MYstery charger klon B6 ....co to warte?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
ion

Post autor: ion »

Czy przy pomocy tych ładowarek można zmierzyć pojemność baterii 18650? W jaki sposób?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

ion, można, opcja "discharge" podaje pojemność przy rozładowaniu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ion

greg pisze:ion, można, opcja "discharge" podaje pojemność przy rozładowaniu.
Właśnie kupiłem Imax B6 i mam trochę problemów.
Jaki prąd ładowania i napięcie ustawić dla ogniwa 18650 3000mAh? Fabrycznie jest 0.1 A i 3.7V. To chyba bardzo mały prąd a zamiast 3.7V nie powinno być 4.2 V?
Co to jest właściwie balansowanie?
Dlaczego nie dołączono do ładowarki jakiegoś uchwytu do baterii tylko żabki jak do akumulatora z samochodu. Można gdzieś taki uchwyt dokupić albo jest jakiś patent na zrobienie sobie go samemu? Na razie muszę ładować przy pomocy ścisku.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

ion pisze:Jaki prąd ładowania i napięcie ustawić dla ogniwa 18650 3000mAh? Fabrycznie jest 0.1 A i 3.7V. To chyba bardzo mały prąd
Spokojnie możesz ustawić większy, powiedzmy 1A
ion pisze: a zamiast 3.7V nie powinno być 4.2 V?
Co to jest właściwie balansowanie?
Nie, 3,7 to napięcie charakterystyczne określające rodzaj ogniwa, ładowarka i tak będzie ładować do 4,2V.
ion pisze:Dlaczego nie dołączono do ładowarki jakiegoś uchwytu do baterii tylko żabki jak do akumulatora z samochodu. Można gdzieś taki uchwyt dokupić albo jest jakiś patent na zrobienie sobie go samemu? Na razie muszę ładować przy pomocy ścisku.
Bierzesz dwa magnesy i dwie blaszki, przyklejasz magnesami blaszki do biegunów i podłączasz do nich krokodylki....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ion

Dzięki.
W instrukcji jest napisane, że są 2 metody ładowania: stałego prądu i stałego napięcia. Nie mogę niestety znaleźć opcji takiego wyboru w menu.
Czy jak sobie ustawię 1A prąd to pod koniec ładowania zmniejszy mi się on automatycznie, żeby lepiej naładować ogniwo? Tak chyba jest w opcji szybkie ładowanie. Wtedy wg instrukcji jak dojdzie do 1/10 pojemności baterii to prąd spada do 1/5 (skąd ładowarka zna z góry pojemność?). Może ta opcja szybkie ładowanie jest lepsza od zwykłego? Ustawiłbym sobie prąd 1A (czyli normalny a nie szybki) a pod koniec ładowarka sama by mi go zmniejszyła.

Do czego służy opcja Storage control?
Wygląda jakby ładowała i rozładowywała ogniwo. Do przechowywania baterii zmniejsza im napięcie???
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

ion pisze:Dzięki.
W instrukcji jest napisane, że są 2 metody ładowania: stałego prądu i stałego napięcia. Nie mogę niestety znaleźć opcji takiego wyboru w menu.
To nie do końca są dwie metody, to są dwa etapy jednego procesu. Jak słusznie zauważyłeś ładuje stałym prądem do momentu osiągnięcia maksymalnego napięcia na ogniwie, a potem sukcesywnie prąd maleje, utrzymując stałe napięcie 4,2V.
ion pisze:Do czego służy opcja Storage control?
Wygląda jakby ładowała i rozładowywała ogniwo. Do przechowywania baterii zmniejsza im napięcie???
Opcja ta służy do przygotowania ogniw do przechowywania, gdyż najlepszą opcją jest częściowe rozładowanie przed długim "leżeniem" ale to kwestia miesięcy......

Pozdrawiam
ion

Dzięki, jeszcze kilka pytań.
Czy ogniwa li-ion (protected) można sobie dowolnie doładowywać? Tzn. przerywać ładowanie i używać nienaładowane do końca? Czy w trakcie ładowania można sobie zmieniać samemu prądy ładowania? Czy można sobie w tym Imaxie ustawić i zapisać indywidualny program do ładowania 18650? Jaki byłby właściwie optymalny i w miarę szybki proces ładowanie takich ogniw?
Czy po naładowaniu Imax automatycznie się wyłącza? Czy można zostawiać w nim ogniwa na noc?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

ion pisze:Dzięki, jeszcze kilka pytań.
Czy ogniwa li-ion (protected) można sobie dowolnie doładowywać? Tzn. przerywać ładowanie i używać nienaładowane do końca?
Tak, bez różnicy czy "protected" czy nie...
ion pisze:Czy w trakcie ładowania można sobie zmieniać samemu prądy ładowania? Czy można sobie w tym Imaxie ustawić i zapisać indywidualny program do ładowania 18650?
Nie mam tej ładowarki, ale w Mystery, ustawia się raz na początku ładowania, potem, żeby zmienić, trzeba przerwać ładowanie
ion pisze:Jaki byłby właściwie optymalny i w miarę szybki proces ładowanie takich ogniw?
CC/CV to jest optymalny program

Pozdrawiam

ion pisze:Czy po naładowaniu Imax automatycznie się wyłącza? Czy można zostawiać w nim ogniwa na noc?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

ion pisze:Czy w trakcie ładowania można sobie zmieniać samemu prądy ładowania?
Można, ale tylko przez krótki czas, może minutę od rozpoczęcia procesu. W Mystery również. Soft jest ten sam.
ion pisze:Czy można sobie w tym Imaxie ustawić i zapisać indywidualny program do ładowania 18650?
Można.
ion pisze:Jaki byłby właściwie optymalny i w miarę szybki proces ładowanie takich ogniw?
Tych 3000mAh? Prąd nie więcej niż 0,5C, a jeszcze lepiej niżej, 1A. One mają dużą rezystancję wewnętrzną.
ion pisze:Czy po naładowaniu Imax automatycznie się wyłącza? Czy można zostawiać w nim ogniwa na noc?
Nie tyle wyłącza, co przestaje ładować. Ja zostawiam Mystery na noc jakoś bez specjalnego strachu o życie.
ion

Ok,
dzięki za pomoc. Juz trochę rozgryzłem mojego Imaxa.
Ładuję normalnym trybem (CC/CV) 1A. Rozładowuję 1A (nie można ustawić więcej).
Ustawiłem sobie timer na 5h więc na noc mogę spokojnie zostawiać bo mi po tym czasie wyłączy.
Sprawdziłem 2 ogniwa UltraFire 3000mAh (protected) To z DealExtreme miało 2200mAh a z DHgate 2100mAh. Czajniki zaklinały się na grób własnej matki i Mao Tse Tunga, że to oryginały ale przy takiej pojemności to chyba mało prawdopodobne?
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

ion pisze:Sprawdziłem 2 ogniwa UltraFire 3000mAh (protected) To z DealExtreme miało 2200mAh a z DHgate 2100mAh. Czajniki zaklinały się na grób własnej matki i Mao Tse Tunga, że to oryginały ale przy takiej pojemności to chyba mało prawdopodobne?
Jak mówi stare chińskie przysłowie:
Potraktuj ogniwo łaskawie, a więcej ci odda, mój panie :mrgreen:

(Rozładuj je znacznie mniejszym prądem, to wyjdzie z nich około 2800mAh)
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
tisher

Post autor: tisher »

Ta ladowarka pozwala na pewnien "myk".
Umozliwia naprawe akuskow uszkodzonych poprzez zbyt glebokie rozladowanie. Mialem w domu sporo ogniw z baterii z laptopa, ktore klasyfikowalem jako zepsute z powodu nie ladowania ich przez moja poprzednia ladowarke. Mystery/Imax takze nie ladowal z komunikatem Low Voltage Error czy jakims podobnym. Wszystkie akusy, ktore mialy wiecej jak 0.2v udalo sie 'naprawic'.
Wystarczy zmienic program ladowania na NiNH i ustawiajac 0,1A-0,3A i patrzec, czy ogniwo w ciagu 3 min ladowani zwiekszy woltarz. Jesli powolutku rosnie to zostawiamy az podladuje sie do 3v (jesli nie przypilnujecie to ogniwo bedzie ladowac sie dalej az minie bezpieczna wartosc 4,2v, zacznie sie grzac i wybuchnie, a to nie jest fajne, gwarantuje) i pozniej przelaczamy program juz na Li Ion i ogniwko naladuje sie bez problemu. Wszystkie ogniwa z nie zerowym napieciem ozyly :) pomiar pojemnosci wykazuje okolo 1000mAh czyli idelne na pomniejsze zadania lub do latarki.
Jesli podczas ladowania ladowarka wskazuje, ze ogniwo nie laduje sie i pozostaje w przedziale 0,0 - 0,09V oznacza to, ze prawdopodobnie ma wybity bezpiecznik cisnieniowy. Ogniwa takie bardzo latwo ozywic, wystarczy ponownie wbic membrane znajdujaca se pod "+" akusa, a czarodziejsko napicie sie pojawi (okolo 2,7v). Jednak lepiej jest pozostawic takie ognowo w spokoju. Z jakiegos powodu bezpiecznik zadzialal i uzytkowanie takiego ogniwa moze nie byc szczegolnie zdrowe :)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

tisher naladuj te ozywione ogniwo, zostaw na kilka dni i zobacz ile wtedy zostalo. Gdybys umiescil wykres jak spada napiecie na nim podczas rozladowywania to tez by wiele wyjasnilo bo napewno nie bedzie trzymac nominalnych 3,7V zbyt dlugo.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Witam,

Mam możliwość zakupu nowej ładowarki Turnigy Accucell 6 za kwotę 90 złotych.
Czy według Was jest to oferta godna uwagi, czy lepiej rozejrzeć się za czymś innym, jeśli tak - czym ?

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 paź 2010, 08:29 przez LightLover, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Dobra cena.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ