Projekt L.O.CH.A alias "Światełko do nieba"
- Calineczka
- Kontakt:
Na tym samym trzonku G12 jest jeszcze lepsza lampka, nazywa się CDM-T 250W /942, daje 22 tys lm. Mam taką samą w głównym oświetleniu kuchniojadalni.
Niestety przy tak malej obudowie jak LOCHA byłby poważny problem z zasilaniem - potrzebny byłby inwerter 420VA dający dobrze aproksymowaną sinusoidę + statecznik 250W + zapłonnik wysokonapięciowy. Ale za to te 20 tys lm to nie w kij dmuchał
Niestety przy tak malej obudowie jak LOCHA byłby poważny problem z zasilaniem - potrzebny byłby inwerter 420VA dający dobrze aproksymowaną sinusoidę + statecznik 250W + zapłonnik wysokonapięciowy. Ale za to te 20 tys lm to nie w kij dmuchał
Jeden z byłych Forumowiczów Lighting-Gallery robił szperacz z obudowy naświetlacza OQ1000. Rolę reflektora spełniała niewielka miska kupiona w Biedronce. Po wypolerowaniu dawała całkiem nieźle. Źródło światła to CDM-T 150W i to był wypas. Przedtem tamże świeciły 35W HID i żarówka H7, ale to cienizna była. Tyle, że on stosował zasilanie z 230V.
Jak masz to równomiernie rozproszone, to jest ładnie jasno. Jednak ciemniej od tego, co potrafi zrobić słońce w południe przez okno w tym samym pomieszczeniu. Z grubsza odpowiada to 2 tys lx oświetlenia w pobliżu. Jeśli nie ma olśnień, to jest to bardzo wygodne.skaktus pisze:amisiek - powiedz mi, jak się siedzi w kuchni / pokoju kiedy coś daje 22 tyś lumenów ? Wiem że pomieszczenie może być duże, ale czy to nie przesada ?
Niekiedy zimą odpalałem znacznie więcej, zdarzało się w tej samej kuchni i 60-80 tys lm z kilku źródełek i wcale nie czuje się tak dużej ilości światła. Tylko musi być to światło bardzo dobrej jakości, rozproszone i zimne, temperatura 4200K lub nawet więcej, CRI>90 im więcej tym lepiej.
Co do siły oświetlenia słonecznego - na parapecie w pochmurny dzień jest 1,5 tys lx, właśnie tyle zmierzyłem.
Edit.
Wracając do pomysłu mega-szperacza.
Kolega matit1 z Forum Lighting-Gallery pokazał dziś testy swojego naświetlacza Pu-15.
W akcji z lampą LRJ 2kW
i "niebieską" LRJP 2kW
oraz kilowatowym MH HPI-T firmy Philips
To jest dopiero porządny strumień światła.