Budowa quadcoptera od podstaw, części

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Manekinen pisze:FS-R9B?
Dokładnie, Nr seryjny H 3036750
Manekinen pisze:Jak to zrobiłeś?
Plug & Play. Gdyby przesyłka była otwierana przez celnych, to można by im to zawdzięczać ale oni jej nie otwierali. Rozbierałem sam odbiornik (bo lubię takie widoki nagich urządzeń) ale nic tam nawet nie było, co można by przestawić. Od początku tak działa i myślałem, że to normalne :roll:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Różni się czymś od tego mojego?
Obrazek

[ Dodano: 28 Styczeń 2015, 20:25 ]
Ok nie wiem o co chodzi, failsafe zaczęło działać. Wszędzie piszą że FS-R9B nie wspiera tego, piszą że na wyjściu zostają takie sygnały jakie były przed utratą sygnału.

Podejrzewam że to jakieś nowsze odbiorniki, wygląda na to że mój FS-R9B również wystawia jakiś bardzo niski sygnał na ch3, ALE! cleanflight w zakładce "receiver" nie wyświetla surowych sygnałów z odbiornika, ale wartości po jakimś swoim filtrowaniu, więc sądzę że wprowadza w błąd wyświetlając wszędzie 1500, a tak na prawdę sygnał failsafe występuje.

Włączyłem teraz failsafe i ustawiłem tak:

failsafe_delay = 5, czyli pół sekundy
failsafe_off_delay = 50, czyli 5 sekund, żeby było łatwiej stwierdzić czy się wyłączy
failsafe_throttle = 1200, czyli niemal najniższa wartość przy której obracają się silniki, jest wyraźna różnica pomiędzy 1500. To można też ustawić w zakładce "configuration"
failsafe_min_usec = 985, czyli dolna granica dla prawidłowego sygnału, najniższa u mnie to 1000
failsafe_max_usec = 2015, j.w., najwyższa

Po wyłączeniu apki, kontroler lotu ustawia 1500 w silniki, a po odczekaniu failsafe_delay ustawia w silniki wartość failsafe_throttle, przy czym buzzer wyje niemiłosiernie. Silniki pracują przez czas failsafe_off_delay, po czym się całkowicie wyłączają, i nie można uzbroić maszyny do czasu zresetowania kontrolera. Jeśli sygnał powróci w czasie failsafe_off_delay, to odzyskujemy kontrolę, a po rozbrojeniu nie można ponownie uzbroić do czasu zresetowania kontrolera.

Podczas działania failsafe w zakładce "receiver" kanał 3 wskazuje wartość z failsafe_throttle czyli w tym przypadku 1200. To potwierdza moje przypuszczenia że w tej zakładce dane nie są surowe ale po obróbce przez jakiś algorytm. Elsor, Twój APM wyświetla tam surowe dane dla tego widziałeś 900 na ch3. Dla pewności jeszcze można to podejrzeć oscyloskopem ale nie wiem czy mi się jeszcze dzisiaj chce. Grunt że to jednak działa.

A failsafe_delay z powodzeniem można dać na 0 żeby od razu ustawiał odpowiedni tryb, nawet jak sygnał stracimy tylko na ułamek sekundy to i tak odzyskamy kontrolę nad maszyną.

Największa wartość dla failsafe_off_delay to 200, czyli 20 sekund, nie wiem czy to wystarczy dla dużych wysokości.

FW zaktualizowałem do 1.7.0 RC, ale w kwestii FS chyba nie było zmian.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Wygląda, że mamy te same odbiorniki. Nie wnikam w to, co pokazuje APM, ważne, że działa od strzała :razz:
Nowe moduły radiowe zainstaluję (i przerobię co trzeba) jak dojedzie podświetlanie LCD, wtedy też wgram soft z telemetrią - nie chce mi się kolejny raz rozkręcać aparatury ;) Mam nadzieję, że ruszy wszystko także po podłączeniu i wstępnej konfiguracji.

EDIT:
Rozebrałem odbiornik Boscama, bo coś ciepły był ... widok układu L7805 nieco mnie zszokował, choć podejrzewałem, że mogę coś takiego tam znaleźć. :o
Co do opóźnienia toru video przesyłanego Boscamem i odbieranego kartą USB to jest bardzo znikomy, nawet ośmielę się powiedzieć, że jest naprawdę szybko w porównaniu ze sprzętami z jakimi miałem kiedykolwiek w przeszłości styczność.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

ElSor pisze: Co do opóźnienia toru video przesyłanego Boscamem i odbieranego kartą USB to jest bardzo znikomy, nawet ośmielę się powiedzieć, że jest naprawdę szybko w porównaniu ze sprzętami z jakimi miałem kiedykolwiek w przeszłości styczność.
Z ciekawości: mógłbyś zmierzyć? Wystarczy nagrać film na którym widać to co widzi kamera i to co widzisz na ekranie jednocześnie, następnie zapalić latarkę i zmierzyć opóźnienie w klatkach.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

ElSor pisze:widok układu L7805 nieco mnie zszokował
Tak samo jak mnie, w ESC, pracujący jako BEC. Jedziemy po kosztach to w sumie co się dziwić :)

Obrazek

Przeprosiłem się z nóżkami, zawsze to nie będzie siadał gołym brzuchem w śniegu :)

Zadanie na jutro - zrobienie wyważarki do śmigieł. Mam jakieś malutkie neodymy i fajne precyzyjne ośki ze starych napędów i drukarek... coś się skleci :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

neutrinus pisze:Z ciekawości: mógłbyś zmierzyć?
Ale to już po odpaleniu hexy.
Manekinen pisze:Tak samo jak mnie, w ESC, pracujący jako BEC. Jedziemy po kosztach to w sumie co się dziwić :)
Dlatego zakupiłem mały zestawik > http://www.banggood.com/10Pcs-Mini-DC-D ... 51163.html Osobny może iść na kamerkę, na LEDy ... Nawet można zrobić rezerwowe zasilanie 5V, gdyby podstawowe wysiadło (wystarczą 2 diody Schottky'ego na wyjściu).
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

arekm

Post autor: arekm »

Ewentualnie http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2105119
Ciekawe, które lepsze. Ceny pewnie za jakiś czas spadną do rozsądniejszych.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Ale ten skyzone wyświetla obraz 3D z dwóch kamer. Na YT są już pierwsze recenzje, ale nie wrzucili chyba jeszcze nagrania. Cena kosmiczna jak na polskie zarobki, 2tyś zł :shock:
arekm

Post autor: arekm »

Te DominatorHD też są 3d... tyle, że w zestawie nie ma kamerki, odbiornika. Jest tylko headtracker "promocyjnie".

http://www.fatshark.com/product/1757.html
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ja tam zakupiłem zwykły monitorek 7" za 60zł - będzie musiał wystarczyć :razz:

Zaczynam się jednak bać zawartości przesyłki wysłanej w ramach reklamacji. Prosiłem o wysyłkę 1 silnika ale gorszego, by mieć 6 identycznych, BG natomiast odpisuje mi, że wysłali 2szt ale nie podali więcej szczegółów. Pewne (prawie pewne) jest to, że silniki CW będą identyczne, tylko czy takie same jak CCW :roll:
ProLight

Post autor: ProLight »

A ja zaczynam zabawę od tyłu ;)

Mam:

Li-Po 11,1V 2700mAh
Mobius
GoPro Hero 3
Drukowany Gimbal
+ RC TIMER 1.1V
+2 silniki RC TIMER

Ale mam problem żeby to uruchomić :|

Wgrałem przez arduino BruGi 050
Po włączeniu zasilania, gimbal szaleje na wszystkie strony, łączy mi się programik blg-tool do ustawienia wszystkiego na PC ale nie ogarniam, ma Ktoś może poradnik po PL ?
Ostatnio zmieniony czwartek 29 sty 2015, 16:39 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Wyważarka DIY zrobiona. No teraz to można łamać te śmigła do oporu, wyważanie to przyjemność :)

ww296

Post autor: ww296 »

możesz opisać proces wyważania? lub podzielić się jakimś linkiem jak to zrobić? - Chciałbym wyważać śmigła od wentylatorów...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

ww296 pisze:możesz opisać proces wyważania?
Z części, która leci zawsze w dół trzeba ująć wagi np szlifowaniem papierem ściernym itp lub (i) z części, która leci w górę dodać wagi np bezbarwną taśmą klejącą.
ODPOWIEDZ