Co sobie ostatnio kupiliście?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
studzin

Post autor: studzin »

Szkoda, że została tylko jedna sztuka.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Lampy nixie i trochę podobnych rzeczy. Jeszcze jakieś zasilanie muszę wykombinować i może jakiś zegarek z tego zrobię. Kupiłem od tego użytkownika http://www.ebay.pl/usr/uralspirit Paczka dość szybko przyszła bo w 11 dni, ale przy takiej cenie przesyłki tak powinno być.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
rafalzaq pisze:nixie
Jaki typ?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

IN-12A (bez kropki) czyli te małe. To są chyba najtańsze z cyframi. Na razie chcę się z tym zapoznać zanim zacznę myśleć o większych projektach. Początkowo chciałem kupić same lampy nixie, ale wszędzie była płatna przesyłka (i to nie wcale taka tania). W końcu trafiłem na ten sklep. Do lamp dobrałem kilka świecących rzeczy po dolarze żeby przesyłka nie kosztowała więcej niż kupiony towar.

Widzę że do tych lamp są różne przetwornice step-up. Mogę po prostu wziąć zwykły transformator aby podnieść napięcie do wymaganego poziomu? Duży prąd nie jest tu potrzebny.

Dzisiaj przyszła mi paczka z tym http://www.ebay.pl/itm/OLED-USB-Charger ... 1457133800 Za taką cenę spodziewałem się, że złącza będą chociaż prosto przylutowane. Nie jest to jakiś wielki problem, ale psuje estetykę. Działa ok. Wyświetlacz jest fajny. Fajnym bajerem jest przycisk. Po jego naciśnięciu wyświetlany tekst obraca się o 180 stopni.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
rafalzaq pisze:Widzę że do tych lamp są różne przetwornice step-up. Mogę po prostu wziąć zwykły transformator aby podnieść napięcie do wymaganego poziomu? Duży prąd nie jest tu potrzebny.
Może być trafo. Najlepiej zasilać cały zegar z zasilacza zewnętrznego 12V przemiennego, a w samym zegarze dać drugie trafo około 230/16V ale odwrócone.
Jeśli chodzi o przetwornice, to masz sporo schematów, głównie opartych o NE555, kilka też na MC34063.
Jeśli wybierzesz sterownie multipleksowe, to spokojnie obskoczysz 1mA.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Kupiłem sobie 2 lampki na usb z ali na ledach LG Innotek w cenie ~ 5 dolarów za 2 sztuki. Świeci zacnie i doszło w 3 tygodnie ! :twisted
Pomyłka, to było na FT ;)

Link bo były pytania:

https://www.fasttech.com/p/1604606
ILPT
Kyle

Post autor: Kyle »

Poszukiwałem DOBREJ pompki nożnej do pompowania kół samochodu ... wybrałem model firmy START (maja dwa ... wziąłem ten tańszy). Liczę na to, że będzie lepsza niż te góry bezużytecznego złomu z Chin.
mjasiek

Post autor: mjasiek »

Kyle pisze:Poszukiwałem DOBREJ pompki nożnej do pompowania kół samochodu ... wybrałem model firmy START (maja dwa ... wziąłem ten tańszy). Liczę na to, że będzie lepsza niż te góry bezużytecznego złomu z Chin.
Identyczną pompkę spod śmietnika sobie przywłaszczyłem :mrgreen: Był powód że tam leżała ponieważ tłok został odkształcony w jednym miejscu więc w domu w ruch poszła opalarka i prostowanie tłoka aluminiowym klockiem, a od roku pompuje bez żadnego problemu z jej częstym używaniem :twisted:
fxxx

Post autor: fxxx »

http://www.gearbest.com/ip-cameras/pp_13134.html

z kodem GBIP100 40$

dopiero zamówiłem, ale to raczej baaaaardzo dobra cena.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Refraktometr do pomiaru zawartości cukru w roztworze, niecałe 65zł z aliexpress ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Mówi się: "Zawartości cukru w cukrze" - już wiemy do czego to potrzebne :]
fotorondo

Post autor: fotorondo »

To już jest wyższa szkoła jazdy.
Tylko jak to jest ze mój tatuś kochany całe życie coś produkuje i obywa się bez takich wynalazków.
nawet mi ostatnio uratował 50 l wina, żona chciała nie za słodkie i po jakimś czasie już się
zastanawiałem co zrobić z 50 l octu winnego.
Ale tato w porę mnie odwiedził, zarządził cukier i zabrał to wszystko do siebie żeby się nie zmarnowało. I teraz jest świetny napój. :mrgreen:
A wszystko na czuja + lata praktyki.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Akurat nie do wina tylko do pomiaru brzeczki piwnej ;)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Też się zastanawiam nad piwem, ponoć dużo prostsze od wina i szybciej do konsumpcji się nadaje.
Ja jutro otwieram pierwszy swój cydr :)
Zablokowany