DealExtreme - zakupy
bonio2, liczyles ile bedziesz ladowal te 8xAA
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
bonio2 pisze:Witam, Przymierzam się do zakupu http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26115 , tylko piszecie o podatku Vat i cle, więc zastanawia mnie ile będę musiał zapłacić w najgorszym przypadku za tą latarkę. Zamawiał już może ktoś za taką kwotę? Proszę o pomoc.
Łatwo możesz policzyć... Cło jest niewielkie i wynosi do 5% (nie pamiętam dokładnie ile) Vat wiadomo 22%. Zatem masz 120$ * 1,05 * 1,22 = 154$ (co przy kursie 2.90 daje 445zł. Do tego dochodzą stałe opłaty celne (raczej poniżej 50zł). Zatem przy najgorszym scenariuszu, całość powinna zamknąć się w 500 zł.
Inna sprawa, to czy DX wpisuje realną wartość na przesyłce (bo te wszystkie opłaty są naliczane właśnie od tej kwoty, która jest wpisana na formularzu wysyłkowym) ...
toms_, Dziękuję. Widzę że 200zł można zaoszczędzić (w Polsce chcą 699zł)
Fluxor, Wziąłem pod uwagę czas ładowania. Mam już ok 12szt eneloopów. Jakoś ciągle boję się crek i ogniw 18500. Wszystkie moje światełka są zasilane albo z AAA albo z AA albo D.
A tak średnio możecie napisać jakie orientacyjnie ceny podaje DX na paczkach? O ile różnią się od rzeczywistości. Może stosują jakiś stały szablon np.-30%?
Pozdrawiam
Fluxor, Wziąłem pod uwagę czas ładowania. Mam już ok 12szt eneloopów. Jakoś ciągle boję się crek i ogniw 18500. Wszystkie moje światełka są zasilane albo z AAA albo z AA albo D.
A tak średnio możecie napisać jakie orientacyjnie ceny podaje DX na paczkach? O ile różnią się od rzeczywistości. Może stosują jakiś stały szablon np.-30%?
Pozdrawiam
Wszystkie paczki jakie dostalem mialy max 45 HDK
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
Ja przy paczce o prawdziwej wartosci 15 USD mialem wpisane 54 HKD czyli około 7 USD - więcej opakowań nie mam przy sobie
Ale to i tak nie jest najważniejsze co piszą na paczce - brak faktury w przesyłce oznacza, że w razie kontroli poproszą Cię (Urząd Celny wyśle odpowiednie pismo) o przesłanie dowodu zakupu (zamówienia lub wpłaty) i na tej podstawie, a nie na podstawie wartości przesyłki wypisanej na kopercie, będą naliczane cło i VAT. W przypadku przesyłek puszczanych przez EMS masz praktycznie 100% pewności że sama firma kurierska zgłosi przesyłkę do UC - choćby z powodu zadeklarowanej kwoty ubezpieczenia...
Ale to i tak nie jest najważniejsze co piszą na paczce - brak faktury w przesyłce oznacza, że w razie kontroli poproszą Cię (Urząd Celny wyśle odpowiednie pismo) o przesłanie dowodu zakupu (zamówienia lub wpłaty) i na tej podstawie, a nie na podstawie wartości przesyłki wypisanej na kopercie, będą naliczane cło i VAT. W przypadku przesyłek puszczanych przez EMS masz praktycznie 100% pewności że sama firma kurierska zgłosi przesyłkę do UC - choćby z powodu zadeklarowanej kwoty ubezpieczenia...
Pozdr.
Pikom
Pikom
Wartość jaka jest wpisana na kopercie, to jest właśnie deklaracja dla Urzędu celnego - i na tej podstawie naliczają opłaty (jeśli paczka trafi do oclenia). Nie potrzeba specjalnej dodatkowej faktury. Zauważ, że na blankiecie przyklejonym na kopercie, czy to z DX czy KD w nagłówku napisane jest właśnie "Customs Declaration" - czyli deklaracja celna. Urzędowi Celnemu nie potrzeba nic więcej, ponieważ to co jest na kopercie, to pełnoprawny dokument (a czy zgodny z rzeczywistością, to już inna rzecz).
Największe zamówienie jakie miałem było na 60$ (z KD), paczuszka przyszła bez problemu, na kopercie w deklaracji było bodajże wpisane 60HKD.
Największe zamówienie jakie miałem było na 60$ (z KD), paczuszka przyszła bez problemu, na kopercie w deklaracji było bodajże wpisane 60HKD.
Łe średnio rozgarnięty celnik zanim naliczy cło a nie zna wartości prosi o wydruk z PP. Jak nie jest rozgarnięty nalicza cło i vat według deklaracji na paczce. Bardzo upierdliwy celnik jak widzi że to może być bardzo wartościowe strzela czasem cene z kosmosu i od tego nalicza wszystkie należności. Tak to wygląda po mojemu. Rzeczywistość może sie różnić od moich wyobrażeni o UC.
Ja tylko przypominam sobie sytuację jak szedłem do UC wpłacać pieniądze za sprowadzony samochód. Nagle z 1000 EURO na umowie robiło się 100 i przechodziło, więc nie sądzę żeby akurat pracownik UC robił takie numery ze sprawdzaniem wartości towaru na stronie DX. Myślę że toms_, ma rację, po co sprawdzać, jak jest napisane na kopercie jasno. Teraz czekam na moją pierwszą paczuszkę z DX-a za 38,53$ dzisiaj wysłali.
Dziękuję wam wszystkim bardzo za pomoc. Poruszyłem problem, a tu wywiązała się poważna dyskusja. Aż miło widzieć takie zaangażowanie forumowiczów. Jeszcze raz dzięki wielkie.
Dziękuję wam wszystkim bardzo za pomoc. Poruszyłem problem, a tu wywiązała się poważna dyskusja. Aż miło widzieć takie zaangażowanie forumowiczów. Jeszcze raz dzięki wielkie.
Ale to przecież nie chodzi o cenę na paczce czy cenę ze strony, chodzi o to że celnik sprawdzając ile kosztowała latarka decyduje czy dopuścić ją do obrotu bez cła i vat czy żeby obciążyć ją tymi opłatami.
Gdy zadecyduje obciążyć, wtedy wzywa nas do pokazania dokumentów, np wyciągu z paypal, co się już zresztą zdarzało i o czym można przeczytać między innymi na naszym forum.
Dlatego pisałem o sprawdzaniu przez celników wartości towaru na stronie DX.
Bo jak inaczej wytłumaczyć, że przeważnie gdy zamawiamy coś naprawdę wartościowego to celnicy jakimś dziwnym trafem obciążają wtedy nas cłem i vatem, a gdy zamawiam drobne rzeczy z DX to jakoś nawet nie otwierają paczek.
Gdy zadecyduje obciążyć, wtedy wzywa nas do pokazania dokumentów, np wyciągu z paypal, co się już zresztą zdarzało i o czym można przeczytać między innymi na naszym forum.
Dlatego pisałem o sprawdzaniu przez celników wartości towaru na stronie DX.
Bo jak inaczej wytłumaczyć, że przeważnie gdy zamawiamy coś naprawdę wartościowego to celnicy jakimś dziwnym trafem obciążają wtedy nas cłem i vatem, a gdy zamawiam drobne rzeczy z DX to jakoś nawet nie otwierają paczek.
A na odwrocie koperty, na brzegu, nie ma naklejonego białego paska z numerami i "ptaszkami" pakowacza?bonio2 pisze: Na kopercie niema numerów sku jak napisałeś, więc celnik nie wie naprawdę co siedzi w kopercie dopóki jej nie otworzy. Wewnątrz koperty niema żadnej kartki z numerami sku. Więc nie strasz proszę forumowiczów.
Ostatnio zmieniony środa 02 wrz 2009, 18:45 przez igi, łącznie zmieniany 1 raz.