Różni się czymś od tego mojego?
[ Dodano: 28 Styczeń 2015, 20:25 ]
Ok nie wiem o co chodzi, failsafe zaczęło działać. Wszędzie piszą że FS-R9B nie wspiera tego, piszą że na wyjściu zostają takie sygnały jakie były przed utratą sygnału.
Podejrzewam że to jakieś nowsze odbiorniki, wygląda na to że mój FS-R9B również wystawia jakiś bardzo niski sygnał na ch3, ALE! cleanflight w zakładce "receiver" nie wyświetla surowych sygnałów z odbiornika, ale wartości po jakimś swoim filtrowaniu, więc sądzę że wprowadza w błąd wyświetlając wszędzie 1500, a tak na prawdę sygnał failsafe występuje.
Włączyłem teraz failsafe i ustawiłem tak:
failsafe_delay = 5, czyli pół sekundy
failsafe_off_delay = 50, czyli 5 sekund, żeby było łatwiej stwierdzić czy się wyłączy
failsafe_throttle = 1200, czyli niemal najniższa wartość przy której obracają się silniki, jest wyraźna różnica pomiędzy 1500. To można też ustawić w zakładce "configuration"
failsafe_min_usec = 985, czyli dolna granica dla prawidłowego sygnału, najniższa u mnie to 1000
failsafe_max_usec = 2015, j.w., najwyższa
Po wyłączeniu apki, kontroler lotu ustawia 1500 w silniki, a po odczekaniu failsafe_delay ustawia w silniki wartość failsafe_throttle, przy czym buzzer wyje niemiłosiernie. Silniki pracują przez czas failsafe_off_delay, po czym się całkowicie wyłączają, i nie można uzbroić maszyny do czasu zresetowania kontrolera. Jeśli sygnał powróci w czasie failsafe_off_delay, to odzyskujemy kontrolę, a po rozbrojeniu nie można ponownie uzbroić do czasu zresetowania kontrolera.
Podczas działania failsafe w zakładce "receiver" kanał 3 wskazuje wartość z failsafe_throttle czyli w tym przypadku 1200. To potwierdza moje przypuszczenia że w tej zakładce dane nie są surowe ale po obróbce przez jakiś algorytm.
Elsor, Twój APM wyświetla tam surowe dane dla tego widziałeś 900 na ch3. Dla pewności jeszcze można to podejrzeć oscyloskopem ale nie wiem czy mi się jeszcze dzisiaj chce. Grunt że to jednak działa.
A failsafe_delay z powodzeniem można dać na 0 żeby od razu ustawiał odpowiedni tryb, nawet jak sygnał stracimy tylko na ułamek sekundy to i tak odzyskamy kontrolę nad maszyną.
Największa wartość dla failsafe_off_delay to 200, czyli 20 sekund, nie wiem czy to wystarczy dla dużych wysokości.
FW zaktualizowałem do 1.7.0 RC, ale w kwestii FS chyba nie było zmian.