Żarówki LED dla domu.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

If it looks stupid but works it ain't stupid
:super:
qba100

Post autor: qba100 »

do jakiej temperatury mogą pracować diody 5630 aby wytrzymały przynajmniej z 10000 godzin i nie straciły za bardzo na jasności?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Philips podaje max "junction temperature" na 115 stopni. To jest temperatura mierzona na lutach diody, po jej przekroczeniu zaczyna się degradacja, obniżenie jasności i zmiana spektrum. Niestety nie mogę znaleźć jaką podają żywotność.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

qba100 pisze:do jakiej temperatury mogą pracować diody 5630 aby wytrzymały przynajmniej z 10000 godzin i nie straciły za bardzo na jasności?
Żadna znana firma (chyba prócz samsunga) nie produkuje 5630. Poza tym w żarówkach nigdy nie wiesz co jest tak naprawdę. Jedne żarówki świecą naprawdę długo mimo tego że parzą, natomiast inne, poświecą do końca gwarancji i koniec. Nie ma też cudów - nawet kondensatory, przystosowane do pracy w 105st, z czasem wysychają. Dodatkowo, często sterowniki są zalane sylikonem, co powoduje że całość pracuje w skrajnych temperaturach. Teoretycznie jest do tego przystosowana, praktycznie w takich warunkach szybciej pada.
ILPT
bydz

Post autor: bydz »

Panowie mam poważne pytanie w sprawie żarówek LED E14, moja dziewczyna jest wizażystką i potrzebuje oświetlenia do "lustra wizażowego". Dookoła dużego lustra są zamontowane listwy na żarówki z gwintem E14. Szukałem wszędzie tradycyjnych żarówek mlecznych jednak nie są już produkowane, a tanie "podróby" mlecznych nie sa wcale mleczne. Ważnym warunkiem doboru żarówek jest barwa światła zbliżona do naturalnej 4000-6000K, nie może być to światło "ciepłe". Do Ledów nie jestem przekonany jednak jedynie one zostają, żarówki będa bez kloszy więc chłodzenie powinno być wystarczające w stosunku do czasu pracy 10-20h w tygodniu. Szukałem sporo ledów, czytałem forum jednak cięzko znaleźć coś o "naturalnej" barwie w "ludzkiej cenie" - potrzeba aż 20 żarówek. Do tej pory używała świetlówek foto - 5400K które były idealne jednak nowy salon nowe standardy - musi byc na E14. Prośba o wasze rady.
Awatar użytkownika
skaktus

E14 i dobre światło...pomyśl nad świetlówkami E14, być może trafisz barwę w okolicach 5000K. Z ledów nie polecę bo masz tylko dwie barwy - ciepła i zimna, więcej nie wyczarujesz. Jedyne co można polecić, to zrobienie żarówek we własnym zakresie na bazie tanich XM-L z wysokim CRI co będzie ważne przy takim lustrze.
ILPT
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Przy takiej temperaturze barwowej idealne były by diody nichia z ich wysokim CRI.
Ale to już trzeba by coś samemu robić.

Skaktus a skąd wziąć te XML z wysokim CRI?
bydz

Post autor: bydz »

Panowie zapomniałem o kolejnym kryterium musi byc "kulka" a co polecacie z LEDów zimnych?

Znalazłem jedynie świetlówki Kanlux o temp 3500K....
Awatar użytkownika
skaktus

3500K to barwa ciepła.

pier - są dostępne XM-L z CRI 90 z utlenionymi padami termalnymi / zasilającymi, które trzeba oczyszczać ręcznie na tlenków przed lutowaniem.
ILPT
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

http://www.illumn.com/cree-xm-l2-bare-s ... 0-cri.html Sęk w tym, że już nie są dostępne :(
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Strasznie szybko Wam te niektóre żarówki padają. :razz: A tak z czystej ciekawości, co myślicie o ściemnialnych żarówkach led Lumenmax EL-SMB09 D? Uwaga pytanie jest podchwytliwe, bo z tego co tu czytam to powinny być słabej jakości, a sam robiąc remont w salonie zdecydowałem się na 16 szt. takich. Działają świetnie od dwóch lat i złego słowa nie powiem. Temat wałkowałem kiedyś na elektrodzie.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

piciex, używasz je zawsze na pełnej mocy? (bo ponoć ściemnialne ;) ) No i to jest 5W a nie 10, ale 5W to też nie tak strasznie mało, co ma swoje + i minusy :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Żarówki na ledach 5050 to co innego niż te np. z biedronki. Te na 5050 często pracują przy prądzie 60 mA w leda, czyli jego max, przy czym w takich warunkach led nie potrzebuje żadnego chłodzenia. Do pewnego czasu producenci dawali w leda nawet 50mA i ich żywotność było bardzo duża. Potem produkowano żarówki z faktycznymi radiatorami i też jakoś to działało. Teraz radiatory zmniejszyły swoją powierzchnię o 80% przy tej samej mocy.
ILPT
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

marmez pisze:piciex, używasz je zawsze na pełnej mocy?
Tak pół na pół, bo jak ja jestem w domu to robię je zawsze na pół gwizdka (ale to tylko w weekend) tak na codzień to żona zawsze musi mieć FULL POWER. W sumie nie wiem po co, ale babie nie wytłumaczysz. Jak je kupowałem to nie miałem jeszcze pojęcia o tym forum. Wyjąłem jedną przed chwilą z sufitu, żeby zmierzyć temperaturę obudowy i wyszło 30,7 stopnia- świecą bez przerwy od 3 godzin, czyli odprowadzenie ciepła słabe.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

bydz Mam LEDowe zamienniki halogenów z diodami Samsunga 2323 o barwie ok. 4100K, w wersji z soczewką (światło skupione) i reflektorem (światło rozproszone). Jednakże mają trzonek GU10.

Jeżeli zastosowałbyś przejściówkę z GU10 na E14 możnaby zastosować powyższe LEDowe halogeny.
Może to jest jakieś wyjście...?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
ODPOWIEDZ