Grega modyfikacja Solarforce L2P, moduł XM-L U2 1C, T5 4B

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

krzysiek33, Pikom mierzył luksy, nie lumeny.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
krzysiek33

Post autor: krzysiek33 »

Rzędna jest z procentem maksymalnej jasności w danym trybie, a wolałbym- moja fanaberia- żeby była z ilością światła produkowanego przez emiter.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Do tego celu trzeba mieć dostęp do tzw. "sfery", pomiar był wykonany luksomierzem.

Nie ma możliwości porównania ilości światła z różnych latarek za pomocą luksomierza, niestety.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Co do wykresów...
Wystarczy wartości niższych odczytów pomnożyć przez współczynnik zmniejszający, będący ilorazem początkowej wartości w trybie max ...no i wartości, którą zamierzamy na wykresie pokazać.

Jeśli zaraz po włączeniu otrzymamy odczyt w maksymalnym trybie na poziomie 1000lux, a w trybie średnim 350lux, to wystarczy potem przyjąć za 100% wartość 1000lux i wszystkie niższe wartości z pozostałych trybów odnosić do niej.

Poza tym zależność lux-lumen jest liniowa dla tego samego źródła światła, więc na podstawie procentowego spadku jasności na luksomierzu, otrzymamy procentowy spadek ogólnej ilości światła.

O to chyba chodzi ? ...Czyli o relatywne pokazanie jak się ma średni tryb do maksymalnego? Bo jeśli chcesz porównywać jasność różnych latarek to na podstawie wykresów i tego typu pomiarów się nie da.
r21

Post autor: r21 »

Witajcie.

Jeśli ktoś się waha... hmmm... mój chiński 55W halogen się chowa przy tej latarce... skupienie z reflektorem OP jest mniejsze, a zasięg minimalnie mniejszy, ale w mnogości funkcji bije na głowę tamten sprzęt... myślę, że zmiana reflektora na SMO pobiłaby w/w "szperacz"...

Mam nadzieję, że nie zarażę się tym sprzętem... bo finansowo będzie to masakra ;-) na pewno nigdy więcej nie kupię "latarki" w markecie.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Nowo zarażony :mrgreen: ! :mrgreen: ! :mrgreen: !

Obrazek
Moje działko fotonowe U2

Dioda XM-L U2
Obrazek

Żadnych fioletowych pierścieni. Ładne intensywne białe światło. Reflektor OP
Ostatnio zmieniony środa 25 sty 2012, 22:13 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 1 raz.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
vg1

Post autor: vg1 »

Mam pytanko:
Po jakim czasie przy 100% mocy latarka na przysłowiowym stole osiąga temperaturę przy której moduł zaczyna obniżać prąd?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

W ciepłym pomieszczeniu, w bezruchu, po 5-8 minutach.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
vg1

greg pisze:W ciepłym pomieszczeniu, w bezruchu, po 5-8 minutach.
a przy normalnym użytkowaniu w ruchu idąc moduł będzie miał możliwość zadziałania, czy wówczas nie osiągnie takiej temperatury na 100% mocy?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Gdy uruchamia się zabezpieczenie, głowica latarki ma około 50°C - jest gorąca, ale jeszcze nie parzy. Przy normalnym użytkowaniu nie zdarza się to w ogóle. Opcja polecana jest dla roztargnionych, lubiących zostawić "gdzieś tam" działający pełną parą sprzęt bez nadzoru, lub ekstremistów, pracujących przy eksploracji aktywnych wulkanów ;)

Jeśli nie wiesz, czy przyda Ci się ta opcja, podpowiem od razu - prawdopodobnie nie. Rozwiązanie zostało zaprojektowane dla zapobiegania awariom w sytuacjach ekstremalnego użytkowania sprzętu.
vg1

greg poszło PW
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Idealne rozwiązanie tak jak mówisz do takich latarek ,które np powierza się innym osobom - nie każdy wie że latarka może oparzyć :|
elektroda.pl
daken

Post autor: daken »

podoba mi sie rozwiazanie kontroli tem. o to chodziło .

greg: nie znalazłem wykresu zaleznosci A od temeratury byc moze sam sprawdzałeś od ilu A zaczyna sie wydzielac temperatura na diodzie ?

Praca przy eksploracji aktywnych wulkanów kiedy latarka przgasnie do 0.2 to już nie eksploracja :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

daken, takiego wykresu nie ma i nie będzie. Regulacja jest złożona, zależy od pojemności cieplnej obiektu, temperatury otoczenia, konwekcji, możliwości oddania energii przez promieniowanie i pewnie coś jeszcze pominąłem.

Tu nie ma prostej zależności prąd-temperatura. Zasada działania jest inna. Sterownik stara się nie przekroczyć zadanej temperatury około 60°C bezpośrednio na module. A jaki prąd popłynie, zależy od całej masy składowych.

Algorytm również nie jest liniowy. To tzw. dynamiczny układ regulacji. Tutaj wyjście nie jest jednoznaczną funkcją wejścia, wykorzystana jest histereza, &#916;T i kilka innych drobiazgów.
przemo3642

Post autor: przemo3642 »

Witam serdecznie,

Czy mógłby mi ktoś napisać, jak wygląda rozkład światła w kontekście porównania latarki Grega i Bocialarki XML ? Która świeci szerzej i bardziej "równomiernie", czyli lepiej doświetla najbliższą okolicę i pobocze (oczywiście przy zadanej podobnej jasności (ilości) emitowanego światła)? Podejrzewam, że niewielu jest użytkowników, którzy mieli do czynienia z oboma światełkami, może jednak sami autorzy projektów coś mogliby napisać w tej sprawie?

Z góry dziękuję,
P.
ODPOWIEDZ