Grega modyfikacja Solarforce L2P, moduł XM-L U2 1C, T5 4B
Witajcie, mam pytanie do posiadaczy latarki zmodyfikowanej przez Grega.
Tak się składa, że z pomocą Grega dokonałem też własnej modyfikacji a'la Greg
Mam tylko pytanie nt. prądów...
Mianowicie czy ktoś robił jakieś pomiary na temat tego jak maleje prąd który idzie w diode w stosunku do rozładowania akumulatora?
Tzn. chciałbym np. wiedzieć jaki prąd idzie w diode, gdy aku jest rozładowany do np. 50%.
Szczerze powiedziawszy, to myślałem, że taki sterownik jest po to, aby ten prąd utrzymywać na wysokim poziomie w ciągu całego rozładowania, a wychodzi na to, że trochę poświeciłem, mierzę prąd jaki idzie z akumulatora i co? 1,8A... A nie wiem czy 30 minut świeciłem. Mowa o najwyższym trybie.
Czy ktoś mógłby wziąć do ręki swojego SF odkręcić zakrętke i wetknąć tam amperomierz?
Tak się składa, że z pomocą Grega dokonałem też własnej modyfikacji a'la Greg
Mam tylko pytanie nt. prądów...
Mianowicie czy ktoś robił jakieś pomiary na temat tego jak maleje prąd który idzie w diode w stosunku do rozładowania akumulatora?
Tzn. chciałbym np. wiedzieć jaki prąd idzie w diode, gdy aku jest rozładowany do np. 50%.
Szczerze powiedziawszy, to myślałem, że taki sterownik jest po to, aby ten prąd utrzymywać na wysokim poziomie w ciągu całego rozładowania, a wychodzi na to, że trochę poświeciłem, mierzę prąd jaki idzie z akumulatora i co? 1,8A... A nie wiem czy 30 minut świeciłem. Mowa o najwyższym trybie.
Czy ktoś mógłby wziąć do ręki swojego SF odkręcić zakrętke i wetknąć tam amperomierz?
Przy sterowniku na AMC wszystko zależy od Uf diody i jakości akumulatora. Uf przy 3A to wg datasheeta 3,35V. Dodaj 100mV straty na sterowniku i wychodzi że 3A będzie aż do napięcia 3,45V. Przy Panasonicach NCR będzie to koło 2/3 - 3/4 czasu pracy. Oczywiście jeśli trafimy na diodę z niższym/wyższym Uf czas może się zmieniać.
-
Mój akumulator to hi-max 2600mAh. Z tego co wiem, samsungi to drugie w kolejności najlepszych akumulatorów
Uf diody to Forward Voltage, czyli napięcie na diodzie przy danym prądzie. Jak wiemy diody zasila się prądowo więc napięcie się zmienia w zależności od prądu.
W nocie katalogowej diody masz wykres prądu od napięcia i teoretycznie mierząc Uf diody możesz oszacować sobie prąd jaki w nią idzie, za pomocą tego wykresu.
Uf diody to Forward Voltage, czyli napięcie na diodzie przy danym prądzie. Jak wiemy diody zasila się prądowo więc napięcie się zmienia w zależności od prądu.
W nocie katalogowej diody masz wykres prądu od napięcia i teoretycznie mierząc Uf diody możesz oszacować sobie prąd jaki w nią idzie, za pomocą tego wykresu.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Jest wątek z pomiarami charakterystyk akumulatorów - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6301 - Samsungi 2600 również tam są.
Uf - również oznaczane jako Up, Vp, Vf, Vforward, napięcie przewodzenia itp. - jest to napięcie wymuszające przepływ określonego prądu przez diodę. Dla 1A będzie to niższe napięcie niż dla np. 2A. Właściwie dane z datasheetów są bardzo orientacyjne a dokładniejszy wynik dla konkretnego egzemplarza diody uzyskamy tylko poprzez własne pomiary.
Uf - również oznaczane jako Up, Vp, Vf, Vforward, napięcie przewodzenia itp. - jest to napięcie wymuszające przepływ określonego prądu przez diodę. Dla 1A będzie to niższe napięcie niż dla np. 2A. Właściwie dane z datasheetów są bardzo orientacyjne a dokładniejszy wynik dla konkretnego egzemplarza diody uzyskamy tylko poprzez własne pomiary.
No tu się muszę nie zgodzić. Widziałeś charakterystykę napięciową rozładowania dla ~3A:megabit pisze:Przy sterowniku na AMC wszystko zależy od Uf diody i jakości akumulatora. Uf przy 3A to wg datasheeta 3,35V. Dodaj 100mV straty na sterowniku i wychodzi że 3A będzie aż do napięcia 3,45V. Przy Panasonicach NCR będzie to koło 2/3 - 3/4 czasu pracy. Oczywiście jeśli trafimy na diodę z niższym/wyższym Uf czas może się zmieniać.
Dochodzą jeszcze spadki napięcia na włączniku i wszelakich połączeniach elektrycznych (100mV liczone na spadki na AMCkach też bardzo optymistyczne, realne 0,12-0,15V). Wiadomo, zależy od egzemplarza diody ale jeśli statystycznie ta lampka stabilizuje prąd 2.8A przez 1/3 czasu pracy to wszystko (a to i tak wcale nieźle ) . Taki niestety los wszelakich AMCkowych konstrukcji zasilanych 1x18650.
Ostatnio zmieniony środa 18 sty 2012, 11:02 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
-
Łatwiej pospawać 0,8 bez przetopu...czyli Uf kiedy jest lepszy- wtedy, kiedy jest wyższe napięcie, czy niższe? Teoretycznie w dwóch takich samych diodach powiedzmy XM-L T5 4B jak moja o ile może się Uf różnić i jaki to ma wpływ na pracę takiego świecidełka, czy świeci dłużej, może jaśniej, a może jeszcze coś innego. Jednym słowem dlaczego dioda z "lepszym" Uf bedzie lepsza ?
Ja w swojej latarce zauważam mocny spadek jasności jakiś czas przed zadziałaniem zabezpieczenia, powiedzmy 10-15 min, z resztą ciężko powiedzieć bo każdy widzi inaczej, jednak moje oczy tak to odczuwają. Tryb60% ostatnio u mnie na tapecie- wczoraj w nocy pojechałem na przejażdżkę rowerem i zapomniałem zapasowego aku, więc 60% spokojnie daje rade , nie chciałem ryzykować utraty światła 20 km od domu, więc wyłączałem światełko kiedy tylko się dało.
ps.
było dość chłodno...
Ja w swojej latarce zauważam mocny spadek jasności jakiś czas przed zadziałaniem zabezpieczenia, powiedzmy 10-15 min, z resztą ciężko powiedzieć bo każdy widzi inaczej, jednak moje oczy tak to odczuwają. Tryb60% ostatnio u mnie na tapecie- wczoraj w nocy pojechałem na przejażdżkę rowerem i zapomniałem zapasowego aku, więc 60% spokojnie daje rade , nie chciałem ryzykować utraty światła 20 km od domu, więc wyłączałem światełko kiedy tylko się dało.
ps.
było dość chłodno...
Octavia 1.9 tdi 90KM. Przebieg- pół miliona kilometrów i żadnych objawów starości.
Oj, Bocian, kolejne gdybanie bez pokrycia w faktach. Lubisz to, widzęBocian pisze:Wiadomo, zależy od egzemplarza diody ale jeśli statystycznie ta lampka stabilizuje prąd 2.8A przez 1/3 czasu pracy to wszystko (a to i tak wcale nieźle )
Ponad 35 minut pełnej stabilizacji prądu w trybie 100% na NCR18650, przy podawanym przeze mnie czasie pracy 65 minut (do spadku jasności o 50%). Zerknij na wykres Pikoma. Później powolny spadek z racji Vf LED i powyżej omawianych aspektów.
Niestety, dostał egzemplarz "wcześniejszej generacji", mimo szczerych chęci wykonania supersprzętu kładącego każdy test
Latarka została wyprodukowana w sierpniu, a dopiero od października używam wykonanych na zamówienie MCPCB z dielektrykiem o doskonałych właściwościach termicznych (zamiast standardu dostępnego ogólnie w sklepach z "armaturą" elektroniczną). Różnica jest taka, że na wykresie nie ma początkowego spadku jasności wywołanego grzaniem się diody. Obrazowo - jak zielony wykres.
Latarka została wyprodukowana w sierpniu, a dopiero od października używam wykonanych na zamówienie MCPCB z dielektrykiem o doskonałych właściwościach termicznych (zamiast standardu dostępnego ogólnie w sklepach z "armaturą" elektroniczną). Różnica jest taka, że na wykresie nie ma początkowego spadku jasności wywołanego grzaniem się diody. Obrazowo - jak zielony wykres.
Ostatnio zmieniony środa 18 sty 2012, 12:53 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
-