Jaka lutownica

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
ww296

Post autor: ww296 »

no bardzo ciekawe - kupiłbym chętnie taki grot...
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Żeby nie rozwlekać nowego tematu podpinam mój problem tutaj.
Rozpakowałem właśnie paczkę z nowym Solomonem SR965B i dodatkowymi grotami SR-G2 (stożek 0,4mm) i SR-G3 (wkrętak 1,6mm). O ile fabrycznie dodawany grot SR-G1, oraz SR-G3 leżą ciasno to SR-G2 nawet po maksymalny dokręceniu pozostaje nieco luźny. Może nie jestem w stanie go przesuwać, ale mogę nim kręcić po dokręceniu nakrętki. :-|
Boję się, że jak styk będzie za słaby to grot nie nagrzeje się dostatecznie. Chyba, że to normalne i tak ma być, a grot po rozgrzaniu będzie przylegał. Miał ktoś taki problem z tym sprzętem?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Co prawda inna lutownica, ale też płaski grot jest nieco luźny, i można go obracać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
piciex

Pyra, ale poza lekkim luzem działa jak należy?
Powodem problemu jest tu brak kołnierza w miejscu gdzie grot wystaje z korpusu lutownicy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
piciex pisze:Pyra, ale poza lekkim luzem działa jak należy?
Jak najbardziej... "Przypadłość" tą wykorzystuję do odpowiedniego ustawienia grota przy lutowaniu, aby nie kręcić kablem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piciex

Dzięki. Sprawdziłem wszystko działa jak należy. :mrgreen:
Transformatorówka, której używałem do tej pory jest w porządku, ale do drobnej elektroniki taki mały grot jest bez porównania lepszy. Istne niebo, a ziemia! :smile:
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Mam lutownicę Weller W61 z grotem "standardowym", jak wynika z przeglądu netu ma to być grot na 370 stopni C. Pytanie do wiedzących - faktycznie montowany jest grot na taką temperaturę? Bo są cyny (np na płytach głównych komp.) nie do ruszenia przez tą lutownicę. Jaki ew. grot dokupić coby stopił każdą cynę? Na 425 st C wystarczy?
pozdrav
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Na płytach komputerowych jest cyna noPB, która topi się w około 230st, jednak bardzo często płyty są wielowarstwowe i bardzo dobrze rozpraszają temperaturę, wtedy przydaje się lutownica o większej mocy (da radę utrzymać temperaturę mocniejszą grzałką), grot o większej pojemności (dłużej utrzyma zadaną temperaturę) lub wstępne podgrzanie takiej płyty (lutownica ma mniej do roboty).
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Kup pare roznych grotow - temperatura i wielkosci. szersze koncowki lepiej oddaja cieplo, ale dokladne rzeczy kiepsko sie lutuje
Ostatnio zmieniony wtorek 29 gru 2015, 21:56 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
sunkist

Post autor: sunkist »

Potrzebuje kupić nową lutownice stara odeszła,przeszukuje internet i zainteresowałem się tą ofertą zerknijcie proszę i dajcie znać czy do domowego użytku od czasu do czasu się nada.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Odradzam. Nie a rady nią zrobić nic poważniejszego.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Było trochę czasu wolnego i się naoglądałem filmików na YT o lutowaniu i doszedłem do wniosku, że mam strasznie badziewną kolbówkę (stacja HA PT968). Na 1 z filmików gość przykłada lutownicę i cyna natychmiastowo się topi a flux nie odparowuje momentalnie, ten sam facet na innym filmiku lutuje stacją , gdzie ma grot za "ten baks", bo jego główna miała awarię i widać wyraźnie, że lutowanie idzie mu, jak u mnie, czyli powoli się topi cyna, flux odparowuje szybko no i pozostaje nalot na PCB.
No i zaczęło się od Hakko FX951 ale oryginał to koszt >1000zł, chińskie klony 400zł ale nie mają usypiania, na co raczej jestem chętny i dlatego np wykluczam na razie przeróbkę przedstawioną przez Tishera >http://ebike.nexun.pl/przerobka-stacji-lutowniczej/ Znalazłem w kraju Aoyue 2901, która wydaje się być podobnym klonem, co chińskie Hakko no i jeszcze wpadła w oko podczas poszukiwań Quick 202D (polecana na elektrodzie). Mam niezły mętlik w głowie, bo coś typku Aoyue 2901 ale z usypianiem można zbudować z kitu z BG > http://www.banggood.com/Digital-Solderi ... 93248.html Jakiś zasilacz spokojnie znajdę, obudowę też ale ... no właśnie co kupić dobrego z dobrą stabilizacją temperatury i z w miarę szybkim rozgrzewaniem ?

PS tu filmik z lutowaniem grotem za 10$ > https://www.youtube.com/watch?v=_zfple3jbmg
Wydaje się początkowo, że gościu jest jakimś amatorem niespełna rozumu ale na innych filmikach widać, że robi cuda.
sunkist

endrju1 pisze:Odradzam. Nie a rady nią zrobić nic poważniejszego.

a co byś polecił nie drogiego, tak jak napisałem domowego użytku od czasu do czasu ??
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Zależy co uważasz za "coś poważniejszego". Miałem taka kilka lat, i bez problemu lutowałem SMD, a także rozlutowywałem przy użyciu przerobionego grota.
Wiem, ze zawsze jest lepszy sprzęt profi, ale nie zawsze opłacalny.

Pozdrawiam
sunkist

Pyra pisze:Witam
Zależy co uważasz za "coś poważniejszego". Miałem taka kilka lat, i bez problemu lutowałem SMD, a także rozlutowywałem przy użyciu przerobionego grota.
Wiem, ze zawsze jest lepszy sprzęt profi, ale nie zawsze opłacalny.

Pozdrawiam
Czyli do np takiego przelutowania przewodów jak na zdjęciach umieszczonych w tym temacie się nada ??
ODPOWIEDZ