Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

zlyzka pisze: Ba! Testowałem też na butach i niestety zapach sportu z par do biegania jakoś nie uleciał.
Nie licz, że od samego ozonowania pozbędziesz się takiego zapachu. Każdy fachowiec powie ci, że najpierw trzeba usunąć źródło zapachu czyli np. coś co fizycznie leży i się rozkłada a potem poprzez ozonowanie pozbyć się pozostałości.

Jak zaozonujesz coś co się rozkłada to pewnie przez chwilę powietrze nie będzie śmierdzieć ale tylko przez chwilę bo potem nowy smród rozkładu powstanie.

Gdybyś wymienił wkładki w butach a potem ozonował to może i miałoby to sens.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
tjsz
Kontakt:

Post autor: tjsz »

kubsztal pisze:
tjsz pisze:czy to co pokazuje poniżej na zdjęciu będzie działać?
Będzie.
1. Czy drugi "zasilacz" mogę podłączyć pod cienkie czerwone przewody zasilające ten główny zasilacz? (planuje rozciąć izolację i połączyć 2 zasilacze).
Nawet musisz - zasilacze muszą być połączone równolegle - tak jak dwie płytki po stronie wtórnej. Ewentualnie bezpiecznik na większy prąd może być konieczny.
2. Po drodze do drugiego zasilacza wstawiłbym na jednym przewodzie dodatkowy włącznik, żeby móc sterować 7-14g - dobry pomysł?
Jak chcesz eksperymentować z czasami ozonowania, to może się przydać. Jeśli jednak stwierdzasz, że 7g to za mało i dlatego robisz 14g, to nie ma sensu.
Czy te filtry, które tam są wsadzone pociągną razem podłączone 2 zasilacze? Czy do tego drugiego muszę dorzucić też taki filtr?
One są potrzebne, żeby w ogóle móc taki ozonator sprzedać w EU (kompatybilność elektromagnetyczna). Nie musisz się nimi przejmować. Najwyżej radia podczas ozonowania na 14g sobie nie posłuchasz ;)
Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Na tą chwilę zastanawiam się czy robić 14g czy mieć 2 płytki w zapasie.
Jedyne co dorobiłem to lampkę sygnalizującą pracę samych płytek, bo czasami przez szybę samochodu nie widać czy jeszcze ozonator pracuje czy nie.

Dziękuję jeszcze raz.
marcinek40

ozonator

Post autor: marcinek40 »

Witam ,koledzy zamówiłem ten ozonator z chin z tego linka http://www.ebay.pl/itm/111164383665?ssP ... 1497.l2649
I dostałem pisemko z oddziału celnego warszawa ze paczka lezy u nich i brak paragonu , prosze o przesłanie paragonu ,albo wydruk przelewu. Nalicza mi cło vat?? jaki to bedzie koszt czy ktos sie spotkał
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

W piśmie masz wszystko wyjaśnione co masz im wysłać. Podpowiem, że może być potwierdzenie z paypal.
Co naliczą nie wiadomo, ale na pewno nie cło.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
michal1

Post autor: michal1 »

marcinek40, jest cały temat na ten temat. Chyba "Przesyłka zatrzymana przez urząd celny..."
Pozdrawiam
pook

Post autor: pook »

Zamierzam też zmontować zestaw 7g na 2 płytkach. Jaka jest bezpieczna odległość od metalowej obudowy. Czy 2 cm wystarczy, czy dla pewności poszukać innej obudowy?
tjsz
Kontakt:

Witam po dłuższym czasie nieobecności.
Widać, że nic ciekawego oprócz urzędu celnego nie dzieje się już w tym temacie.
Dodam wiec moje nowości.
5 czerwca zamówiłem na aliexpress zestaw 7-gramowy. 2 dni temu dostałem przesyłkę i dziś zrobiłem tuning swojego allegrowego ozonatora.
Aktualnie mam moc 7 lub 14g. Efekt na nos i ucho jest znaczny. Zastosowałem przełącznik uruchamiający dodatkowe 7g.
Poniżej fotki z tego co wyrzeźbiłem. Fakt - wiem, że elektrykę można by zrobić całkiem inaczej, ale nie znam się na tyle żeby robić ją od podstaw.
LECIMY ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największy problem sprawiło mi zrobienie otworu fi 20mm na dodatkowy wyłącznik. W markecie budowlanym takiego wiertła do metalu nie znalazłem nigdzie. Dobrze, że znajomy ma różne cuda to mnie poratował.
Miejsce lutowania przewodów WN do gniazda płytek potraktowałem jak w oryginale klejem na gorąco.
Jak się Wam podoba? ;)
delux

Post autor: delux »

Nie prościej było wymienić wyłącznik na podwójny za ok 6 zł niż wiercić dziurę?
tjsz
Kontakt:

Wg tego co tam widziałem to chyba nie.
Moja wiedza elektryczna jest mizerna i zrobiłem jak potrafiłem najlepiej.

Poza tym oryginalny wyłącznik jest jako główny wyłącznik. On sam w sobie nie włącza płytek. Do włączenia płytek służy timer.
Wg mnie i znajomego elektronika, trzeba by mocno przerobić instalacje wewnątrz żeby użyć tego podwójnego pstryczka, a takowy również miałem na uwadze.

A ...piiii..., zamiast pochwalić, że ładnie, że fajnie to wygląda to od razu krytyka ;) ehhhh
delux

Post autor: delux »

Nie krytyka tylko podpowiedź sam mam takie rozwiązanie, że mogę włączyć 7 lub 14 g wentylatory pracują niezależnie. Teraz po okresie użytkowania zawsze używam 14g nigdy nie pracowała jedna para płytek czy był sens stosowania niezależnego zasilania dwóch par płytek.
tjsz
Kontakt:

Ok ok....żartowałem z tą krytyką.

Tak jak pisałem, instalacja jest na tyle dziwnie zrobiona, że musiałbym sporo rzeźbić i sposób włączania urządzenia byłby całkiem inny.
W każdym bądź razie potrzebuje 7g do ozonowania samochodów, gdyż przetwornica jaką posiadam daje max 120W, a przy 7g wychodzi mi ok 95-98W. Przy 14g wczoraj mierzyłem to brało od 170 do 180W.
marcinek40

ozonator

Witam ,paczka do mnie dotarła ,po złożeniu ozonatora zacząłem zabawe ale dzisjaj włączam i chyba spalil sie zasilacz nie ma napiecia na wyjsciu. Jaki zasilacz dokupić do tego bo do chin nie bede odsyłał ,przesyłka by wiecej kosztowała
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 cze 2015, 16:31 przez marcinek40, łącznie zmieniany 1 raz.
tjsz
Kontakt:

Re: ozonator

marcinek40 pisze:Witam ,paczka do mnie dotarła ,po złożeniu ozonatora zacząłem zabawe ale dzisjaj włączam i chyba spalil sie zasilacz nie ma napiecia na wyjsciu.Jaki zasilacz dokupić do tego bo do chin nie bede odsyłał ,przesyłka by wiecej kosztowała
Sprawdz bezpiecznik na zasilaniu.
Ewentualnie rozpocznij spor z Chinczykiem i rzadaj doslania nowego zasilacza lub od razu calego kompletu.
Moj zasilacz strasznie piszczy (jak myjka ultradzwiekowa ;) ) a jedna plyka ma ulamany róg. Sprzedawca proponuje zwrot 8USD. Ja rzadam nowej plytki i zasilacza bo ten pewnie za dlugo nie pochodzi....o zwrocie nawet nie mysle.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 cze 2015, 16:29 przez tjsz, łącznie zmieniany 1 raz.
alojzy

Post autor: alojzy »

Nie ma może ktoś do sprzedania takich płytek, albo dołączył bym się do wspólnego kupna :) albo podpowiedzcie pewniaka gdzie tanio kupić :) ,kurnia zrobiłem pierwszy zakup na alliexperesie i ...piiii... nie doszło mi, wszedłem w tryb dyskusji i chyba kasę odzyskam, ale pierwszy zakup i niezły pech. Wprawdzie Chinol pisze że wysłał, ale towar nie doszedł :(
marcinek40

ozonator

Sprawdzałem bezpiecznik jest ok bo wiatrak odpala mierzyłem nie ma zasilania na wyjsciu z generatora jaki to musi byc? 220v 3,5 kv na alegro 150 zł wołają kosmos lepiej zamówic u chinczyka znów
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 cze 2015, 16:32 przez marcinek40, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ