak było w założeniu, pozostaje tylko dopracowanie parametrów już w układzie docelowym ...
Po skompilowaniu zajmuje 502B podczas gdy Bascomowy zajął 962B, tym nie mniej każdy język ma swoje plusy i minusy.
Dzięki za pomoc. Ale dyskusji nie musimy kończyć, bo nadal się uczę, i na pewno nie tylko ja.
Pozdrawiam
W zasadzie program ukończony. Działa tak jak było w założeniu, pozostaje tylko dopracowanie parametrów już w układzie docelowym ...
Po skompilowaniu zajmuje 502B podczas gdy Bascomowy zajął 962B, tym nie mniej każdy język ma swoje plusy i minusy.
Dzięki za pomoc. Ale dyskusji nie musimy kończyć, bo nadal się uczę, i na pewno nie tylko ja.
Pozdrawiam
Sławku gratuluję tak szybkiego przeniesienia programu z B na C. Widzę, że też muszę się wziąć za siebie i dokończyć kilka swoich projektów. Od ostatniej próby polubienia się z C minęło trochę czasu i przyswoiłem trochę nowej wiedzy, więc myślę, że też mi się uda szybko (w zasadzie zostało mi ADC, timer i wybudzanie z trybu uśpienia).
Witam
Co do przeniesienia z B na C, to niestety nie jest "dosłowne" ale główne założenia i niektóre rozwiązania są analogiczne.
Powoli przyswajam sobie zawiłości operacji bitowych, ustawianie, kasowanie... Zaczynam też coraz częściej stosować funkcje, zamiast wstawek w programie głównym.
Pozdrawiam
Właśnie z ADC trochę powalczyłem. Z trybu ciągłej konwersji przeszedłem na pojedynczą, bo musiałem przełączać kanały, a po takiej operacji pierwszy pomiar jest przekłamany bo zmiana kanału dokonuje się podczas konwersji i otrzymujemy poprzedni wynik. Jeśli chodzi o pojedyncze wyzwalanie, doczytałem że czas konwersji może trwać do 270cykli. Przy próbach, uzyskałem stabilne pomiary po umieszczeniu zwłoki 300µs od ustawienia bitu ADSC. Nie starałem się tu za bardzo przyspieszać programu, poprzednia wartość, która była niewłaściwa to było 200µs.ElSor pisze:(w zasadzie zostało mi ADC, timer i wybudzanie z trybu uśpienia).
Co do przeniesienia z B na C, to niestety nie jest "dosłowne" ale główne założenia i niektóre rozwiązania są analogiczne.
Powoli przyswajam sobie zawiłości operacji bitowych, ustawianie, kasowanie... Zaczynam też coraz częściej stosować funkcje, zamiast wstawek w programie głównym.
Pozdrawiam
Dodawanie zwłoki po rozpoczęciu pomiaru ADCkiem ? Koniec pomiaru jest sygnalizowany zmianą bitu ADSC z 1 na 0. Aby zaczekać na koniec pomiaru wystarczy dać pętelkę:
while(ADCSRA & (1<<ADSC));
I nie trzeba kombinować z opóźnieniami, itp. Do zakończenia pomiaru pętla będzie się wykonywać cały czas i nie dopuści do wykonania kodu za nią (czyli pobrania wartości napięcia, itd).
// Wartości rejestrów są dla ATTiny13.
while(ADCSRA & (1<<ADSC));
I nie trzeba kombinować z opóźnieniami, itp. Do zakończenia pomiaru pętla będzie się wykonywać cały czas i nie dopuści do wykonania kodu za nią (czyli pobrania wartości napięcia, itd).
// Wartości rejestrów są dla ATTiny13.