A to zależy co dokładnie chcesz osiągnąć

. Czy filmy w 4k ma odtwarzać czy wystarczy full hd. Jeżeli full hd to wystarczy coś nawet na celeronie 1037 - ja właśnie taką mam maszynę. Jak 4k h265 to celeron braswell albo coś na atomie cherry trail. Nie jest to niestety wszystko tanie, ale za 130 dolarów kupisz już coś na celeronie braswell n3150 - (4 rdzeniowy). Do tego ram za około 100 zł i ssd - za około 100 zł kupisz 64gb.
Razem wychodzi około 800 zł ale masz mega wydajne rozwiązanie. Mój mini pc wyszedł mnie łącznie 650 zł (4gb ram 128gb ssd i celeron 1037u) ale jak go brałem to dolar był tańszy. Dokupiłem do niego też za prawie około 300 zł kartę wifi AC compex - i mam zrobiony z niego teraz mega wydajny router z mega wydajnym nasem. Za klasyczny router o takiej wydajności musisz zapłacić 600 zł a i tak w pracy jako nas nigdy nie osiągnie takich transferów jak ten pc.
Wcześniej przerobiłem rozwiązania na cubietrack - też nie był to niski koszt - płytka z obudową i zasilaczem wyszła ponad 300 zł a i tak osiągi były dla mnie niezadowalające, do tego brak możliwości uruchomienia raida na dyskach z sensowną wydajnością zdyskwalifikował dla mnie to rozwiązanie jako nas.
Wszystko jednak sprowadza się do tego jaką wydajność chcesz osiągnąć. Jeżeli przerzucasz jedynie pliki na nasa przez wifi wtedy nie ma sensu ładować się w moje rozwiązanie bo po wifi i tak nie odczujesz żadnych korzyści. Ja jak wrzucam coś na nasa po prostu wpinam się kabelkiem do sieci i cieszę się z wysokich transferów.
Jeżeli chcesz coś taniej to podobno miał wyjść odroid na amlogic s905 - moim zdaniem bardzo fajna przyszłościowa platforma z dekodowaniem 4k h265 hevc hdmi 2.0 itd