Podziel się swoją radością 2

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

A co za problem przesunąć gniazdka? Jak nie masz otwornicy to byle dłutem podkujesz.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Albo gniazdka w obudowę dać.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Ze względu na temperatury to raczej bardzo słaby pomysł :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Symetria, to ponoć estetyka głupców :wink:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Manekinen pisze:A co za problem przesunąć gniazdka? Jak nie masz otwornicy to byle dłutem podkujesz.
Przesunięcie gniazd, to nie jest problem, problemem, będzie zamalować stare miejsce, bo ta farba, źle wygląda przy domalowaniach, widać ciemniejszą granicę. To taka farba z perłowym piaskiem.
Już wymyśliłem, że osprzęt zamaskuje "fałszywą" szafką.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

A ja dzisiaj się pobawiłem w zasilanie sieciowych elektronarzędzi z akumulatorów li-ion. Ale nie, bez żadnych przetwornic DC - AC 230. Da się prościej :)

Otóż dla silników szczotkowych (czyli praktycznie wszystkie elektronarzędzia) to jeden grzyb czy dostają napięcie przemienne czy stałe, to komutator ustala kierunek obrotów i puszcza prąd przez odpowiednie uzwojenia. Połączyłem szeregowo dwie baterie z ebajka (12S i 13S) i uzyskałem w ten sposób ponad 100V DC, okazało się że wszystkie elektronarzędzia, nawet młoty, chodzą na tym tak jak by nigdy nic. Oczywiście moc jest odpowiednio mniejsza, no i nie działa regulacja obrotów bo te regulatory bazują na przejściu fazy przez zero - obroty zawsze są na full. Ale jak będę chciał na działce coś pociąć, to nie będzie już problemu z pożyczaniem kątówki na aku - po prostu zabiorę sieciową... jakiekolwiek brzeszczoty nie wchodzą w grę, jestem zbyt leniwy :D . Myślę że zwykła kątówka zasilona ze 100V ma podobne obroty co ta na aku, a i moc raczej nie będzie mniejsza. Jeszcze nic nie ciąłem, ale mam zamiar to przetestować.

Wszelkie zasilacze impulsowe również na tym śmigają, np zasilacz laptopowy działa bez problemu. To dla tego że te zasilacze najpierw prostują napięcie przemienne w stałe, i dopiero sobie potem tym kluczują trafko. No i są przystosowane do pracy w zakresie 100-240V, a wiadomo że zaprojektowane są tak żeby działały też po za tym zakresem. O żarówkach i grzałkach nawet nie ma co wspominać, ot drut, temu to już zupełnie obojętne jakie ma napięcie. Nie działać będą tylko silniki indukcyjne i klasyczne transformatory. No i napięcie stałe jest bardziej bezpieczne od przemiennego, jego dopuszczalna granica to niby 120V, ale nie odważyłem się dotknąć :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
midi pisze:( chciałem P99 albo Gloka ) a chyba CZ-ka będzie odpowiednia.
Walther, to dobry i popularny pistolet, Glock, uważam, że mocno przereklamowany (amerykanie się nim podniecają). W pierwszych seriach, odpadały plastykowe przyrządy celownicze. Mnie np. 17'tka, źle leży w dłoni...
Ogólnie CZki, mają dobrą opinię. Z dobrych, to jeszcze SIG P226 (F226), oraz Springfield XDM (różne kalibry), lub chorwacki oryginał HS2000 (lub XDM).

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
fxxx

Post autor: fxxx »

do mojej wsi dotarło LTE :) i necik 35/25 MBit bez anten zewnętrznych :)
alojzy

Post autor: alojzy »

Taki zakup poczyniłem, Wostok Amfibia i ładowareczkę, poszukuję jeszcze dobrego nie drogiego kabelka do ładowania telefonu Samsung :) bardzo proszę o polecenie czegoś ciekawego i niedrogiego :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Próbnie złożone dwa z sześciu skrzydeł Darrieus'o-Savonius'a :mrgreen:

Obrazek
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Alojzy, tej samej firmy kabelek z dwustronnymi USB, mam do panelu słonecznego i wyciąga 2,8A
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Trafiłem w końcu wczoraj na odpowiedniego lekarza. W końcu rozwiał wszelkie wątpliwości co do dalszego mojego leczenia a w sumie to potwierdził moje przypuszczenia. Teraz tylko czekam na PET/CT. A z drugiej strony też nie owijał w bawełnę i powiedział prosto że mam nie za fajny rodzaj chłoniaka.
ww296

Post autor: ww296 »

Oświetlenie garażu - świetlówki T8 Osram 954 :) 12 sztuk.
oprawy marketówki z elektroniką poniżej 40 zł za sztukę. jak na razie działają wyśmienicie wszystko odpala od razu nic nie słychać itp.

przy okazji wreszcie zamontowanym bramy z napędem - też ciekawy najszybszy dostępny nie profesjonalny ;)

oświetlenie praktycznie bezcieniowe, natężenie światła jak w jasny dzień równomierne bez odblaskowe. Jeszcze nie miałem światła w takiej intensywności i jakości.
Załączniki
20161021_191401-640x360.jpg
20161021_191401-640x360.jpg (49.04 KiB) Przejrzano 295 razy
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Mało światełkowe, ale radość ogromna: przepłynąłem dzisiaj 107m pod wodą na wstrzymanym oddechu :twisted:
alojzy

Post autor: alojzy »

@pier jeśli zamieszczasz to w "Podziel się swoją radością 2" znaczy to, że wieści są pozytywne, za tym trzymam kciuki, walcz i życzę zdrówka
ODPOWIEDZ