greg pisze:Zmierz prąd jaki aparatura pobiera po wyłączeniu, ciekawe co się okaże.
W istocie ciekawe. Przy uruchamianiu 82mA, po uruchomieniu (pracujący nadajnik) 113mA. Po wyłączeniu 000,0uA czyli kompletne odcięcie zasilania. Odsuwałem aparaturę od urządzeń sieciowych (leżała na wzmacniaczu) ale migała nawet 2 metry od wszelkich przewodów i gniazdek. Nie wiem skąd miała energię, jakaś kuchenka indukcyjna sąsiada czy co? Nadajnik na 2,4GHz więc wifi i mikrofalówki i większość sprzętu domowego, ale czy moduł nadajnika może jakoś gromadzić ładunek i cofać w układ?
[ Dodano: 30 Styczeń 2015, 15:12 ]
Teraz podpiąłem się pod 5V w układzie i mierzyłem napięcie, przystawiając całość najpierw do routera a potem do włączonej mikrofalówki, 00,00mV. No ja już nie wiem
Myślę, że już mam model gotowy do pierwszego samodzielnego wzbicia się w powietrze, po wielu różnych problemach technicznych (głównie poprzestawiane podczas "zabawy" parametry w APMie, które o dziwo pozostają bez zmian mimo uaktualnienia FW). Trzymany w ręce w miarę stabilnie wisi w powietrzu, reaguje na przechyły i robi niezły miszmasz w pokoju (wszystko, co lekkie fruwa).
Na razie nie mam zainstalowanego toru do FPV ani gimbala (ten jest w drodze dopiero).
Przyszło podświetlanie, więc będę musiał zająć się modem radyjka (podświetlanie z jego sterowaniem HW/SW, telemetria itp). Dostałem też z HK pakiet 3S 2650mAh idealnie pasujący do apki, tylko z innym złączem niż apka potrzebuje ale da się go podłączyć bez przeróbek i używać.
ElSor pisze:podświetlanie z jego sterowaniem HW/SW
Czy pobór prądu przez podświetlenie jest aż tak duży że warto bawić się w wyłączniki?
ElSor pisze:Dostałem też z HK pakiet 3S 2650mAh idealnie pasujący do apki, tylko z innym złączem niż apka potrzebuje ale da się go podłączyć bez przeróbek i używać.
Niepotrzebnie 3S. Tam jest stabilizator liniowy 5V który wymaga zaledwie 7V, więc pakiecik 2S w zupełności wystarcza. No chyba że ten link z telemetrią wymaga wyższego?
BTW dzisiaj mój copter otrzymał ładny domek
Jeszcze coś dla apki muszę wystrugać, bo boje się o te drążki.
Ostatnio zmieniony piątek 30 sty 2015, 17:01 przez Manekinen, łącznie zmieniany 1 raz.
Manekinen pisze:Jeszcze coś dla apki muszę wystrugać, bo boje się o te drążki.
A nie miałeś zabezpiecienia w komplecie? Ja na sterowniku od Wltoysa miałem w pudełku takie piankowo/styropianowe nakładki. Zakładasz to od góry, wszystkie drążki i gajgi chowają się w swoje miejsca i siedzą sztywno.
Manekinen pisze:Czy pobór prądu przez podświetlenie jest aż tak duży że warto bawić się w wyłączniki?
Ale po jakiego ma świecić, jak nie chcę. W OpenTX można wybrać kiedy ma świecić i jak długo a dod sterować nim jakimś przełącznikiem. Sterowanie to 1 tranzystor N- xxx (u mnie N MOSFET SOT23 o prądzie 4,9A - nie miałem innego pod ręką).
Manekinen pisze:Niepotrzebnie 3S. Tam jest stabilizator liniowy 5V który wymaga zaledwie 7V, więc pakiecik 2S w zupełności wystarcza. No chyba że ten link z telemetrią wymaga wyższego?
Monitor LCD i odbiornik od FPV można tym też zasilić
neutrinus pisze:hmm, z potrójnymi śmigłami nie wejdzie
Na upartego wejdzie. Śmigła nie muszą się zagłębiać w piance, wieko i tak sie zamknie, bez tej górnej pianki którą nie wiem po co wystrugałem, nie jest ona tam potrzebna bo model jest ładnie wpasowany i na pewno nie wylata od wstrząsów.
piciex pisze:A nie miałeś zabezpiecienia w komplecie? Ja na sterowniku od Wltoysa miałem w pudełku takie piankowo/styropianowe nakładki. Zakładasz to od góry, wszystkie drążki i gajgi chowają się w swoje miejsca i siedzą sztywno.
Dostałem to w dwuczęściowej styropianowej formie, ogromne to było, wywaliłem.
Pobawiłem się w zmianę ustawień ESC. Jako że cleanflight nie pozwala uzbroić silników przy ustawionym gazie na maksa, to nie można tego zrobić z apki. Ale aplikacja cleanflighta przychodzi z pomocą, zaznaczamy checkbox w zakładce "motors", klikamy na suwak "master", i teraz przyciskami home i end na numerycznej ustawiamy maks i minimalne obroty. Home, podłączamy baterię, i wchodzimy w tryb programowania wszystkich czterech ESC. Niestety ich zegary mają takie rozbieżności, że po pół minuty piki są na tyle rozsynchronizowane że trzeba zaczynać zabawę od początku jeśli się nie udało. Na początku te wszystkie piknięcia wydają się skomplikowane ale po kilku(nastu) próbach można to z łatwością obsługiwać. Trochę namotali w instrukcji z zapisem ustawień. Po wykonaniu ostatniego wyboru czekamy na dźwięk 123 i dajemy przyśpieszenie w dół nie czekając na wyjście do menu głównego. ESC się normlanie zainicjują i to wszystko.
Wyłączyłem u siebie odcięcie dla rozładowanej baterii, i przestawiłem f z 8kHz na 22kHz. Niestety ESC mają jakiś problem przy starcie, jeśli silniki stoją w miejscu to jest około 1 sekundowe opóźnienie zanim ruszą, i nie ruszają zbyt płynnie. A dając przyśpieszenie od zera do końca, zdarzyło się dwa razy że ESC się pogubił i nie potrafił wystartować silnika. Skutek, delikatny swąd palonej izolacji z jednego z silników - ale nic mu się nie stało, po prostu się zagrzał. Z tym opóźnionym startem mam obawę że w locie może być problem, kiedy jeden silnik na chwilę się zatrzyma (nie będzie potrzebny) to ten opóźniony start może narobić niezłego bałaganu. Widziałem że ludzie aktualizowali FW w tych ESC i ten problem znikał, ale trzeba kupić dodatkową przystawkę do programowania silabs, około 28zł na BG. Na razie problem omijam poprzez ustawienie minimalnego przyśpieszenia, tak że silniki chodzą cały czas po uzbrojeniu i reakcja na drążki jest niemal natychmiastowa.
Na tym filmie widać. 5:00 przed zmianą FW, tak jest u mnie. 7:55 po zmianie, widać dużą różnicę. Także trzeba kupić kolejne urządzenie
Wygląda niestety że mój JJRC H8C odszedł do krainy odlatujących quadów.
Wspomniany mosfet jak i pozostałe okazały się być sprawne , po odlutowaniu silnika jak i mosfeta na jego wyjściu nadal ciągle napięcie akumulatora czyli ponad 6V.
Pole wyjścia silnika połączone jest również w jednym wyjść kontrolera Hubsan HBS002 przez rezystor - sądzę że to wyjście pomiarowe (prądu) ?
Wygląda to na jakieś zwarcie w tym procku Hubsan że jest tam napięcie zasilania , obawiam że będę potrzebował nowego sterownika raczej
1 w nocy a ja właśnie skończyłem modować odbiornik. Razem z http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14355 działa bardzo dobrze. Telemetria ruszyła od razu bez konwertera RS232 > TTL. Jest ubogo, bo tylko moc sygnału Tx i Rx oraz 2 napięcia ale to w zupełności wystarczy. OpenTx umożliwia wybranie wartości Tx/Tx/A1/A2 (i inne, niedostępne u mnie) i wg tego można ustawić jakąś akcję, jak np zmiana trybu lotu na lądowanie czy też powrót do domu.
Dla chętnych link (how to do) http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1510047
Z tego co wyczytałem to można dodać głos i wibracje do FS-TH9x ale nawet się nie wczytywałem w to, bo jest mi to zupełnie niepotrzebne, zwykłe pipkanie wystarczy a obecnie jeszcze mrugnie ekranem
Przedwczoraj odwilż i lepki śnieg, wczoraj wiatr że łeb urywa, dzisiaj sypie śniegiem i przez kolejne dni znów będzie lepki do póki nie przemarźnie.... kiedy ja polatam
Jako, że finalnie u mnie będzie odbiornik D8R-II plus (zhackowany już na D8R-XP z CPPM 27ms) to pobawiłem się trochę i odkryłem kolejny sposób na FailSafe (a nawet 2 sposoby).
1wszy - throttle poniżej wartości minimalnej. W radyjku z OpenTx w menu Servos 6/9 dla 3ciego kanału 1500 zmieniamy na 1400 (wtedy APM na kanale 3cim odczytuje ok 900 zamiast ~1000) - naciskamy w odbiorniku FS i z powrotem ustawiamy w radiu 1500
2gi - kanał 5ty (od fly mode) ustawiamy na pozycji od RTL/RTH i naciskamy FS w odbiorniku
3ci - 1 + 2gi sposób razem wzięte.
Powyższe metody sprawiają, że po utracie sygnału odbiornik wysyła dane, z którymi FC sobie odpowiednio poradzi. Nie wiem czy musi być wgrany nowszy soft w ATmega 32u2 w APMie czy też nie (ja mam nowszy).
Przyznam się, że tyle opcji do konfiguracji nie mam nawet w swoim aucie po podpięciu go przez złącze diagnostyczne. Pewnie jak wszystko teraz ustawię/zmoduję, to za pół roku chcąc coś zmienić, znów będę musiał sobie wszystko przypomnieć.
No nic, sam tu nic z tym H8C nie zdziałam jak procek padł - wysłałem z opisem i fotkami do nich.
BG nie robiło problemów i wysłało mi nową sprawną ładowarkę więc sądzę że i tym razem się sprawdzą.
--
W między czasie zaczynam gromadzić graty Tyle tu naprodukowaliście postów że straciłem rozeznanie .
Jakie radio brać ? Bajery mi są zbędne, w sumie im taniej tym lepiej ale przeglądając sprzęt to pewnie i tak będzie trzeba koło 300zł przeznaczyć ?
Najchętniej bym narazie użył radia z H8C ale będzie kombinowania chyba żeby pogodzić odbiornik z H8C z kontrolerem OpenPilota.