MYstery charger klon B6 ....co to warte?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Awaria dopadła i mnie. Podczas ładowania pakietu Li-ion 6S @2A - a co się będę ograniczał ;) - uwaliło diodę schottkiego SR560. Ciekawe, na wyślietlaczu pojawił się komunikat "short circuit" czyli zwarcie. Coś tam widać kontroluje tego typu przypadki. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu sprzętu, już bez obciążenia, zdymił MOSFET IRF7811W. Powinienem był rozebrać i zbadać sprawę, zamiast podpinać ponownie zasilanie, ale co tam, nie chciało mi się ;) Wieczorem spróbuję to naprawić, ciekawe, czy coś jeszcze padło.
Acha, po wylutowaniu upalonego MOSFETa i diody ładowarka pracuje nadal. Ładuje nawet pakiety Li-ion 2S. Widać sczezła jedynie przetwornica podwyższająca napięcie. I całe szczęście w nieszczęściu.

Poniżej zadjęcie jeszcze nie upalonych elementów (użyłem foto bogasa z tego wątku).

Obrazek

[ Dodano: 19 Październik 2010, 12:01 ]
A tutaj po naprawie. Diody schottkiego wymienione na troszeczkę większe, czyli 10100. Widać lekko podcięte radiatory, nie mieściły się, skubane ;)
Upalony MOSFET N w obudowie SO-8 (14A, 9mΩ) zmieniony na IPB05N03LA (60A, 4,6mΩ) w PG-TO263. Należy jeszcze wymienić pozostałego przy życiu MOSFETa P na coś większego i będzie dobrze.
Tymczasem test przetwornicy przy mocy około 50W.

Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

gratulacje;-).
p.s. oberwało się przyciskowi... :mrgreen:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Calineczka pisze:
p.s. oberwało się przyciskowi... :mrgreen:
To prawda, w dodatku już drugi raz. Rączka się "omsknęła" i lutownica zrobiła swoje :) Niebawem zastąpię te plastiki metalowymi, znalazłem stosowny pręt alu.
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Nawiązując do mojej poprzedniej wiadomości z tego tematu (http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=50626#50626) chciałbym poinformować, iż ładowarka została zakupiona.

Pozostała jeszcze kwestia zakupu zasilacza. Czy zasilacz o parametrach 16V 4,5A będzie wystarczający do korzystania w pełni z możliwości tej ładowarki? Czy może szukać czegoś o większym amperażu?
tisher

Post autor: tisher »

mam zasilacz uniwersalny do laptopa 12-18V 4A i co zadziwiające nie daje rady przy ladowaniu LiPo powyżej 1.5A :O Napiecie spada do 10V i koniec. Za to zwyczajny ATX za 15zl śmiga jak burza.
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Ja do testu podłączyłem ładowarkę do zasilacza 12V 1,7A i przy ładowaniu jednej sztuki 18650 prądem 1,5A bez problemu dawał radę, zaś napięcie wejściowe było w granicach 11,83-12,18V. Może Twój zasilacz jest marnej jakości lub ma zawyżone parametry?

We wcześniejszym poście na myśli miałem zasilacz do notebooka IBM.
tisher

Post autor: tisher »

Wynalazek chińskiej myśli technicznej, więc jakość wątpliwa :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Panowie, znalazłem w tym temacie info że imax może służyć jako zasilacz...czy dobrze wyczytałem ?
ILPT
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

To jest dedykowana ładowarka, zasilacza to ona może co najwyżej wymagać, aby działać :) Zależnie od wersji tych wszystkich klonów, zasilacz jest zewnętrzny lub wewnętrzny.
skaktus, co tym chciałbyć zasilać, prócz ładowanych ogniw?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jako że przeoczyłem ten temat, przenoszę temat z działy zakupy tutaj:
Od jakiegoś czasu zanoszę się z zakupem balansera. Szukam urządzenia które będzie w stanie ładować kilka pakietów / sztuk akumulatorów typu Li-ion jednocześnie - szczególne przydatne przy regeneracji baterii laptopowych.

Chciałbym aby posiadała ona funkcję która by potrafiła "obudzić" np. li-ion-a któremu spadło napięcie poniżej granicy i żeby w miarę możliwości "zregenerowała" zleżane ogniwo itp. Zmierzyła jego pojemność itp.

Chciałbym aby również można było taką ładowarką ładować akumulatory samochodowe o pojemności ok 45 - 60 Ah, a jeśli by jeszcze miała z tym związane funkcje jak odsiarczanie, pomiar pojemności, odnawianie akumulatora itp...

Wątpię że znajdę ładowarkę która spełni moje wszystkie wymagania...

Znalazłem standardowy model iMAX6, choć brakuje mi w niej portu USB, ale nie wiem czy bym go wykorzystał, choć możliwość podglądu raportu o przebiegu procesu ładowania jest zachęcająca.

A jaką wy polecacie ?
Co Panowie powiecie na moje pytanie ? IMax jest opłacalną ładowarką ?
ILPT
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Informacje o schemacie (dzięki m-blue!) :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=57973
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Obrazek

Jak zachowa się balancer w ładowarce jeśli podepnę taki pakiet? Gdyby to były 4 ogniwa połączone szeregowo to niema problemu bo wiadomo jak to połączyć. W obecnym rozwiązaniu są to ogniwa łączone po 2 równolegle a następnie takie podwójne pakiety szeregowo co powinno dać ponad 4Ah i 14,8V. Wyprowadzenia do balansowania wyprowadzone oryginalnie z plusa każdej pary ogniw. Poradzi sobie z poprawnym naładowaniem pakietu 4S2?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
upek

Post autor: upek »

Bez problemu, po prostu masz parę ogniw połaczonych równolegle, które zachowają się jak jedno o większej pojemności.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Fluxor pisze: Poradzi sobie z poprawnym naładowaniem pakietu 4S2?
Po jest pakiet 2S2P. Ładujesz go programem Li-po balance 2S i tyle.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

greg, coś mieszasz, z tego co pisze Fluxor to jest 4S2P, ładujesz jak 4S.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
ODPOWIEDZ