Żarówki LED dla domu.
-
Przecież producentowi nie zależy na tym, aby żarówka pracowało długo. Gdyby pracowała 10 lat to producenci poszli by z torbami.
Na filmie widać, że ledy "leżą" na zwykłym laminacie - takie coś do tej pory robili tylko Chińczycy i uchodziło to za tandetę. O pewnego czasu robią to "renomowanie producenci" który dają na laminat kilka ledów. Efekt jest taki jak u chińczyka - laminat po pół godziny pracy rozgrzany do 90 st.
Na filmie widać, że ledy "leżą" na zwykłym laminacie - takie coś do tej pory robili tylko Chińczycy i uchodziło to za tandetę. O pewnego czasu robią to "renomowanie producenci" który dają na laminat kilka ledów. Efekt jest taki jak u chińczyka - laminat po pół godziny pracy rozgrzany do 90 st.
ILPT
- pegasus_sis
-
-
- pegasus_sis
Najlepiej to zrobić "żarówkę" samemu. Ja robię głównie swoje produkty z gotowców, zmieniając radiatory. Emos w wersji 23W wrzucam na 3 sztuki radiatorów z Core i5 i dopiero taki układ zapewnia odpowiednią temperaturę pracy. Do tego sterownik pozbawiony sylikonu itd.
Taki prosty zabieg i temperatura ledów spada z 98 st do 45 st. Żywotność z 2 lat wzrasta kilkukrotnie.
Taki prosty zabieg i temperatura ledów spada z 98 st do 45 st. Żywotność z 2 lat wzrasta kilkukrotnie.
ILPT
- pegasus_sis
Zmierz temperatury ledów w produktach z biedronki, Pila czy Philipsapegasus_sis pisze:Przesada, mam już miernik z termoparą i mierzyłem temperaturę przy diodzie w żarówce 12W z aluminiowym radiatorem - 60 stopni.
I pamiętaj że często te produkty mają MCPCB który ma nawet 5 st na W, czyli na ledzie może być dużo więcej.
W zeszłym tygodniu miałem pirometr używany w przemyśle i mierzyłem temperaturę cuda gdzie ledy były na PCB - 90 st. Produkty typu Pila czy Philips miały 85 st na radiatorze.
Trzeba też pamiętać że każdy produkt to inne temperatury i jak to już zostało zauważone - często Chińskie produkty no-name mają lepsze chłodzenie niż markowe, czyli takie klepane w Chinach i nadrukowywana nazwa.
ILPT
-
Ja odnoszę wrażenie że największy badziew to właśnie te znane marki sprzedają. Jak widze te wynalazki w kosmicznych cenach w castoramie i z efektywnością na poziomie dobrej świetlówki to odrazu śmiać mi się chce. Osram to w ogóle leci sobie w kulki bo zamiast lumenów ukrywa się za candelami.
IKEA również sprzedaje syf.
10 W i "aż" 600lm. Nie normalnie sukces! Świetlówka wysiada!
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10266221/
IKEA również sprzedaje syf.
10 W i "aż" 600lm. Nie normalnie sukces! Świetlówka wysiada!
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10266221/
- pegasus_sis
Ja kupiłem dwie takie i mogę polecić
http://www.gearbest.com/led-light-bulbs/pp_109938.html
Podłoże pod ledami aluminiowe, na kleju termo i opiera się w całości na radiatorze, żarówka dzięki temu szybko robi się ciepła
http://www.gearbest.com/led-light-bulbs/pp_109938.html
Podłoże pod ledami aluminiowe, na kleju termo i opiera się w całości na radiatorze, żarówka dzięki temu szybko robi się ciepła
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Moi drodzy, ja niedawno nabyłem do domu Philipsy i Osramy, zmierzyłem pobory energii, zgadzają się. I dają się ściemniać.
Śmieszne pieniądze, parę dych za sztukę, a świeci to o niebo lepiej od wynalazków na 5050. Stara prawda nie rdzewieje - dobre rzeczy nie są za darmo.
W życiu już nie spojrzę na chiniole.
Śmieszne pieniądze, parę dych za sztukę, a świeci to o niebo lepiej od wynalazków na 5050. Stara prawda nie rdzewieje - dobre rzeczy nie są za darmo.
W życiu już nie spojrzę na chiniole.
Breshnew