W dniu dzisiejszym moja paczka z DX zmieniła status na "Zatrzymanie przez Urząd Celny". I tu pytanie czy mam spodziewać się naliczenia cła? Rzeczywista wartość paczki to ok. 77€.
Hej, mam do Was pytanie.
W DX jakiś czas temu można było wykupić opcję Gift, dzięki czemu na paczce nie było adresu ani nazwy sklepu, obecnie widzę, ze nie ma tej opcji już dostępnej: http://dx.com/p/drop-shipment-and-gift-service-1888
Chcę zamówić tam telefon, dokładnie Lenovo A820, wolałbym aby celnicy nie naliczyli cła i vatu
Wygląda na to, że jednak naliczą cło i VAT. Poza tym z fasttech przyszły już 2 paczki zamawiane póżniej jak ta w DX. Niestety to były moje ostatnie zakupy w tym serwisie. Paczkę pakowali ponad tydzień czasu gdzie była jedna pozycja.
artur_n pisze:Wygląda na to, że jednak naliczą cło i VAT. Poza tym z fasttech przyszły już 2 paczki zamawiane póżniej jak ta w DX. Niestety to były moje ostatnie zakupy w tym serwisie. Paczkę pakowali ponad tydzień czasu gdzie była jedna pozycja.
Nie jednokrotnie zamawiałem z fasttech i nigdy nie było problemów z cłem czy czym kolwiek innym. Cena na paczce zawsze jest zaniżona do tego stopnia aby paczka przeszła kontrole celną bez problemów.
artur_n pisze:Nie jednokrotnie zamawiałem z fasttech i nigdy nie było problemów z cłem czy czym kolwiek innym. Cena na paczce zawsze jest zaniżona do tego stopnia aby paczka przeszła kontrole celną bez problemów.
Na paczce tak, ale w środku z reguły jest faktura na właściwą kwotę - po otwarciu Urząd Celny sobie decyduje...
Ostatnio nasiliły się kontrole UC, na forum telchina dość szeroko ten temat jest omawiany, podobno celnicy dostali takie wytyczne i na dodatek coraz częściej sprawdzają dopuszczenia na towarach jak CE i inne deklaracje zgodności!