Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
tjsz
Kontakt:

Re: ozonator

Post autor: tjsz »

marcinek40 pisze:Sprawdzałem bezpiecznik jest ok bo wiatrak odpala mierzyłem nie ma zasilania na wyjsciu z generatora jaki to musi byc? 220v 3,5 kv na alegro 150 zł wołają kosmos lepiej zamówic u chinczyka znów
A może coś źle podłączyłeś i ten zasilacz przepalił się.
W ogóle działał wcześniej?
tjsz
Kontakt:

Post autor: tjsz »

Mam dodatkowe pytanie co do mojego pomarańczowego ozonatora w wersji ulepszonej do 14g.

Czy warto zastosować na wylocie (z zewnątrz obudowy) dodatkowy wentylator na wyciąg ozonu? Jak myślicie czy to pozwoli dodatkowo schłodzić wnętrze?
Rozumiem, że wydajności większej nie uzyskam, ale może jakość rozpraszania gazu będzie lepsza?
Janusz82

Post autor: Janusz82 »

Witam

Mam kilka pytań.

Dowiedziałem się, że na wydajność dla pomieszczeń to 1g/10m3 i że podawane wartości to wartości przy zasilaniu tlenem, a nie powietrzem. Wyszło mi, że potrzebuję 4g/h dla pomieszczeń 4x4m albo i 2x więcej jakbym chciał użyć w dwóch połączonych ze sobą pokojach (tutaj nadal nie wiem czy warto czy może jednorazowo po prostu odgrodzić szczelnie jakąś folią, a wtedy koszt zakupu ozonatora by istotnie spadł).

Znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/generator-ozonu-ozona ... 63896.html

Ale cena dość wysoka.
Teraz pytanie do Was: skąd i co kupić aby uzyskać podobną wydajność? Gość z tej firmy powiedział mi, że na chińskich oznaczeniach 30g faktycznie im wyszło 10g, więc różnice mogą być spore. Te prawdziwe 4g/h to minimum.

Sprzęt będzie używany przez rok-dwa, pewnie co miesiąc.

Rozumiem, że te chińskie wynalazki jakoś się Wam trzymają i powinno być OK jeśli tylko zastosuję normalny (nie tandetny) zasilacz?

BTW. Jakby ktoś mógł polecić jakiś sprawdzony i opłacalny osuszacz (niekoniecznie DIY) to byłbym wdzięczny za info. Znalazłem już, ale 700zł to cena ponad mój budżet, bo to razem by wyszło już 1400zł. Zdecydowanie za duzo :(
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć Janusz82.

To co linkujesz ma moc ~ 2 razy większą (<=175W) od najpopularniejszych "7g" z ebay, bo te mają ok 80W. Ilość generowanego ozonu jest proporcjonalna do mocy pobieranej.

Ja kupiłem taki zestaw (z tej aukcji): http://www.ebay.com/itm/220V-7g-Ozone-G ... OC:PL:3160

Jeżeli kupisz dwa takie i do tego wentylator, albo nawet dwa, skręcisz to wszystko obudowę z desek, czy czegokolwiek innego, to się zmieścisz w 300zł. A pewno jak masz takie małe pomieszczenia, to i jeden taki zestaw "7g/h" Ci wystarczy.

Ja - będąc zainspirowanym projektem Ryśka - zrobiłem taką obudowę:
https://picasaweb.google.com/1066285394 ... torMarmeza#
Jest ciężka, ale wytrzymała i prosta do wykonania.

Dobre, wydajne wentylatory na 230V są podlinkowane na poprzednich stronach tego wątku, ja wykorzystałem co miałem (od popsutej mikrofali, mniejsza wydajność, ale też nic się nie przegrzewa).

Jak zaoszczędzisz na ozonatorze, to może więcej Ci zostanie na osuszacz. Ja niestety się nie znam na osuszaczach.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Janusz82

Dzięki marmez za szybką odpowiedź.

Co do tych chińskich wynalazków to jeszcze nie do końca jestem przekonany.
Poza brakiem info o rzeczywistej wydajności (ile z tych 7g zostanie? 4? 3? 5? Nie wiem.) dochodzi jeszcze kwestia, że w pokoju jest masa przedmiotów, do których wnętrz musi dotrzeć ozon, a z tego co czytuję na kolejnych podstronach tego wątka, to ozon lubi się rozbijać po natrafieniu na przeszkodę. Wolałbym więc mieć 100% pewność, że dana wydajność starczy. Dom jest naprawdę niebezpieczny i są podejrzenia, że śmierć jednej osoby mogła mieć związek ze sporym zagrzybieniem wszystkiego w środku. Nie chcę ryzykować. Z drugiej strony z kasą naprawdę słabo (nie planowałbym mieszkać w takim domu gdyby nie było) i chcę też jak najtaniej. Wiem. "Tak to tylko w Erze". ;)

Na stronie tej firmy, której aukcję wskazałem w poprzednim poście, znalazłem zestaw DIY w cenie 350zł za moduł z zasilaczem, do tego by doszło ze 100zł na duperele typu włącznik, wentylator, timer, i obudowę to można w kilkudziesięciu złotych zamknąć + odrobina własnego czasu. To 450. Jutro zadzwonię i zapytam czy te 2x5g to dokładnie ten sam moduł co w tym modelu "gotowym", który stoi na allegro za 770zł.

Niby to nie chińska tandeta , choć... Nic o tej firmie nie wiem poza tym, że sami o sobie mówią, że są profesjonalistami z produktami wysokiej jakości. No to, plus, że gość przez telefon był miły i chętnie służył pomocą i informacją.

Co myślicie? Jakby w tych 450zł się zmieściło z częściami z (oby!) pewnego źródła, to czy warto się bawić w import z Chin? Nie ukrywam, że im prędzej urządzenie do mnie trafi, tym lepiej, więc czekanie + 3 tygodnie na paczkę z Chin to też spora wada. Nie wiem ile takie paczki idą, bo nigdy jeszcze z Chin nic nie kupowałem.
Z drugiej strony jak ta firma oferuje w sumie to samo co na ebayach i innych stronach w Chinach, to głupio by było przepłacać.

BTW. Macie jakieś inne pomysły na wyjaśnienie czemu na stronie tej firmy timer mechaniczny kosztuje 110zł, poza takim, że po prostu chcą na tym zarobić? Bo chyba jak podepnę taki wpinany w gniazdko, a dostępny na allegro za 30zł, to wyjdzie na to samo?

Przepraszam jeśli dubluję jakieś pytania, ale staram się chłonąć wiedzę o ozonatorach z różnych miejsc i jeszcze przez wszystkie 19 podstron tego wątka nie przebrnąłem. :|
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Włącznik drogi, bo nie od handlarza elektroniką, tylko specjalisty, ale może jest dobry i wytrzymały.

Ta polska firma na 98% tez ma płytki i generator chińskie, bo w przeciwnym razie, zestaw kosztowałoby 2000zl a nie 350zł.

Wydajność tych niby 7g jest pewno rzędu 3-5g, bo tak to z mocy wychodzi.

A jak wyglądają elementy tego polskiego zestawu DIY?

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Janusz82

To może dam linka po prostu, bezpośrednio do podstrony z płytkami itp:
http://s492945213.domenaklienta.pl/skle ... e-wn-plyty
Janusz82

Zadzwoniłem.

W gotowcu 10-tki są 4 płytki po 3,5g, razem 14g, bo w różnych warunkach może spadać. Dlatego 10tka jest gwarantowana i tak nazwany został model.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

W niektórych przynajmniej ofertach też niezłe bujdy mają, albo błędy w opisie, bo podają 70g/h (słownie siedemdziesiąt gramów na godzinę) z poboru mocy 290W...

A ponoć "Na wytworzenie 1 g/h z powietrza potrzeba 20 &#8211; 25W !!!" to z tego źródła:
http://ozonowanie.carsekt.eu/wp-content ... zadzen.pdf

Polecam poczytać powyższy pdf, sprawia wrażenie wiarygodniejszego tekstu niż te u tego sprzedawcy, bo oni dalej piszą, że to z 5 płytek 7g/h a na zdjęciu widać 10 takich płytek... Bajzel w opisach, panie bajzel, czyli standard...

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Janusz82

OK, dzięki za odpowiedź.

Info o 20W/g naprawdę bardzo przydatne!
Podobnie o temperaturze.

PS. Zdjęcia są robione na szybko i mają błędy, to fakt, zauważyłem to już wczoraj. Np. fotka zestawu wygląda tak samo dla 3g jak i dla 14g.
Nie wiem jednak czy to ma jakiś związek z ich wiarygodnością.

edit:

Powoli bym się skłaniał ku opcji "kupić z Chin 2x 7g (razem 4 płytki 3,5g)". Realna wydajność powinna być pomiędzy 3 a 8g. Tylko martwią mnie te posty o tym, że coś padło, albo że padło jak ktoś zostawił na dłużej. I tutaj pytanie: Skąd kupić te przetwornice, aby wszystko było trwałe i nie przegrzewało się? Chyba najlepiej by było kupić te elementy gdzieś z pewniejszego źródła, a nie z Chin? Z Chin tylko same płytki. Co myślicie?
Aha. Dlaczego sugeruje się zasłanianie telewizora itp. ? Co mi się stanie z telewizorem jak nawalę do pomieszczenia naprawdę dużo ozonu? Podobne pytanie odnośnie komputera. Jeśli mi się nic w niego ostatnio nie wylało, to chyba nie trzeba go w żaden sposób zabezpieczać? Nie znam się, ale utlenianie to nie rdzewienie czasem, więc nie powinno być problemu?
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Powoli przymierzam się do poskładania własnego ozonatora i mam pytanie , wyciągnąłem ze starego UPS-a taki filtr z bezpiecznikami ( oczywiście do wymiany na 0,5A pewnie):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Można go zastosować przed elementami ozonatora i wentylatora ?
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Janusz82

Poczytałem więcej i dowiedziałem się kilku kolejnych rzeczy:

- sprzedawcy porządnych mówią, że u nich jest 6-7kV, a w chińskich badziewiach 3,5 czy góra 5kV. Nie wiem jakie to ma przełożenie na wydajność i inne
- te najtańsze w zestawach po ok 25$, najczęściej mają pobór prądu typu 40W. To o wiele za mało. Dla przykładu tutaj niby też 2x3,5g ozonu, a pobór prądu już normalniejszy - 80-90W plus pobór wentylatora oczywiście:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 73712.html
- było wspomniane, że lepiej gdy płytki są jednostronne, bo można podpiąć radiator. Nie wiem nadal jednak po czym to poznać na chińskich stronach.
- było wspominane, że pole elektromagnetyczne niszczy elektronikę. Czyli nici z oczyszczenia wnętrze komputera z roztoczy?
- znalazłem wątek na elektrodzie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579269.html

Czy to znaczy, że mogę śmiało kupować zestaw z badziewiem, a po rozebraniu ktoś znający dobrze temat elektroniki mi będzie w stanie pomóc zamienić przetwornicę na coś bardziej trwałego, lub usprawnić tak, aby nie padło po kilku użyciach?

PS. vin324pl
A po co taki filtr? Na którejś z podstron tego wątka, zdaje się, ktoś pisał, że to tylko po to, żebyś sąsiadowi odbioru radia nie zakłócał, a tak to można sobie filtry podarować.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Janusz82 pisze:- było wspominane, że pole elektromagnetyczne niszczy elektronikę. Czyli nici z oczyszczenia wnętrze komputera z roztoczy?
A tam od razu nici. Chyba, że chcesz wkładać generator z płytkami do obudowy komputera :wink: Ja wcale nie myślałem o takim zjawisku (nie wiedziałem), ozonator miałem włączony kilkadziesiąt centymetrów od komputera i komputer dalej działa. Ozon jest gazem, jak wyozonujemy całe pomieszczenie* to i wnętrze komputera, dla pewności możemy zdjąć kawałek obudowy komputera, żeby więcej ozonu tam zawitało.

* - dla lepszego rozprowadzenia ozonu po pomieszczeniu dobrze jest użyć duży stacjonarny wentylator do mieszania atmosfery ;)

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Bolsblue

Post autor: Bolsblue »

To mój pierwszy post na tym forum więc wszystkich witam.
Dobra wracamy do rzeczy.
Od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć zbudowania sobie ozonatora.Po części to sprawa czytania tego forum oraz zainteresowania majsterkowaniem.
Panowie wentylatory już mam.
http://tufotki.pl/iMYn1
Zastanawiam się czy użyć obydwóch.Jednego na wlocie drugiego na wylocie.
Zestawy montażowe dobrałem sobie takie ,tylko nie wiem na której stronie lepiej zamówić.
http://www.ebay.pl/itm/111164383665?ssP ... 1497.l2649
http://www.aliexpress.com/item/New-2014 ... 45144.html

Obudowę mam zamiar kupić na giełdzie staroci lub jeżeli nic z tego nie wyjdzie, to odwiedzę starą firmę i koledzy dorobią mi z blachy na wymiar.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Witaj Bolsblue, ja polecił bym z ali brać bo kupowałem dokładnie ten ozonator od tego sprzedawcy i paczkę puszcza ekspresowo, odpowiada też na bieżąco na wiadomości.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ODPOWIEDZ